Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Othello 

všechny recenze uživatele

Snažit se rovnoměrně vykreslit pozici obou stran obléhání nemohlo z logiky věci dopadnout stoprocentně. Máme-li na jedné straně pragmatickou státní mašinu s devadesáti poradci ve stanech nad mapami a vysílačkami a na straně druhé hluboce věřící ztracence, jež se vší upřímností čekají na zásah zhůry, kteroužto víru nelze zpochybňovat u lidí, kteří s důvěrou a na počkání předhazují své ženy a dcery do natřepaného lože svého vůdce, je zřejmé, že pro takovou práci nebude lehké najít jednotnou formální metodu. Dowdlovic bráchové na to jdou od lesa a staví celou sérii na vnitřních konfliktech na obou stranách, z nichž od začátku víme, na čí straně je pravda. Problém je, že onu nejednoznačnost seriál jenom hraje, protože zatímco problematický aspekt komunity ve Waco seriál zabírá zejména v prvních dvou dílech, v posledních čtyřech jsou díky policejnímu zákroku již tyto dva prakticky zapomenuty a sledujeme jenom kavalérii mizerných rozhodnutí logicky ústících ve finální katastrofu. A posledním záběrem je pak naprosto jasné, komu ve finále dává za pravdu. Jakkoli se v tomto s autory nedá nesouhlasit (bavíme se o charakteru zákroku, nikoli o charakteru oné komunity), měla ona pozice být zřejmá od začátku a neprostituovat se instantnímu napětí a atrakcím. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Výborné, děsivé, neuvěřitelné, tragické. Jen zběžně jsem věděla do čeho jdu a pokud to jde, doporučuju vědět o ději co nejméně. Díky tomu byl konec tak psychicky zdrcující. Sama jsem musela poslední epizodu několikrát zastavit, protože jsem nemohla pochopit, že sleduju realitu a ne fikci. Tohle z Waco dělá téměř docudrama. Michael Shannon a Taylor Kitsch jsou ve svých rolích brilantní. Hlavně Kitch v roli Koreshe prakticky zmizí a zůstane jen charismatický vůdce "kultu". Waco funguje jako mini ukázka politky USA a jejich mindsetu celkově. Je to tak smutné, až je skoro úsměvné, jak dobře to tahle tragédie vystihuje. Syrová minisérie, která si nebere servítky při zobrazení postupů vlády a naopak humanizuje oběti. Jeden z nejsilnějších TV zážitků tohoto roku. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. Jak Kitsch, tak Shannon mají na působivější výkon a zhruba polovinu série mě doprovázel dojem, že se to zbytečně vleče. Střih na 2.5 hodiny, přidat na intenzitě, tedy spíš film než formát šesti epizod. Pokud byl Koresh fakt vyšinutý hovado, tak to tady není vidět. Spíš takový pokojný, dobrácký a jenom lehce vznětlivý chudák cult-leader manipulátor. Nebyl jsem ale v obraze co se týče případu a jeho nuancí, možná kdo si potrpí na přesný rekonstrukce, tak je spokojen. 65% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Natočiť kontroverznú udalosť pri texaskom mestečku Waco bola určite veľmi náročná vec z pohľadu objektivity, lebo bezpečnostné zložky pri incidente zlyhávali na celej čiare a taktiež aj sekta Davida Koresha mala riadne maslo na hlave. Podarilo sa, tvorcovia ponúkli vyvážený pohľad na čiernu udalosť a určite k tomu napomohli knižné predlohy vyjednávača Garyho Noesnera a jedného z obyvateľov osudného domu "davidiánov" Davida Thibodeaua. Seriál bez škrupulí pojednáva o manipulácii informácií v médiach či náboženskom fanatizme a otvára mnoho otázok o bezpečnostných zložkách štátu alebo právach jednotlivcov. Profesne je natočený na vysokej úrovni, herecké obsadenie ponúka skvelé zážitky. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Politování hodné selhání americké FBI, jejíž představitelé se projevili jako ještě větší magoři než David Koresh. Jelikož se děj zaměřuje jen na samotné obléhání a téměř nezabíhá do doby před ním, působí těch šest dílů příliš natahovaně. Ráda bych se dozvěděla více podrobností o tom, jak žil Koresh před založením sekty a o době jejích začátků. Takhle zbylo opravdu zajímavého materiálu spíše jen na delší film. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Slzný plyn, který byl při akci použit, byl CS (chemický název chlorbenzylidenmalodinitril). CS má relativně velký odstup mezi dávkou vyvolávající požadovanou reakci (1 µg/l) a mezi smrtelnou dávkou (1 mg/l). CS-plyn vyvolává silné pálení očí vedoucí k reflexnímu sevření víček, pálení v nose, dráždění sliznice dolních dýchacích cest provázené kašlem, ve vyšších dávkách nebo při delším pobytu v zasaženém prostředí se může vyvinout nebezpečný edém plic. Stejně jako další slzné plyny může být nebezpečný pro astmatiky. (Rollo_Tomasi)
  • Mezi Davidiány bylo 33 britských občanů. Při obležení Waco jich zemřelo zemřelo 24 (z toho min. jedna osoba byla dítě). Dva britští občané, kteří přežili obléhání, byli okamžitě zadrženi jako svědci a vězněni bez soudního řízení několik měsíců. Derek Lovelock byl držen v McLennanské věznici po dobu sedmi měsíců, často na samotce. Livingstone Fagan, který byl mezi Davidiány, kteří byli po skončení obléhání odsouzeni a uvězněni, říká, že byl několikrát bit po rukách dozorci (zejména v Leavenworthské věznici). Fagan si taky stěžoval i na další týrání. Fagan byl opakovaně přesunut mezi nejméně devět různých věznic. Nakonec byl Fagan vydán a deportován zpět do Velké Británie v červenci 2007. Fagan se nevzdal své víry. (Rollo_Tomasi)
  • FBI skutečně umístila 11 odposlechových zařízení dovnitř davidiánské základny. Seriál ukazuje pouze jedno zařízení, které bylo propašováno na barelu s mlékem. (Nick321)

Reklama

Reklama