Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nejlepší česká urbánní legenda, jejímuž převodu z komiksových okének na ta filmová pomohla stínadelská atmosféra pražských exteriérů přelomu 80. a 90. let. Slušný smysl pro atmosféru, přestože rytmus vyprávění má rezervy, sympatická dramatizující tajemnost hudby. Ve Stínadlech ale nebude klid, dokud někdo nenajde sílu i při zachování amatérského herectví udělat pomocí nových postsynchronů z tohoto polotovaru celkem bezbolestně o kus lepší film. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

To se nedá. Možná, kdyby si režisér prosadil tu černobílou verzi, tak to bylo stylovější. I když se snažil barvy utlumit, tak atmosféra Stínadel chybí. A vůbec - Červenáček je Roman Skamene, Tleskač je Jaromír Hanzlík, Mažňák je Václav Sloup, Losna je Ivan Vyskočil a basta. Tak jako vždycky volím Bahňáka. ()

Reklama

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tohle teda vůbec neni ani zdaleka tak špatný, jak to podle hodnocení vypadá (64%, 2015). Samozřejmě to nejde hodnotit stejnym způsobem jako ten Bočanův seriál (ten měl víc prostoru, byl jinak pojatej atd.), ale atmosféru má ten film skvělou a pro mě to je k seriálu naprosto plnohodnotnou alternativou. Abych pravdu řek, tak co do nějaký tajuplnosti nebo uvěřitelnosti/věrohodnosti toho stínadelskýho prostředí a exteriérů obecně to na mě v mnoha ohledech působilo i atmosféričtejc a silnějc než ten seriál (dost tomu přispívá i ty celkem povedený Maláskovy varhanní hudební motivy) - třeba parádní a mejm dětskejm představám naprosto odpovídající Rozdělovací třída s tramvajema a vstupem do Stínadel se s tou seriálovou verzí vůbec nemůže rovnat. Ta hudba se k tomu taky hodí skvěle, to mě mile překvapilo - jen je na můj vkus občas až moc návodná; i díky ní některý scény působěj až hororově. Jen ti herci, zase ty dětský herci - nijak světoví bohužel fakt nejsou, dost jim ale podle mě ubližujou i špatně psaný dialogy; tohodle zaváhání je každopádně velká škoda. Na druhou stranu ale, pokud porovnám herce ze seriálu (který jsou obecně přijímaný vesměs pozitivně) a z tohodle filmu, tak mezi nima žádnej propastnej rozdíl teda fakt neni. Podobně jako mi v seriálu vadil Mirek, tak tady mě do uší/očí nejvíc bili třeba Jindra a Bohouš - oproti tomu skvělej tady byl Jan Tleskač. Narozdíl od seriálu, kde Bratrstvo kočičí pracky chybělo, tak tady ve filmu se objevuje - na úkor ale Široka, kterej byl zase jen v seriálu. A to mi přijde škoda, protože k atmosféře tajmnejch až děsivejch Stínadel Široko podle mě jednoznačně patří a vynechat ho je až trestuhodný (pokud bych měl vybírat mezi ním a Bratrstvem, jednoznačně bych hlasoval pro Široka). Kažodpádně - podle mě to je skvělá, i když v porovnání se seriálem asi trochu temnější a děsivější záležitost, která si rozhodně nezaslouží bejt takhle zatracovaná a opomíjená. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Himbajs, plantážníci, já vám nevím… Foglarovy knížky a Rychlé šípy jsem jako dítě milovala, je zajímavé, že kromě Záhady hlavolamu žádná další nikdy zfilmovaná nebyla, ale tenhle film je naprosté zklamání. Rychlé šípy, to byla pro mě vždycky parta správných kluků, sice byli trošku až moc kladní, ale nikdy jim to na charismatu nijak neubíralo. Však taky Mirek Dušín, to už je pojem :o) Kdybych ale znala Rychlé šípy jen z tohoto filmu, nikdy v životě by mě zaujmout nemohli. Parta kluků, u kterých jsem si po skončení filmu už vlastně ani nepamatovala, jak vypadali. Navíc hoši trpěli zoufalým nedostatkem jakéhokoliv hereckého talentu, takže se ve filmu celou dobu jen prkenně procházeli či pobíhali po plátně a vedli mezi sebou naprosto nesmyslné dialogy, snaživě evokující atmosféru knižní předlohy, ale v dnešní době působící neskutečně strojeně a poněkud úsměvně. Vůbec celý scénář je špatně napsaný, jednotlivé postavy se jen prapodivně vyskytují, žádná z postav nijak výrazně nevyčnívá, přestože knížka je výrazných a zajímavých charakterů plná. Režisérovi se dokonce podařilo, že i Matěj Hádek, jehož jinak považuji za poměrně solidního dramatického herce, působil jako neherec a jeho Losna je spíš zoufalec než nějaký budoucí Velký Vont. Musím ale být spravedlivá. Co se režisérovi a jeho štábu povedlo dokonale, to jsou lokace jak vystřižené ze třicátých let, film má vynikající temnou atmosféru, podbarvenou sugestivní Maláskovou hudbou. Dobré byly i pasáže s Janem Tleskačem, ty působily téměř hororově. A celý film uvedl a zakončil charismatický hlas Petra Čepka. Celkově ovšem nemůžu dobře hodnotit ani z nostalgie, nebo spíš právě kvůli té nostalgii ne. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Hudba Petra Maláska je zajímavá. Ale k Foglarovi prostě hrozně nesedí a ještě nakonec pomáhá k tomu aby se od původní knížky, film svým vyzněním na hony zdálil. Celkově se tenhle film nedá vůbec s kultovním seriálem srovnávat. Hlavním záporným bodem je obsazení. Co to udělali s legendárními Šípaky? Ta banda z filmu je nepřipomíná ani v nejmenším. Celé to je Foglarovi náladou velmi vzdálené.... Tomuhle filmu se tedy skutečně vyhněte. Já dávám slabé 2 hvězdy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)
  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama