Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

DominikV 

všechny recenze uživatele

S knížkou a seriálem jsem doslova vyrůstal. Bez mála přesné zfilmování knížky, jehož klady jsou takřka mrazivé atmosféře, hudbě a perfekním ztvárnění Stínadel a mínusy jsou v ,až trapných, hercích, kteří svoje ,,přednesy" přednáší jako básničku na základní škole a v barevné kameře, která se podle mého názoru do filmu nehodí. Sečteno potrženo = solidní tři hvězdičky ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat tohle je kus mého dětství a přes pár chybiček nepůjdu s hodnocením níž. Díky podmanivé hudbě je výprava do tajemných Stínadel neuvěřitelně atmosférickou záležitostí, která udrží v napětí po celou dobu stopáže. Pravda obsazení mohlo být výraznější a v něčem se tohle filmové zpracování od toho literárního liší, ale po letech jsem si to připomenul a pořád na mě ten film působí. A schválně kdo z vás narozených v první polovině osmdesátých let na tomhle nevyrůstal? Dobou prověřená kvalita.75% ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

O neumětelství dětských herců se toho napsalo dost a já jen potvrdím, že jejich topornost doopravdy srazila celý film o dva stupně dolů. Všechno ostatní je totiž na jedničku. Především výprava. Město má úžasný genius loci. Největší pochopitelně Stínadla, ale i Druhá strana má svoje kouzlo. Některé záběry působí i mrazení v zádech a i procházka obyčejnou ulicí za denního světla má v sobě atmosféry na rozdávání. Škoda jen trochu uspěchaného děje. Foglarova knížka není žádný tlustopis, ale hodina a půl na rozpletení záhady ježka v kleci je málo. Chtělo by to alespoň dvojdílnou minisérii, protože pomalejší tempo by příběhu jenom prospělo. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Každý kdo seriálu vyčítá způsob mluvy pravděpodobně knihy neviděl ani z rychlíku - je to adaptace věrná, a tak je s tímto třeba počítat. Chvála satanovi že se nepustili do nějakého modernizování, větší peklo si představit nedovedu. Problematičtější než repliky samotné jsou ti co je pronáší, nu herci jsou lemry a zakecat to nejde, ale naštěstí nejsou nijak k nepřežití, a hlavně o ně tolik nejde - hlavní je atmosféra Stínadel, a dobrodružného příběhu v jejich spletitých uličkách. Za to si režisér zaslouží potlesk, netušil jsem že v Olomouci jde najít tolik zajímavých zákoutí, a propojit je vhodným záběrováním do tak působivého celku. Celkově vkusná adaptace... cílící pravděpodobně více na fanoušky, než nezúčastněné. 7/10 ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Usedám ke klávesnici a plavím se stále na vlně nostalgie; hodnotit pouhopouhý fenomén zajisté nejen mého jinošství, totiž Rychlé šípy, to jest pro připomenutí Mirka Dušína, vzor všech ctnosti, Jarku Metelku, Jindru Hojera, Rychlonožku a Červenáčka a vše, co s nimi souvisí, vytasil bych se s absolutním, leč mnohdy naneštěstí - a platí to i v tomto případě - kniha není filmem a film není knihou. Foglarův bytostně klukovský svět zasluhuje důstojnější převedení, chlapštější přístup; ku příkladu, mluvme na rovinu, komu z nás utkví v paměti tvář aspoň jednoho z hereckých představitelů pětice, okolo které se celý příběh točí? Mdlejší Mirek D. tu vskutku nebyl, nemluvě o vedlejších úlohách - dvanáctiletý usmrkanec Jan Tleskač, jako vážně... a co teprve M., našel či nenašel elixír mládí(?); chlape proradná, na něm bys trhl víc než na nějakém létajícím kole! 50% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)
  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)

Reklama

Reklama