Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Překvapivě se ve filmu povedlo stvořit to, o čem jsem nejvíc v oblasti zfilmování pochyboval - prostředí je perfektní, ohnilé domy ruku v ruce s pochmurnou hudbou vytvářejí slušnou atmosféru Stínadel. Bohužel, herecké obsazení je katastrofa, všichni dětští herci jsou prachbídní a to i přestože je předabovali jiní dětští herci. A k tomu vizáž většiny dětí ala gay modelové, zejména Jindra Hojer jako totálně teplý nácek. Jinak jde ale o jeden ze zajímavějších a zdařilejších filmů "kapitalistické" české kinematografie, tři a půl hvězdičky. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Je mi vlastně až s neuvěřitelným podivem, že tenhle český literární poklad má pouze dvě kinematografické zpracování. A to druhé už je přes 30 let staré. Filmová Záhada hlavolamu to má těžké, protože musí za hodinu a půl stihnout to, co seriál stihl za devět půl hodinových dílů. Chybí tedy mnoho věcí, když příběh chvátá neustále kupředu. Vontské kronice ještě rozumím, ale vynechání Široka už mu odpustit nemohu. Na druhou stranu tu je Bratrstvo kočičí pracky a Tam-tam. Přesto se mi i filmové zpracování Foglarovi knihy moc líbilo. Velmi vhodně zvoleny kulisy města, především pak Stínadel a i velmi slušný casting. Vlastně Rychlonožka a Losna mi sedí víc tady než v seriálu. Atmosféra je výborná a oceňuji jak často dá film vzpomenout na seriál. Za mě velmi dobré zpracování českého dědictví. Konec nechává husí kůži i po tolika letech. (88 %) ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, má neskutečnou atmosféru, záběry na domy a lokace jsou naprosto fascinující, pod tím taktéž bravurní hudební motivy Petra Maláska, i kostýmově celkem vychytané. Bohužel co filmu strašně ubližuje jsou dialogy. Přednesy básní spolužáků na socialistickém pražském vajíčku byli uvěřitelnější, než to, co zde prakticky bez výjimek plní všichni herci. Naprosto nemastné, neslané, málo uvěřitelné a hlavně do slova našprtané. Škoda ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Ke knize (či chcete-li papírovým komiksům) nebo původnímu černobílému seriálu to má daleko.. a to tak, že velmi! 'Herecké' výkony ústřední pětice kluků jsou příšerné až odporně toporné, místy jde vidět, že čekají na pokyn zpoza kamery, barevná stylizace jako pěst na oko, Mirek Dušín se zde chová jako despota, zkrátka hrůza! Jen ta hudba snad stála za to.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kotekova verzia slávneho príbehu to zobrala za správny koniec. Otázkou potom je, aký máte vzťah k samotnému príbehu. Osobne mi už dávno vyfučal z pamäti a šiel som takpovediac do toho ako panic. Atmosféra je navodená luxusne, prenášajú sa patetické preslovy, všetko pôsobí extrémne tajomne, cítiť vo vzduchu niečo veľké a hudba Petra Maláska všetko dokonale podfarbuje. Lenže to pod tým, záhada jedného hlavolamu a osôb s nimi spätým, ma nechali v konečnom dôsledku chladným a pri záverečnom odhalení som iba pokrčil ramenami že fajn, môže byť. Škoda, toto dielko má veľa dočinenia práve s nostalgickými spomienkami na komiks alebo starý seriál, ktoré ma minuli. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)
  • Podle vyprávění kostelníka, Jan Tleskač (Michal Škrabal) těsně před smrtí zvonil, a náhle zvon utichnul. Potom ho našli dole ve zvonici. V dále zobrazeném ději si ale Jan tleskač ve zvonici právě psal deník, když nahoru přišel Em (Karel Engel) a došlo k potyčce, při které Jan Tleskač spadnul dolů. (ČSFD)

Reklama

Reklama