Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller z blízké budoucnosti o tom, jak se špičkové technologie mohou vymknout kontrole, respektive jak se z dobrého sluhy může stát zlý pán. Andrej (V. Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu. Ten má znamenat revoluci v bydlení, má být ovládaný pouhým hlasem a má svým obyvatelům zajišťovat maximální pohodlí i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací celého projektu a společně se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (G. Marcinková), se stěhují do funkčního prototypu inteligentního domu, do luxusní vily z kamene a skla, stojící na samotě uprostřed nádherných hor. To, co se zprvu jeví jako pohádka, se ale rychle mění v noční můru. Dům projevuje vysokou chybovost, v okolí domu se začíná pohybovat tajemný neznámý a pak se kdosi začne dvořit Zuzaně, která na samotě uprostřed hor zůstává velmi často sama, protože její manžel opakovaně odjíždí na pražské ústředí firmy. Zuzana hledá pomoc jak u své kamarádky Moniky (Z. Porubjaková), která za ní pravidelně jezdí a které se ve vztazích s muži pravidelně nedaří, tak u podivínského souseda Maxe (O. Malý), který žije nedaleko odsud jen se psem, tak i u Andrejova šéfa (A. Hajdu), který se za všech okolností tváří tak vstřícně a empaticky. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (318)

kajas 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl ten dům aspoň pěkný... námět je rozhodně zajímavý a v českém/slovenském prostředí neotřelý, řemeslné zpracování má úroveň, ale co je to platné, když se nejpozději od druhé poloviny soustředíte na nelogičnosti a boty, kterým máte chuť se z plna hrdla smát. A samozřejmě nelze nezmínit ultraotravnou nejlepší kamarádku hlavní hrdinky. Škoda přeškoda. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kokos, nechcel by som vidieť tie účty za taxi. A kuriér? Už vidím jeho reakciu, keď toľkokrát po sebe zbadal, kam má doručiť kyticu/balík. Ale irónia bokom, tento film si ju prekvapivo nezaslúži. Prekvapivo preto, že trailery boli príšerné a výsledok taký nie je. Prekvapivo aj preto, že zápletka o mega-inteligentnom futuristickom dome môže pôsobiť naivne. Ale naozaj? Pozrime sa na techniku, akú sme mali v 90. rokoch a akú máme dnes. Rozdiely sú priepastné. Už dnes máte nehnuteľnosti, ktorých počítačové systémy vás vedia upozorniť, že vášmu plnotučnému mlieku v chladničke končí trvanlivosť alebo dokážete z roboty smartfónom zapnúť vysávač. Takže po tejto stránke som s Dôverným nepriateľom nemal problémy. Kto to považuje za sci-fi, tak proste nejde s dobou, hoc samozrejme áno, tvorcovia o pár rokov predbehli dobu, čo sa týka niektorých záležitostí. Takisto som nemal problém s hercami. Gabrielu Marcinkovú sledujem pri práci už pár rokov a je to profesionálna sympaťáčka. Vojtěch Dyk je vyrovnaným, prirodzene suverénnym partnerom. Z vedľajších úloh zaujmú Zuzana Porubjaková ako veselá kamoška, Pavel Rímský ako kurátor, Ady Hajdu ako tajomný šéf firmy a Ondřej Malý ako ešte oveľa tajomnejší sused (s vlčiakom). Snáď len Roman Luknár je v úlohe detektíva wtf, tak ale aspoň je sranda. K tomu krásna výprava parádneho domu v super prírode. Páčilo sa mi aj to, že film nie je dabovaný a Česi rozprávajú po česky a Slováci po slovensky. Snímka od začiatku disponuje kvalitnou, príjemne zimomriavkovou atmosférou. Tušíte, že niečo nie je OK a že sa to skôr alebo neskôr vymkne spod kontroly a začnú sa diať znepokojujúce škaredosti. Tento naliehavý, vtieravý pocit znásobuje Brzobohatého thrillerová hudba. A nechýbajú nahotinky. Nanešťastie, asi 20 – 25 minút pred koncom sa to tvorcom celé začne rozpadávať, dostávať to trhliny (až praskliny), logika definitívnu odchádza na dovolenku (a už sa nevráti), správanie postáv nedáva zmysel a dom sa začína správať ako Skynet. Záporne by som hodnotil aj agresívny strih, vinou ktorého vypadávajú kľúčové okamihy. V jednej chvíli osoba X nájde u seba doma osoby Y a Z, ktoré tam nemajú čo robiť, škaredo sa na ne zadíva, STRIH, obe osoby vychádzajú z jej domu. Alebo vrátnik vo firme povie zdanlivo šokujúcu vetu o „testovaní ľudí“. Čakal som, čo sa z toho vyvinie a ono nič, už sa k tomu v priebehu filmu nikto nevrátil (z toho súdim, že film sa dosť drasticky prestrihával a pôvodne bola zápletka o niečom úplne inom). A že by Andrej nepoznal bývalého kolegu? Koncový twist to nezachráni. Napriek tomu som mal z návštevy kina pozitívne dojmy, pretože počas leta na Myjave kino z kamennej budovy prechádza do areálu Trnovce. Temné a hlboké lesy, nad hlavou vám žiaria hviezdy, okolo hlavy lietajú svetlušky a uprostred toho kino. Wow. Amfiteáter Trnovce, Myjava 2018 ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že se našinci taky konečně pouští i do jiných projektů, než jen dobových dramat, krimi seriálů a stupidních komedií. A technologický sci-fi thriller je docela velké sousto. O to víc mě překvapilo, že se to v rámci mezí povedlo. Scénář samozřejmě zamrznul někde v 90. letech u Krajních mezí, ale vizuálně to působí jako slovenská variace na Black Mirror a i přes hromadu naivních momentů, které si technologicky odporují a hlavně jsou bez jasně daných pravidel (hlavně samotná AI), je to docela zábava sledovat. Postavy jsou, až na kámošku hlavní hrdinky, celkem v klidu, má to fajn cinematography a dějově to až nečekaně graduje. Cením i dobrou pointu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Slibný rozjezd, těšila jsem se, inteligentní dům, který slouží svým obyvatelům, plní jejich přání, zajímavá lokalita i hudební podmaz.. Nejvíc mě to bavilo v okamžicích, kdy jsem tušila nebezpečí, ale nevěděla, odkud přichází, taková ta příjemná atmosféra napětí a strachu z toho, co se bude dít dál.. No, bohužel se dělo a nenaplnilo to očekávání, zejména posledních cca třicet minut.. Nicméně to závěrečné sdělení bylo pozoruhodné, v každém ohledu k zamyšlení, nechci spoilerovat.. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Karel Janák se rozhodl přesedlat z komedie na thriller, který pojednává o inteligentním domu, který se tak trošku vymkne kontrole. Důvěrný nepřítel vykrádá všechny hollywoodské filmy podobného ražení a bohužel i těm horším nesahá ani po kotníky. Vše kazí zoufalé postavy (Dyk hraje vážně Dicka), předvídatelný děj a mraky debilit, které prokoukne i dítě. Film se tváří neskutečně vážně a prakticky až zoufale nemá co nabídnout od začátku do konce. Musel jsem se smát, když distribuci zvolili ve stejný týden, kdy jde do kin Upgrade a divák může porovnat, jak tragičtí jsme v tomto žánru u nás. Jediné, co se dá ocenit, tak temný vizuál, který by mohl být do budoucna inspirativní.......3/10 ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • Film byl podpořen Státním fondem kinematografie ČR. Hlas domu namluvil český herec Aleš Procházka. Ve filmu „zaskakovalo“ 13 českých a 2 slovenští kaskadéři. Autory soch jsou Jan Lavička, Martin Kovařík a Branislav Rusnáčik. Hudbu nahrál Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu, dirigent Mário Košík. Píseň „TRY“ zpívá Emma Drobná. Na natáčení se podíleli dobrovolní hasiči ze Slovenskej Vsi a Lendaku. (jungewolf)
  • V jednom zábere si na počítači možno všimnúť hlásenie "Files has been deleted." Gramaticky správne by však hlásenie malo byť "Files have been deleted." (GTS_PUNK)
  • Natáčelo se v Bratislavě (Staré Město a Petržalka), ve Vojenském obvodu Záhorie, v Tatranském národním parku (TANAP), na letišti Poprad–Tatry, v obci Reľov, na Spišské Maguře, Tatranské Javorině, na chatě Muráň a v Praze. Nemocniční scény byly natočeny v popradské nemocnici a v pražské Nemocnici Na Homolce. V Praze se též natáčelo v Danube House a v Galerii Chemistry. Natáčelo se 38 dní. (jungewolf)

Reklama

Reklama