Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

RHK 

všechny recenze uživatele

Klasický útěkářský film Stanley Kramera, se dvěma navzájem spoutanými prchajícími trestanci, Curtisem a Poitierem. Na toto schéma později navazovaly další úpěšné filmy jako např. Bratříčku, kde jsi? nebo Uprchlík. (SPOILER:) Scéna za scénou se mi vryla do paměti, namátkou chytání žab, skok do hluboké bahnité jámy a lezení s ní, téměř oběšení u poctivých občanů, bezskrupolózní poslání čenocha do močálu opuštěnou paničkou, nebo podaná ruka při stíhání vlaku. Trailer zde: http://www.kinoteka.cz/online-shlednuti/utek-v-retezech/ ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Chyběla jen dusnější atmosféra. Nesnaží se diváky rozplakat na mol, soustředí se mezi prvními na předsudky vůči černošským menšinám ve státech. Poitier není jen asi nejuznávanější černošský herec, ale ve svých filmech snaží se o rovnocennost, a ukázat věci tak jak jsou. Tony Curtis taky není jen herec koho si vybrali protože ostatní neměli čas, ale taky člověk kdo tu celou myšlenku podporoval. Pokud vás zaujímá podobná tematika, doporučuji vynikající krimi V žáru noci ()

Reklama

Zodd 

všechny recenze uživatele

Konec je na snímku rozhodně nejlepší. A ne v tom smyslu, že bych se po celou stopáž nudil, ba naopak. Tento 60 let starý černobílý escape/survival film má dodnes co říci, přesto si nemohu pomoci, že se najdou maličkosti, které doba vzniku neomlouvá. S příchodem Cary Williams a toho kluka na pás ztrácí postupně film na důvěryhodnosti, a přestože jsem do té doby autenticitě scénáře jako divák věřil, vzápětí mě přepadl dojem, že přece "Frajer" s Cullenem měli v tu chvíli kurevský štěstí. Jenže naštěstí film trvá ještě nějakou čtvrthodinku, takže to dojem nakonec zpět vytáhne. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Tohle je ze všeho nejvíc antirasistický film. Je zde zjevná snaha vypořádat se s předsudky společnosti USA vůči černochům. Ve spojení dvou vězňů bělocha a černochem řetězem je symbolika celé společnosti soužití bílých s černými, která říká „Dokážeme víc, když potáhneme za jeden provaz.“ Na svou dobu neskutečně odvážný a přelomový film. Přišel ještě nějaký ten pátek před společenskou osvětou Martina Luthera Kinga. Pokud by film vyšel o 10 let později, mohli bychom říci, že je poplatný době. To ale není pravda. Film svým obsahem dobu předběhl. Obyčejné narážky prostých lidí vůči černochům, které v ději zazní, jsou z dnešního hlediska hodně tvrdé. Člověka až zamrazí, s jakým klidem a bez emocí říkají slova podobná protižidovským agitkám nacistů. Tím více je to šokující u ženy, matky malého dítěte. Tenkrát to byl ještě standart a afroameričané byli jednoznačně považováni za občany druhé kategorie. Kdyby tenkrát někdo tvrdil, že v roce 2009 bude prezidentem USA černoch, tak by se mu v lepším případě vysmáli…….. Z dnešního hlediska již film poněkud ztratil na tempu. Zejména scény z policejního pronásledování jsou jaksi nezáživné. Naopak dialogy a šarvátky ústřední dvojice neztratily nic ze svého kouzla. Tony Curtis a Sidney Poitier podali skvělé výkony. Jejich postupné sbližování od vzájemné nenávisti až k přátelství je velmi pečlivě vyvážené. Závěrečné pasáže vzájemného sebeobětování jsou velmi dojemné. Vzkazují nám, že opravdové přátelství může být to nejcennější, co v životě máme. 82% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho na něco čekáte, až vám to pak přijde tak vzácné, že to musí být dokonalé. A přesně tohle můžu napsat o "Útěku" a jeho českém dabingu. Sliboval jsem si napínavé drama plné chrabrých skutků, hrdinství a propracovaně vykreslené změny v chování člověka (Curtise), ale film je kupodivu prostší, plošší, kratší. However, legenda zůstává legendou, howgh. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Tony Curtis (John "Joker" Jackson) měl z obsazení velkou radost. Bylo pro něj příležitostí k prolomení herecké škatulky “bezduchého krasavce“. (džanik)
  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama