Reklama

Reklama

Ten dvanáctý

  • Česko Dvanáctý muž (více)
Trailer 1

Z dvanáctičlenného týmu, který je vycvičen k likvidaci nacistických strategických cílů v Norsku, přežije zradu pouze jeden. Čeká ho ale nejtěžší úkol jeho života. Musí zraněný uprchnout do Švédska přes nemilosrdnou severskou divočinu s pronásledovateli v zádech... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (240)

castor 

všechny recenze uživatele

Tyhle látky, kdy někdo musí něco v nehostinných podmínkách překonat (a je jedno, zda třeba ztroskotá, spadne s ním letadlo nebo prchá před nacisty) a sáhnout si na fyzické i psychické dno, jsou vesměs plné syrových scén, rozmáchlé kamery a výborného hereckého výkonu ústředního „bijce“. Tohle drama z 2. světové války není o moc jiné. Ovšem stejně jako jinde (zároveň) trpí rutinními úkony, opakujícími se překážkami, utahanými scénami i nedostatkem emocí. Za mě pak chybí, že dotyčnému houževnatému hrdinovi nefandím, nebojím se o něj. A beru to „jen“ jako dobře natočenou (místy nudnou) lekci historie. Příběh o vůli přežít a obětavosti jednotlivce i odvaze norského lidu vypráví o členu norského komanda Janu Baalsrudovi, který jako jediný unikne svištícím německým kulkám, musí překonat ledovou pustinu a dorazit do neutrálního Švédska. Dostal jsem zhruba to, co jsem očekával. Solidní tři hvězdy, na čtyři ale nejdu. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Už keď Di Caprio v Revenantovi, doškriabaný a doráňaný od medveďa plával v osemdesiatkilovom kožuchu medzi kryhami ľadu sa mi to zdalo byť neskutočné. Podobne to bolo aj v tomto filme .. Božinku koľko zimy vlhka ľadu mokra gangrény na nohách ten nebožiak prežil .. Jednoducho je to taký "norsky"Polevoj . Hrdina čo sa nevzdal a všetko prekonal. Ale bolo to pozerateľné. :) ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tip na tenhle film jsem dostal(už minulý rok) od HorrFi(ho) za což mu tímto děkuju. Aspoň si tak tento minuloroční rest můžu odškrtnout. Nejprve jsem ale viděl původní verzi z roku 1957. Tudíž se neubráním jistému srovnávání. Oba filmy samozřejmě vyprávějí o tomtéž. Jsou tu ale jisté rozdíly. A celkově by se dalo říct, že oba filmy na to jdou trochu jinak. Tenhle remake má na můj vkus zbytečně dlouhou stopáž což dalo více prostoru pro nácky. Což u původní verze vůbec nebylo(a myslím si, že to ani nebylo potřeba). Původní verze byla spíš zaměřena čistě na Jana Baalsruda a lidi co mu pomáhají. V remaku bylo gestapákům věnováno až příliš času. Možná i proto na mě nepůsobily v remaku scény kdy Baalsrud putuje Norskem nebo pomoc ostatních lidí tak efektně jako v původní verzi z roku 1957. Co ale v remaku vyniklo jednoznačně líp jsou lokace kde se natáčelo. Krajina byla nádherná. Když to shrnu je to asi tak. Mohl bych tyhle dva filmy rozpitvávat a porovnávat ještě hodně dlouho. Ale nebudu to dělat. Na mě osobně o něco víc zapůsobila originální původní verze. Ale možná je to tím, že jsem jí viděl jako první. Nevím. Třeba kdybych prvně kouknul na tenhle remake a poté až na originál tak mluvím opačně(a třeba scény s nácky mi tam budou chybět). Je to ale tak jak to je. Každopádně obě dvě filmový zpracování stojí za vidění. Slabší 4hvězdy ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Další příběh ze série "tohle se skutečně stalo", a v závěru se opět dozvíme, jak kdo dopadl i v běhu na dlouhou trať. Unavené štěstí sedne i na vola, tak se to obvykle říká. Ale co, když se unaví neštěstí? Pak je tu ovšem anděl strážný! Ne, nedělám si legraci z Haralda Zwarta, ani z Thomase Gullestada v roli železného Jana (či Jana Železného), přestože by jako vzor železného muže (něco takového skutečně již existuje: 200 km přes ostrovy Rebbenesøya a Ringvassøya a dál) mohl sloužit: ani v závodě přes téměř již zamrzlý fjord by ho sotva kdo překonat. Ale tehdy byla válka, doba hrdinských činů a hrdinů. Ne, opravdu jsem mu přál, i když tohle není válka, tohle je film. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Solidárna pomoc bežných Nórov, ktorí sa vzopreli všadeprítomnému gestapáckemu dozoru, aby pomohli unikajúcemu sabotérovi, je záslužná. Severská lokácia, všadeprítomné hory, ľadová voda, sneh, soby a polárna žiara. To všetko je fajn. Ale ide len o fajn kulisy. Samotný príbeh je taký dosť vajatavý, kolísavý. Bez atraktívneho prostredia pomerne všedný film z II. svetovej o utečencovi napriek obrovskej presile. Viacero opakujúcich sa motívov (prehľadávanie domov, skrývanie sa u miestnych, výmena ponožiek) postupne nudí. Spomienky na minulosť nepríliš presvedčivé, nevyvolajú emočnú reakciu smútku po stratených druhoch. Pozeralo sa na to však napriek výhradám dobre. Najmä vďaka geografickému umiestneniu. Scéna so stádom sobov skvelá. Alternatívne názvy filmu - Prsty; Prezliekanie ponožiek. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Thomas Gullestad sa v rámci prípravy na úlohu Jana Baalsruda učil vyzerať pred zrkadlom zmrznuto. Po natáčaní Thomas počas rozhlasového rozhovoru pripustil, že to nebolo potrebné, naozaj mu totiž bolo veľmi chladno. (Astonko)
  • Thomas Gullestad si při natáčení způsobil omrzliny na rukou, když musel být ve sněhu bez rukavic v téměř -30°C. (Punisher)

Reklama

Reklama