Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

lamps 

všechny recenze uživatele

Ve své době velice důležitý film věnující se dosti ožehavé otázce rasismu a lidského vykořisťování. Dva uprchlí trestanci - běloch a černoch - v osudovém střetnutí jejich života naplněného velkými myšlenkami, nezkrotnou americkou krajinou a naprosto precizní psychologií, pro virtuóza Stanleyho Kramera tak typickou a zároveň jedinečnou. Oba štvanci - impulzivní, avšak sympatický Tony Curtis a jako tradičně racionálnější Sidney Poitier - svým výkonem rozhodně dostávají statusu tehdejších hereckých hvězd, zatímco šerif Theodore Bikel, stále urputnější a bezohlednější při jejich stíhání, dokonale prohlubuje zvyšující se úzkost ohledně neodvratného konce téhle nedobrovolné výpravy. Vše korunuje silné melodramatické zakončení, které ani po letech neztrácí nic ze své působivosti a výpovědní hodnoty. Pro mě jasných 5*. :) ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Konec je na snímku rozhodně nejlepší. A ne v tom smyslu, že bych se po celou stopáž nudil, ba naopak. Tento 60 let starý černobílý escape/survival film má dodnes co říci, přesto si nemohu pomoci, že se najdou maličkosti, které doba vzniku neomlouvá. S příchodem Cary Williams a toho kluka na pás ztrácí postupně film na důvěryhodnosti, a přestože jsem do té doby autenticitě scénáře jako divák věřil, vzápětí mě přepadl dojem, že přece "Frajer" s Cullenem měli v tu chvíli kurevský štěstí. Jenže naštěstí film trvá ještě nějakou čtvrthodinku, takže to dojem nakonec zpět vytáhne. ()

Reklama

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

820. hodnocený film: Pořád jsem nevěděl, co ten Compadre na tomhle snímku viděl a v čem byl pro něj tak výjimečným. Nyní, po shlédnutí, jsem pochopil. Dokonalý příběh toho, že i takový problém, jakým je rasová nesnášenlivost, může pomoci k úspěšnému unikání před rudkou zákona. Film má dokonale jednoduchou zápletku, ale herci jsou takovými mistry, že je z toho trhák. Dokonalé zápletky a skvělé postavy dodaly filmu šmrnc a já jsem se vážně královsky bavil a sledoval až do poslední chvíle osudy bělocha s černochem. Bohužel, neunilki... 5* je jasnejch a nelitoval jsem. Naopak bych klidně uvítal nějakou tu minutu navíc. 5* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Kramer /Kdo seje Vitr, High Noon, Norimbersky Proces/ natocil vyborny protirasisticky film, ktory ale postupom casu dost zostarol. Tony Curtisa mam na haku, a Sidney Poitier tymto este neprerazil. Rezia je na urovni, dialogy tiez, akurat v strede sa dost plka a casto o nicom. Preto nedam absolutorium : 85 % ()

sud 

všechny recenze uživatele

Překrásný film o rasových předsudcích, lidských vlastnostech a charakterech v daných situací. Zpočátku mezi bílým "fešákem" Johnym a černochem Cullenem byla nenávist a jediné co je spojovalo byl řetěz a útěk z havarovaného vězeňského vozu. S odstupem času se z nich stanou přátelé na život a na smrt. A v tom je příběh hluboce lidský, nevtíravě jemný a uklidňující a právě v tom je jeho síla. Tony Curtis a Sidney Poitier podali zde snad své nejlepší herecké výkony a Stanley Kramer natočil svůj možná nejlepší film. I když je film kriminálním dramatem, nespatříme v něm akční scény ani brutalitu (ve filmu nezemře jediný člověk). Lidskost a přátelství, které boří rasový mantinel. O tom to je. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama