Reklama

Reklama

Papírový dům (Netflix verze)

(seriál)
  • Španělsko La casa de papel (Netflix version) (více)
Trailer
Akční / Krimi / Thriller / Mysteriózní
Španělsko, (2017–2021), 38 h 56 min (Minutáž: 41–76 min)

Tvůrci:

Álex Pina

Hrají:

Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Itziar Ituño, Miguel Herrán, Jaime Lorente, Pedro Alonso, Esther Acebo, Darko Perić, Alba Flores, Enrique Arce (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(48)

Osm zlodějů vezme rukojmí a zamkne se v Královské španělské tiskárně cenin, hlava zločinců manipuluje s policií, aby postupovala podle jeho plánu. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (581)

verbal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Partička španělských muklů vedená semiautistickým panickým šprtem se rozhodla devalvovat Euro a je z toho espectáculo de puta madre aneb téměř osmnáct hodin skvěle natočené a fantasticky zahrané divácké onanie s úžasně napsanými dialogy a postavami, mezi nimiž jednoznačně kraluje famózní Alonsovic Péťa v roli chladně mentorujícího bezemočního narcise Berlína. Některé ty náhody a jakože geniálně predickované rošády jsou sice místy kapku prvoplánové a přes statistickou hranu, nicméně i tak se jedná o jeden z nejlepších serošů za posledních pár dekád, který sem tam pomalu nejde vypnout, po jeho skončení máte vyloženě absťák a třepete se na další řadu, přičemž vám původně italské Skal a stepí divočinou, odrhovačka chytlavější než kapavka, bude znít v hlavě tak dlouho, dokud se nevydáte do Dolomitů a neodprásknete tam Mussoliniho. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Parádně promyšlená, zahraná a ohudebněná (nějak mě netrápí, že je to hudba tak nějak zapůjčená) věc, kterou dolů táhnou jen občasný snahy o přílišnou "kůlovost", leč jsou to snahy, který nakonec maj spíš opačnej výsledek. Vytknout se dá i několikero failů postav, jakož i záchrana situací za pomoci okatých "náhod". Tím ale moje rejpání končí a se zdejším hodnocením nelze nesouhlasit. Takže bella ciao! Vlastně ne, ještě se uvidíme u dalších sérií! (Komentář psán po druhé sérii) A i tý třetí a čtvrtý sérii těch pět dám! Sice nabídly pár logických failů, několik slabších epizod a zbytečně moc vztahových peripetií, ale ty ostatní peripetie jsou opět lahodný, ještě líp natočený a už dokonce ani trapně "kůlovitý". Napětí je místy brutální, emoce totálně tečou a když Profesor začne střílet rakety proti státnímu aparátu, tak se zastavuje dech (a to nejsem žádnej anarchista, ba naopak). ()

Reklama

grogodil 

všechny recenze uživatele

To zrovnanie s Prison Break sa ponúka bohužiaľ až příliš. Prvá prepadovka je skvele vygradovaná, premyslená a naplánovaná akcia, kde Profesorovi ten geniálny plán žeriete aj s navijákom, lebo všetko to ešte šikovne balancuje na hrane prípustnosti toho, čo je divák ochotny prijať, že môže byť geniálny plán a prezieravosť a pripravenosť geniálneho mozgu a precízne pripraveného postupu so zálohami. A s tak sympatickými (aj keď plochými a jednoduchými) postavami tomu divák odpustí aj občasné zakopnutie. Je to dravé, hravé, napínavé, so zvratmi, ktoré sú nečakané, no nie blbé a zábavné. A po prvých sériách prišli (zatiaľ) ďalšie dve, ktoré na vlne celosvetového ošiaľu chceli čo najskôr nadviazať. A bohužiaľ je to vidno ako je to narýchlo na zakázku spichnuténhorúcou ihlou. A aj keď na vás sypú jeden flasback za druhým, aby sa nejak nasilu zakomponovali a zapasovali medzi prvé dve série, tak proste o to viac to kričí, že rada 3 a 4 je len niečo, čo niekto narýchlo uplácal a nejak to k všetkému prilepil. Zvlášť 4. séria už je tak trochu strmhlavý pád, s postavami, ktoré stratili divákove sympatie, ktoré sa chovajú ako banda kreténov uprostred plánu, ktorý mal asi pôsobiť vo svojej šialenosti geniálne, no dopadlo to úplne opačne. A ťažšia noha na plyne to nezamaskujú už scenáristickú bezmocnosť a kŕč. Preč je elegantnosť a nepravdepodobnosti striedajú absurdnosti dotiahnuté do krajnosti a bizardných sebaparodických rozmerov, takže ochota ísť tomu trošku tolerantne vústrety dojde niekedy v treťej časti.... Stále ma zaujíma piata (dúfam, že posledná) séria, no udalosť mesiaca už z tohoto dávno nie je a ak nebude času, tak možno obídem oblúkom. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Přeplácaná blbost, jejíž hodnocení zde na CSFD je nepochopitelné. Námět je sice slibný, ale bohužel scenáristi ve snaze, aby se furt furt něco dělo, vytvořili nelogický, za vlasy přitažený, i když místy zábavný, nekonečný řetězec podrazů, náhod a demencí. Oproti velmi podobnému a méně známému Vis a vis (od stejných tvůrců) je zde ale více hluchých míst. Ty se týkají hlavně scén uvnitř mincovny, protože únosci jsou všichni psychicky labilní retardi, kteří by v realitě nevyloupili ani večerku. Takže vše, co se děje uvnitř, nemá na děj moc vliv a je to jen náhodný řetězec scén, aby se seriál udržel v chodu. Seriál jsem vydržel koukat jen kvůli druhé hlavní dějové lince, a sice Profesor vs vyšetřovatelka. Ale jen jako guilty pleasure. Profesor, mozek celé loupeže, je tak geniální, že má všechno do puntíku naplánované, hraje si s policajtama jako kočka s myší, a ještě u toho stihne pod druhou identitou sbalit hlavní vyšetřovatelku. A když se něco pokazí, okamžitě vše "geniální" improvizací dá do pořádku (třeba mu stačí vyvěsit falešný plakát na casting na klauny, a už za pár hodin (?!) se na místo (do nemocnice) dostaví desítky lidí v kostýmech klaunů, kteří mu poslouží jako odvedení pozornosti. Prostě wtf). Ale koukal jsem hlavně ze zvědavosti, kdy ho poněkud natvrdlá vyšetřovatelka konečně prokoukne (pokud se vám už nechce koukat a chcete přeskočit na příslušný díl: stane se tak v díle [odmocnina z 42025] (číslo kvůli spoileru nepíšu přímo, kdyby se chtěl někdo nechat překvapit)). A když ho konečně odhalila (v chvilkovém záblesku geniality, díky vlasu na jeho saku(!)), bylo to stejně k ničemu, protože ho hned zas nechala utéct (aby seriál nemohl hned skončit jeho zavřením za mříže, samozřejmě). ________ Dokoukal jsem teda se sebezapřením první sezonu (netflixí druhou *) a dál už fakt nechci. ______ * to je důležité zmínit, Netflix z jakéhosi důvodu rozpůlil první sezonu ze španělské televize v random momentu na sezony dvě. Takže uzavřený konec má až druhá netflixí sezona, pozor na to!!!! ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Tak žádná euforie se nekoná. Začátek sice sliboval dost nevšední seriálový zážitek, ale stejně jako mrda dalších souputníků, dojel na určitou šablonovitost a nezbytné seriálové klišé. Tam, kde by filmová podoba kopala jak mula, tam seriál nutně naráží na mantinely formy. Ačkoli je seriál prošpikován řadou dech beroucích zvratů, brzy vám dojde, že i ve zvratech časem můžete sledovat nápadnou předvídatelnost a umělé nastavování děje, aby bylo o čem točit. Co se nedá v žádném případě upřít, tak to casting - takhle sympatickou a osobitou skvadru by člověk pohledal a je vidět, že je Španělsko líhní nových a nadějných tváří světové kinematografie. Nicméně tak či onak, má slova o šablonovitosti dostávají reaálné kontury, když 3. řada seriálu prakticky kopíruje první dvě a z původně velmi nadějného projektu se stává možná neokoukaná položka v seriálových archivech, ale z mého pohledu rovněž značně přeceňovaná záležitost pro nenasytné hltače čehokoli na pokračování... ()

Galerie (196)

Zajímavosti (78)

  • Kulomet použitý lupiči je policisty ve 2. epizodě 1. série chybně označen jako „Browning“. Ve skutečnosti se jedná o kulomet MG42/MG3 a ve 12. epizodě 1. série (čas 41:21) je pak v záběru vidět, že v nábojovém pásu kulometu jsou slepé náboje (patrně .308 Win BLANK), což by zasahující policisty mohlo sice zastrašit, ale rozhodně by vedle nich nemohly dopadat kulky tak, jako je to zobrazeno v následných záběrech. Dále je v jednom záběru vidět, že nábojový pás končí, což by znamenalo, že Tokio bude muset přebít (zavést nový pás), v seriálu však pálí nepřetržitě a naopak je na dalším záběru pás opět dlouhý, aniž by přerušila palbu a pás vyměnila. Zajímavost: Na vozíku s kulometem je položený box s náboji, což má asi evokovat, že mají lupiči ke kulometu zásobu nábojů, na boxu je však nápis „5.56 x 45 PLASTICO“, nejedná se tedy o náboje pro tento kulomet a navíc jsou opět jen slepé. (MGG)
  • Velkým fanouškem seriálu je brazilský fotbalista Neymar. (morgos)
  • Ve 38. minutě epizody vidíme Gandíu (José Manuel Poga), jak se dostává z pout pomocí Palermovy rady, a to sice tak, že si vykloubí palec na své pravé ruce – logicky by pak měl mít volnou právě tuhle ruku. Hned v následujícím záběru mu ale pouta zůstávají viset na pravé ruce a volnou má levou ruku. (Baldfee)

Související novinky

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama