Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Politování hodné selhání americké FBI, jejíž představitelé se projevili jako ještě větší magoři než David Koresh. Jelikož se děj zaměřuje jen na samotné obléhání a téměř nezabíhá do doby před ním, působí těch šest dílů příliš natahovaně. Ráda bych se dozvěděla více podrobností o tom, jak žil Koresh před založením sekty a o době jejích začátků. Takhle zbylo opravdu zajímavého materiálu spíše jen na delší film. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Šestidílná minisérie podle skutečných událostí je dechberoucí podívaná, která se na celou situaci dívá z více úhlů. Ačkoli na straně bezpečnostních složek samozřejmě došlo k obrovským pochybením, k takové situaci by nedošlo, nebýt náboženského fanatismu. Koresh byl prostě hajzl, kterému byly životy ostatních ukradené, ale měl moc s nimi manipulovat. V tomhle ohledu je hlavní viník jednoznačný, jsem ovšem ráda, že tvůrci se snažili vykreslit všechny postavy jako chybující lidi a že nic nebylo černobílé. A klidně bych snesla i pár dílů navíc. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh o tragické neschopnosti porozumět… Zorientujeme se poměrně rychle. Seznámíme se s agenty FBI i členy komunity. Vede ji jistý David Koresh, který se prohlásil za mesiáše, který započne apokalypsu nevěřícího světa. Ovšem místo toho přivodil kruté týdny pro členy své organizace. O událostech na kopci Mt. Carmel poblíž texaského města Waco, po kterých zůstaly desítky mrtvých (včetně dětí), se rozhodla vyprávět v šestidílné sérii televizní stanice Paramount Network. Okolnosti dosud přitahují mediální i badatelskou pozornost. Seznamujeme se s motivacemi federální agentury ATF i s každodenním životem Davidiánů, tedy hnutí, které vycházelo z Adventistů sedmého dne. Žili v komunitě, studovali Bibli. Částečně se stranili okolního života, muži nesměli pít alkohol ani mít sexuální styk. Vyjma Koreshe. Ten se rovněž kladně vyjadřoval ohledně práva nosit u sebe zbraň. Právě poté, co na ranči začal shromažďovat značné množství zbraní, se dostal do hledáčku úřadů. A kravaťáci mají jasno. Agentura byla napadena, když se snažila doručit rutinní příkaz k prohlídce skupině, kterou považovala za nebezpečnou sektu. Právě ATF za sebou měla několik přešlapů a s její budoucností to bylo nahnuté. Demonstrace vlastních schopností na podivné komunitě je tedy ideální cestou, jak se nelichotivé nálepky zbavit. Zatímco vyjednavač Gary (Michael Shannon) se pokouší vést dialog, jeho šéfové a kolegové (už z FBI) se snaží vynutit si poslušnost silou. Shannon je v těchhle momentech skvělý. Úsporný, ale intenzivní projev. Samozřejmě se musí líbit i vůdce hnutí Taylor Kitsch. Ten ovšem není jen mentor, ale také hrubý a sebestředný idiot, který má za sebou nejen několik polygamních sňatků, ale i velmi mizerných rozhodnutí. Potěší také pochybující člen sekty Steve (Paul Sparks, mimo jiné známý jako autor prezidentovi biografie z House of Cards) nebo zarputilý agent FBI Shea Whigham či přeživší člen kultu David Thibodeau ztvárněný velmi slušným Rorym Culkinem. Nic není černobílé. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Seriál nám predkladá svoju zľahka tendenčnú verziu skutočných udalostí z masakru vo Waco. Ak nepoznáte fakty a chcete sa nechať prekvapiť, nepokračujte v čítaní. Takže takto, som ochotná uveriť, že jusácke písmenkové agentúry zamestnávajú značné množstvo streľbychtivých tupoňov, ktorí mohli vypáliť tú osudnú prvú guľku a spustili tak streľbu na oboch stranách (aspoň sa im potvrdilo podozrenie, že na pozemku sú zbrane). A to, že ich IQ nedopustilo, aby rozum zvíťazil nad testosterónom a napumpovali tým sektárskym trúbam do baráku vysokohorľavý nesmrtiaci! slzák, ktorým ich nechtiac upálili, je čistá pravda. Ale nie som ochotná zožrať, že Koresh bol len príjemný chlapík, ktorý sa trochu stratil v biblii a pod vplyvom stresu zmagoril. Bol to pedofilný, tyranský a fanatický narcis, ktorý zneužíval oddanosť svojich stúpencov. Napríklad, boh mu prikázal, že iba on jediný môže spať s členkami cirkvi, chytrý bastard (niektorí chlapi sa práve zasnili). Čo sa "incidentu" týka, 51 dňového obliehania základne Davidiánov a následnej tragédie, takto to vyzerá, keď sa ozbrojený kretén dostane do konfliktu s ozbrojeným dementom, ľudia umierajú. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Snažit se rovnoměrně vykreslit pozici obou stran obléhání nemohlo z logiky věci dopadnout stoprocentně. Máme-li na jedné straně pragmatickou státní mašinu s devadesáti poradci ve stanech nad mapami a vysílačkami a na straně druhé hluboce věřící ztracence, jež se vší upřímností čekají na zásah zhůry, kteroužto víru nelze zpochybňovat u lidí, kteří s důvěrou a na počkání předhazují své ženy a dcery do natřepaného lože svého vůdce, je zřejmé, že pro takovou práci nebude lehké najít jednotnou formální metodu. Dowdlovic bráchové na to jdou od lesa a staví celou sérii na vnitřních konfliktech na obou stranách, z nichž od začátku víme, na čí straně je pravda. Problém je, že onu nejednoznačnost seriál jenom hraje, protože zatímco problematický aspekt komunity ve Waco seriál zabírá zejména v prvních dvou dílech, v posledních čtyřech jsou díky policejnímu zákroku již tyto dva prakticky zapomenuty a sledujeme jenom kavalérii mizerných rozhodnutí logicky ústících ve finální katastrofu. A posledním záběrem je pak naprosto jasné, komu ve finále dává za pravdu. Jakkoli se v tomto s autory nedá nesouhlasit (bavíme se o charakteru zákroku, nikoli o charakteru oné komunity), měla ona pozice být zřejmá od začátku a neprostituovat se instantnímu napětí a atrakcím. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Při požáru ve Waco zemřelo celkem 76 lidí (včetně dvaceti dětí a dvou samovolně potracených dětí). (Rollo_Tomasi)
  • Ani v době vydání seriálu nejsou úplně přesvědčivé zprávy o tom, co se tehdy uvnitř hnutí odehrávalo, ale Koreshovu pozici nejspíš nikdo nezpochybňoval, jak to naopak vyplývá ze seriálu Waco vysílaného právě k pětadvacátému výročí této tragédie. (Garch)
  • Slzný plyn, který byl při akci použit, byl CS (chemický název chlorbenzylidenmalodinitril). CS má relativně velký odstup mezi dávkou vyvolávající požadovanou reakci (1 µg/l) a mezi smrtelnou dávkou (1 mg/l). CS-plyn vyvolává silné pálení očí vedoucí k reflexnímu sevření víček, pálení v nose, dráždění sliznice dolních dýchacích cest provázené kašlem, ve vyšších dávkách nebo při delším pobytu v zasaženém prostředí se může vyvinout nebezpečný edém plic. Stejně jako další slzné plyny může být nebezpečný pro astmatiky. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama