Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (111)

Peytl 

všechny recenze uživatele

Anička Veselá se, dle její zdejší biografie, stáhla do ústraní. Dle mého názoru z čistě prozaických důvodů, respektive z důvodů zdravotních. Ono hrát z devadesáti procent v předklonu, stylem dobrý den, kozy ven, to jednomu na bezchybné funkčnosti páteře nepřidá. Ne, nebylo mi to extra nepříjemné. Ale jsem snad nějaký úchyl? Průša? Jsem svatý, a proto jsem ještě zaregistroval prkenného Chinaskiho a bezvadného Ondru Vetchého. Za posledně jmenovaného a za prvně zmíněnou faunu jsem ochoten prsknout tři pizdy. Protože se jinak jednalo o takovou fádní kravinu, byl jsem potěšen aspoň poskakujícími psíky, kterým ovšem chyběl Zdenda Srstka a já znovu zjistil, že svět a pohádky nejsou dokonalé. ()

ALchemik 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že tuto pohádku dávala ČT v roce svého vzniku jako tu hlavní vánoční. Myslím, že i tenkrát se mi líbila. Teď ji ČT opakovala a záplavě současných pohádek, kde většinou účinkují trapně infantilní pseudostrašidla, zženštilí čerti a vodníci a charakterově rozplácnuté osobnosti, byla tato pohádka příjemným osvěžením a závanem jasné vyraznosti všech postav. Dávám čtyři, protože jsem spokojen. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek v době svého vzniku prošuměl distribucí bez velkého ohlasu a příznačné je, že z bezmála dvou set hodnotících k dnešnímu dni nikomu nestál za několikařádkový komentář. Základním problémem je tuctovost a nenápadnost snímku. A ta zase vyplývá z průměrného nedotaženého scénáře. Není to vyloženě špatný film, Vetchému ani v tomto filmu nechybí charisma, ale je to prostě záležitost na jedno koukání, ze které si už druhý den nic nevybavíte. Celkový dojem: 50 % - především díky dobře zkomponované hudbě s barokními motivy. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ondru Vetchýho sice trošku handicapuje, že fandí Spartě a tudíž se nedá považovat za úplně normálního člověka, ale jinak ho mám hodně rád a hlavně v pohádkách a nebo na hřišti v Houslicích, ale to sem nepatří. Ondra se na postavu císaře spravedlivýho hodil skvěle, leč samotný pohádce by neškodilo alespoň deset minut přidat, mnohdy to byly hrozný příběhový skoky a pak je dost těžký těm klaďasům pořádně zafandit, člověk nestačí ani zapálit pyro a už je po pohádce. Ovšem za čistotu myšlenky a příjemný herce dávám lepší průměr. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Hodně nenápadný a nevýrazný film s pohádkovými motivy. Nebýt dobře hrající ústřední dvojky Vetchý a Rajchert určitě by to nebyl ani průměr. Ti dva to na něj dotáhnou, ačkoliv čistě televizní režie, chudobná výprava a slabá kamera za nimi zřetelně zaostávají. Chtělo to přidat i v jiných oblastech, ne jen se spoléhat na kvalitní herecké obsazení. I tak je to nuda, ale naštěstí se to moc často nereprízuje. Kdo to vidí poprvé, by nemusel až tak moc namítat. Mě to podruhé moc nebavilo. 40% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se na zámcích Bruntál, Náměšť nad Oslavou, Dobroslavice a zřícenině hradu Cornštejn, točilo se také ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. (M.B)
  • Pohádka je natočená na motivy příběhů o císaři Josefu II., který se stejně jako císař v pohádce údajně vydával v převleku mezi prostý lid. (Matej.Krajci)
  • Pohádka byla natočena bez jediného trikového záběru. (M.B)

Reklama

Reklama