Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příběh neznám, ale trailer předpokládá, že ho znají všichni a vyzradí i to, jak to dopadne. To mi však nebrání v tom, abych byl pořád zvědavý na to, jak se situace vyvine a dostane se tam, kam má. Navíc se mi líbí, že je to minisérie podle skutečné události. Obsazení vysloveně láká ke sledování. Taylor Kitsch si užívá roli Davida Koreshe a podobně je to s Michaelem Shannonem a jeho FBI vyšetřovatelem. A vedlejší postavy, které si zahrají další známá seriálová jména, se také nenechají zahanbit. Je to jeden z těch seriálů, který se musí zažít celý, protože i když se v první epizodě zdá, že se tempo vleče, tak postupem času nabídne dechberoucí scény. Jako třeba první útok na Mount Carmel ve třetí epizodě nebo závěrečnou tragédii. Pro mě nejen rozšíření obzorů, ale i kvalitní televizní podívaná. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Po seriálu Narcos tu máme další seriál, který se točí kolem velkého amerického problému. Tentokrát to ale nejsou drogy, nýbrž sekta, kvůli níž přišlo 51 dní trvající obléhání. Těžko říct, která strana je na vině víc, ale samozřejmě za to můžou obě. Na jedné straně tu máme fanatika, který svým lidem nic nedovolí a slibuje jim Boží spásu, ale životy ostatních jsou mu ukradeny. Na druhé straně první máme unáhlené ATF, po kterých to převezme FBI se skvělým vyjednavačem Garym a ne příliš schopnými šéfy. Nejhorší na všem je samozřejmě přístup FBI, kteří odmítají přijmout své chyby a veškeré smrti a problémy hází na druhé. Na seriálu musím hlavně pochválit herecké výkony, všichni své role zvládli opravdu bravurně. 85% ()

Reklama

evapetra 

všechny recenze uživatele

Politování hodné selhání americké FBI, jejíž představitelé se projevili jako ještě větší magoři než David Koresh. Jelikož se děj zaměřuje jen na samotné obléhání a téměř nezabíhá do doby před ním, působí těch šest dílů příliš natahovaně. Ráda bych se dozvěděla více podrobností o tom, jak žil Koresh před založením sekty a o době jejích začátků. Takhle zbylo opravdu zajímavého materiálu spíše jen na delší film. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I FEEL LIKE WE GOTTA CALL 911, BUT WHO DO YOU CALL WHEN IT'S YOUR OWN GOVERNMENT ATTACKING?" ------------- Tak Paramount Network si ide ako diabol. Najprv Waco, potom Yellowstone. Oboje kvalitky, pri ktorých konečne necítim pachuť lacnej produkcie ako v prípade väčšiny produktov z dielne Netflixu. Seriál mapuje priebeh obliehania Waco (Waco siege) a taktiež aj niektoré udalosti pred a po. Nádherná ukážka "Shoot first, ask questions later" v praxi a taktiež aj skazenosť, lži a manipulácia médií. O trojpísmenkových bezpečnostných zložkách nehovoriac. Dobrá hudba a ešte lepšia kamera. Výborné herecké obsadenie počnúc Tay Kitschom cez úžasného Michaela Shannona až po vždy nesympatického Whighama. Taktiež veľmi oceňujem spôsob a štýl rozprávania príbehu, ktorý v podstate nerobil z Davidiánov tých zlých, práve naopak. To sa tak často nevidí, zvlášť ak je tou druhou stranou americká vláda. A to cením. ------------ (19.2.2020-22.2.2020) Druhé opakované zhliadnutie som chcel vylepšiť dodatočným sledovaním dokumentov na túto tému, ktorých je viac než dosť, a ako som tak počas prvého sledovania neučinil: Truth and Lies: Waco, Waco Inferno, Waco Siege, Madman or Messiah, The Longest Siege, Inside Waco, Revelations of Waco. ------------ (12.3.2020) Na záver som chcel, síce trochu neskôr, uzavrieť tento doku maratón tým, čo som očakával, že bude najlepšie a najvýživnejšie z nich – Waco: The Rules of Engagement – a veru nesklamalo. Prikladám aj Ebertovu recku, ktorá môže pokojne poslúžiť aj ako také menšie zhrnutie celého doku pre tých, ktorým sa za ním 136 minút sedieť nechce. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že spíše, než kritika náboženských sekt, je Waco především obžaloba militarizace amerických policejních složek a s tím souvisejícího jejich selhání kultivovat důležitou schopnost komunikace s potenciálními podezřelými. V kontrastu s westernovým přístupem policajtů tu stojí (jako vždy) brilantní Shannon, který hraje zkušeného vyjednavače a vlastně i Kitsch jako vůdce sekty Koresh, který vystupuje jako schopný a sebevědomý komunikátor. Krom toho pak Waco ukazuje, že americká skepse a nedůvěra ve stát a jeho instituce, má své základy v podobných příbězích jako je tento. V jádru je to vlastně strašně smutný příběh (nehledě na to, kdo je opravdu zodpovědný za tragický konec), který nenabízí nějaký lepší pohled do budoucnosti. A v dnešní době, kdy je nedůvěra v instituce akcelerována sociálními sítěmi a militarizace americké policie se rozhodně nezastavila, je to až nadčasový dílo. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Na obléhání davidiánské základny se podílelo 899 lidí. Z toho 668 tvořili federální agenti, 15 lidí z U.S. Army, 6 zaměstnanců U.S. Customs officers, 31 Texas Rangerů, 13 členů Texaské národní gardy, 131 důstojníků texaského departmentu veřejné bezpečnosti, 18 policistů z Waco a 17 zaměstnanců z kanceláře šerifa okresu McLennan. (Nick321)
  • Během 51 dnů dlouhého obležení Waco bylo uskutečněno celkem 754 telefonních hovorů mezi vyjednavači z FBI a Davidiány. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama