Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (295)

choze 

všechny recenze uživatele

Souborné vydání Foglarovy stínadelské trilogie je mojí nejoblíbenější knihou pro děti a mládež vůbec a její uvěřitelné a stejně působivé zfilmování považuju za úkol náročný i pro ostříleného matadora, natož pro snaživého debutanta. Kotkův film, hlavně kvůli typově dobrým, ale dřevěným dětským hercům, kteří se nedokázali porvat s archaickou mluvou postav, nízkému rozpočtu a rozhodnutí vycházet jen z prvního dílu, nepůsobí ani uvěřitelně ani patřičně hutně a epicky. Děj je totiž tím pádem chudý a na celovečerní stopáž násilně roztažený a snaha o epičnost neustálými podhledy, jízdami a jeřáby budí dojem studentského cvičení křečovitě jedoucího na efekt. Nicméně nutno uznat, že ty varhanami podbarvené záběry na polorozpadlé baráky nebo na Rychlé šípy utíkající stínadelskými uličkami popř. černobílé flashbacky jsou úžasně traumatizující. Stejně jako Dlouhé bidlo, s pedofilním úsměvem a hlaholivým "TAK CO, ČERVENÁČKU?" beroucí na dvoře Červenáčka kolem ramen jako vězeňské kápo nováčka. Vlastně ne, to byla spíš strašná sranda :) ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

I když doba kouzelných Foglarovek už minula, neodolala jsem a na příběh se s potěšením znovu podívala. A byl to spíše nostalgicky posmutnělý pohled. Pátrala jsem po důvodu, proč mě tento v dětství tak oblíbený příběh už neoslovil. Tvůrci sice dělali co mohli, ale toto klukovské dobrodružství dneska už asi věrohodně natočit nelze. Transplantovat 80 let starou knížku do současnosti se nezdařilo. Klukovský svět, který se od toho prvorepublikového značně změnil, se vystihnout nepovedlo. Chybí tam foglarovský duch s atmosférou tajemna a starých časů, v nichž se příběh odehrává. Herecké výkony to hodně pokazily, byly velmi naivní a archaické, historická atmosféra nebyla vystižena i když výprava, zvolené lokality i hudba docela ušla. Film stojí ve stínu mnohem zdařilejšího černobílého seriálu a faktu, že zasadit Foglarovy knížky do dnešních časů se bez vysokých nákladů do filmové výpravy sotva podaří. Dneska se totiž místo bobříků loví pokémoni. ()

Reklama

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Vyrastal som na Foglarovi so všetkým, čo k tomu patrilo, ale tento film je predsa len trochu "povídka z jiné kapsy". Ako film to funguje len a výlučne pre "zasvätených". A aj tí zasvätenci budú chvíľami čaro predlohy hľadať iba s ťažkosťami. Zábery na strechy starých pražských domov a veží či jazda kamery krivoľakými uličkami, podmáznutá uhrančivo "tajuplnou" hudbou, navodzuje čosi, čo už v nezvládnutom rozprávaní príbehu akoby nenachádzalo odpoveď. Namiesto plnokrvného filmu vidíme nepodarenú koláž, ktorá bolestne volá po inom režisérovi, hercoch a vlastne skoro všetkom, čo robí dobrý film dobrým filmom. Keď si spomeniem na Bočanov seriál zo 60. rokov, tam ten Foglarovský duch fungoval takmer dokonale. Škoda, že "to všechno vodnes čas"... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

O neumětelství dětských herců se toho napsalo dost a já jen potvrdím, že jejich topornost doopravdy srazila celý film o dva stupně dolů. Všechno ostatní je totiž na jedničku. Především výprava. Město má úžasný genius loci. Největší pochopitelně Stínadla, ale i Druhá strana má svoje kouzlo. Některé záběry působí i mrazení v zádech a i procházka obyčejnou ulicí za denního světla má v sobě atmosféry na rozdávání. Škoda jen trochu uspěchaného děje. Foglarova knížka není žádný tlustopis, ale hodina a půl na rozpletení záhady ježka v kleci je málo. Chtělo by to alespoň dvojdílnou minisérii, protože pomalejší tempo by příběhu jenom prospělo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Atmosfera a tejemno kolem Stinadel funguje paradne. Tvurci si vyhrali i s exteriery. Skoda, ze si nedali vice zalezet i na vyberu hercu, ti (ac neherci) byli skutecne spatni. Nevim, zda Rychle sipy dokazi oslovit i dnesni mladez, ja na nich ale vyrostl a Jaroslava Foglara pokladam za nejlepsiho naseho spisovatele, ktery psal pro mladez. Myslim, ze by stalo za to, zfilmovat dalsi jeho knihy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama