Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví neuvěřitelný příběh pařížského kasaře Henriho „Motýlka“ Charriera (Charlie Hunnam), který je falešně obviněn z vraždy a odsouzen na doživotí. Trest si odpykává v nechvalně známé trestanecké kolonii na Ďábelském ostrově u Francouzské Guayany. Motýlek je odhodlaný dostat se na svobodu, a tak nečekaně spojuje síly se spoluvězněm Louisem Degou (Rami Malek), usvědčeným padělatelem, který mu výměnou za ochranu nebezpečný útěk financuje. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (232)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti remakům a nejsem ani žádnej uctívač originálu s McQueenem a Hoffmanem. Od týhle nový verze jsem si sliboval, že bude třeba trochu svižnější, akčnější a prostě bude aspoň trochu jiná. Ale těch změn proti originálu je naprostý minimum, takže ve finále mi celej film přišel akorát zbytečnej. Neřikám, že je ten film špatnej, ale pokud originál znáte, nevidim jedinej důvod, proč se dívat na tohle. A pokud originál neznáte a váháte, na kterou verzi se podívat, tak ten originál je podle mě o něco lepší. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Ničím nevynikající přepis románu. Ve scénách ze samotky jsem měl pocit, že sedím v divadle a sleduji Hunnama, jak se na jevišti snaží evokovat vězení. McQueen a Hoffman pojali v roce 1973 své role komplexně. McQueenovi jsem věřil tu jeho zarputilost, tu jeho touhu utéct, i ten jeho boj se šílenstvím na samotce, Hoffmanovi jsem věřil tu ztracenost a závěrečnou rezignaci. Tady vidím Hunnama a Maleka, jak si s pomocí maskérů hrají na vězně. Motýlek má cenu být vyprávěn znova a znova, protože to, co se dělo na Guayaně, je docela nedávná minulost. Ale tomuto přepisu chybí síla a emoce. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niektoré predlohy majú to šťastie, že ich môžete adaptovať donekonečna a nikto nebude riešiť, ktorá z filmových verzií je lepšia, lebo si už ani nikto nepamätá minimálne tú prvú. No a potom sú tu diela ako Motýlik, kde vznikol jeden legendárny film a nová adaptácia je automaticky, a nespravodlivo, chápaná ako parazit. Čo je veľká škoda, pretože pri takto príťažlivej látke stačí len silné režijné vedenie a vhodný casting a výsledok musí byť skvostný. No a Motýlik verzia 2017 ponúka všetko, čo treba, navyše Malek a Hunnam sú dokonalou castingovou voľbou. Možno sa len až príliš podobajú pôvodnému obsadeniu, čo ale na ich hereckom umení nič neuberá. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Nemal som tú možnosť vidieť predlohu, aj keď sa tak pozerám na herecké obsadenie mám teda čo ľutovať ale zas na druhej strane dáva mi to možnosť posúdiť objektívne tento počin z roku 2017. Herecké obsadenie tiež stojí za to Charlie Hunnam je drsniak telom aj dušou a do roli Motýlika sa perfektne hodí, to isté sa dá povedať aj o Ramim Malekovi ktorý svoju tenkú muskulatúru v tomtu filme z väzenského prostredia využíva znamenite. Film je dosť emotívne napätý a nakoľko je natočený podľa skutočnej udalosti dá sa z tejto atmosféry vyťažiť maximum. Ľudské osudy sú vykresľované s citom pred detail čo si ja osobne na filmoch podobného razenia veľmi idem. Jediné čo film zabíja je jednotvárnosť a málo dynamických zvratov. Ale pozeralo sa na to znamenite a určite by som si to pozrel znova bez zaváhania. 83% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když zkoumáte reakce na novou verzi Motýlka, setkáte se často s pocitem znesvěcení. Jako by bylo rouhání natočit druhou verzi legendárního útěku z trestanecké kolonie, a to v téže době, kdy je možné zhlédnout xté zpracování Bídníků, kde se nad stálou recyklací nikdo nepozastavuje. Původní zpracování Charrierovy knihy jsem zhlédl před 25 lety a i to je jeden z důvodů, proč nechci oba filmy srovnávat. Steve McQueen byl na plátně jistě mimořádně charismatický a Hoffman patřil k hvězdám charakterního herectví. Ve vší úctě v nich ale úspěch filmu netkvěl. Ten spočíval ve výjimečném příběhu lidské vůle a houževnatosti. Rami Malek sice není typickým představitelem pařížské smetánky 20. let, ale vem to nešť. Ani on, ani Charlie Hunnam hereckému řemeslu ostudu určitě nedělají. Výprava je působivá, skvělá kamera efektně zachycuje prostředí mondénní Paříže i jihoamerické kolonie a strádání vězňů. Motýlek je důstojným návratem k žánru dobrodružného filmu v době nadvlády hloupoučkých komiksových snímků a laciných hororů. Nemám důvod cokoli hanět, bavil jsem se dobře. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (11)

  • Po prvej noci vo väzení má Louis Dega (Rami Malek) na ruke veľké pohryznutie. V ďalších záberoch je jeho ruka zdravá a potom znova poranená. (chesterko)
  • Natáčanie väzenských scén v Čiernej Hore bolo neustále narušované nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Z plánovaných pár týždňov ich natáčania nakoniec vzišli dva mesiace. (chesterko)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno