Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Budeme-li se držet sešitové předlohy, na kterou se i dnes rád podívám, jsou Rychlé šípy kostýmy i typově velmi blízko. To je však bohužel asi jediné, co Petr Kotek trefil. Na Bohouše by mi ovšem více pasoval bývalý premiér Stanislav Gross. Vontská rada mi připomíná schůzi SSM a jediné co atmosféru drží, jsou poměrně slušné flashbacky a krásný Čepkův hlas do surrealistické hudby, která je ovšem vykradená z Hertzovy Panna a netvor. Ale připouštím, že postfoglarovská generace to možná může vidět jinak - jako dobrodružný a napínavý film. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Možná se tenhle film dnes zdá některým zbytečný a tupý, ale já se na ten film těšil tenkrát jako blázen a na premiéře mi běhal už v úvodu mráz po zádech. Jako starý "rychlošípák" musím říct, že film je udělaný s láskou k tématu a je velká škoda, že nebyly natočeny ještě ty dva další díly, jelikož Foglarovi hrdinové vychovali od svého vzniku už miliony Čechů a filmové zpracování by si jeho trilogie zasloužila. Dnes už na to ale není nálada ani lidi, kteří by to dokázali natočit. 75% ()

Reklama

consuela1 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony mně přiměly napjatě sledovat, kdy nad hlavami Rychlých šípů zahlédnu provázky, na kterých je vodí Matěj Kopecký. Jenže je ze svého ansámblu nejspíše vyřadil, protože neobstály ani v konkurenci proti nim přirozeného a živého Škrholy. Nicméně temná atmosféra, zejména v retrospektivách a všudpřítomné napětí všechno bohatě vyváží a navíc mám pro Jestřábovy příběhy nostalgickou slabost. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

"Jaká roura?" Když se ještě psala léta začínající jedničkou, měl jsem mnohem raději tenhle film než Bočanův seriál. Na počátku devadesátých let mě totiž jako prcka šíleně iritovala černobílá kamera a fakt, že si tvůrci v 60. letech dovolili zpronevěřit se předloze a spojit látku ze dvou knih do jednoho seriálu. ("Stínadla se bouří" mám z celé trilogie dodnes rád nejméně, na čemž se podepisuje až přílišná tragičnost knihy.) Dnes se na to dívám trošku jinak, protože v sedmi letech jsem mohl těžko zhodnotit zde tolikrát kritizované herecké výkony a šroubovanost dialogů, i tak se ale na tuhle Záhadu hlavolamu podívám rád a pankáč Štětináč prostě baví. Zároveň mě napadá, jak by asi dopadl pokus natočit znovu celou stínadelskou trilogii, a třeba i při zasazení děje do současnosti. Myslím, že přeměnit Stínadla na romské ghetto by skýtalo zajímavý potenciál. Navíc jsem se nedávno procházel po pevnosti Josefov a tamní dvory jsou jako stvořené pro natáčení. (669.) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat tohle je kus mého dětství a přes pár chybiček nepůjdu s hodnocením níž. Díky podmanivé hudbě je výprava do tajemných Stínadel neuvěřitelně atmosférickou záležitostí, která udrží v napětí po celou dobu stopáže. Pravda obsazení mohlo být výraznější a v něčem se tohle filmové zpracování od toho literárního liší, ale po letech jsem si to připomenul a pořád na mě ten film působí. A schválně kdo z vás narozených v první polovině osmdesátých let na tomhle nevyrůstal? Dobou prověřená kvalita.75% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)
  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)
  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama