Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (111)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek v době svého vzniku prošuměl distribucí bez velkého ohlasu a příznačné je, že z bezmála dvou set hodnotících k dnešnímu dni nikomu nestál za několikařádkový komentář. Základním problémem je tuctovost a nenápadnost snímku. A ta zase vyplývá z průměrného nedotaženého scénáře. Není to vyloženě špatný film, Vetchému ani v tomto filmu nechybí charisma, ale je to prostě záležitost na jedno koukání, ze které si už druhý den nic nevybavíte. Celkový dojem: 50 % - především díky dobře zkomponované hudbě s barokními motivy. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Pro dnešní mladé Utajený šéf 18. století. Tahle pohádka by si jako jedna z mála zasloužila remake. Téma je hrozně zajímavé a dá se z toho hodně vytěžit. Rajchert fakt neumí hrát a naštěstí se věnuje hudbě. Vetchý zase hraje co to dá, a hraje dobře, jen mu příběh více nedovolí. Mohlo se v pohádce zakomponovat více než jen potyčky s loupežníky. Potěšil Rožnovský skanzen. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Císař a tambor je tak jednoduchá pohádka, že její nasazení do kin vypadá i po letech jako špatný vtip. Přitom jde o ideální materiál pro televizi. Ještě divnější je, že Křístkovi nikdo neomlátil scénář o hlavu. Ty dvě stránky sice natáhl přes hodinu, ale při tak krátké stopáži působí občasné němé pasáže směšně. Nepotěší ani absence ženské krásy. Jeden bujný dekolt to fakt nezachrání. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Klasicky slaboduchá pohádka, jak císař mezi lid vychází, v zásadě ho nikdo podle ksichtu nepozná, včetně šlechticů a vojska, poddaní jsou docela xenofobní hovada v původním smyslu českém, tedy že kdo se tady nenarodil, je cizák a přivandrovalec a nechcem ho tu ... vlastně to nemá obsah. Ale také to nedráždí hysterickým pobíháním děvčat po lukách za kvílivého zpěvu ani rádoby humorným hláškováním. Ujde. ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

..."Jako by to bylo poprvé..., ale šaty ještě z nikoho pána neudělají..." A tak cisař se v převleku vydává po své zemi, aby se na vlastní oči přesvědčil, jak se věci doopravdy mají. Škoda, že současné "vládce" to nikdy nenapadne, ale na to je třeba odvahy a smysl pro spravedlnost. Překvapilo mne, že Ondřej Vetchý hraje roli vážného císaře, pořád v něm vidím toho roztomilého čertíka z jiné pohádky. Ale vzhledem k jeho morálním zásadám a slušnosti by lepšího nemohli vybrat. A opět mě potešil i Norbert Lichý. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se na zámcích Bruntál, Náměšť nad Oslavou, Dobroslavice a zřícenině hradu Cornštejn, točilo se také ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. (M.B)
  • Pohádka je natočená na motivy příběhů o císaři Josefu II., který se stejně jako císař v pohádce údajně vydával v převleku mezi prostý lid. (Matej.Krajci)

Reklama

Reklama