Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh otce, kterému zavraždili syna, smutek otce, který musí pochovat své dítě, emotivní drama otce, který si pro spravedlnost musí dojít sám. Po útoku neonacistů na partu studentů zůstane na zemi ležet mrtvý ubodaný kluk. Policie koná, pachatelé jsou dopadeni, společnost se bouří proti holohlavým náckům, ale to všechno je jenom na chvíli. Zděšená rodina brzy sleduje, jak jsou vrazi po chybném rozhodnutí soudkyně propuštění na svobodu, nikoho už to nezajímá a jednání policie připomíná chování zkorumpované instituce. Zůstává jen zlomená rodina bez jakékoliv šance na spravedlnost a viníci, kteří se jí smějí do očí. Zoufalý otec s touhou po spravedlnosti se pouští do boje se všemi. S policií bez zájmu, s podplaceným soudnictvím, s mafií, která kdesi v pozadí tahá za nitky. Dokáže tváří v tvář zavedenému prohnilému systému uspět? Dokáže zároveň překonat vlastní výčitky a odpustit sám sobě? (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (121)

borec999 

všechny recenze uživatele

Neurazilo, nenadchlo. Príbeh sa inšpiruje skutočnou udalosťou vraždy Daniela Tupého, no nie je jej presnou rekonštrukciou a veľa okolností si upravuje inak a podľa seba. Čo nekritizujem, iba konštatujem. Technicky film spracovaním pripomína až televízny film. Čo nie je najlepšia vizitka pre film, ktorý šiel do kín. Herci si svoje odohrali, vynikajú najmä Táňa Radeva, ktorá je ako symbol zkorumpovaného súdnictva dokonale nepríjemná a odpudivá; no aj Roman Luknár zvládol hlavnú rolu otca pomerne dobre. Raperi ako záporné postavy sú nakoniec tiež celkom šikovným ťahom a nenávidieť ich nebude ťažké. Aj keď sa obávam, že niektorí z nich tých neonacistov ani nemuseli moc hrať. Ale to už je iný príbeh. Celkovo je film priemerným spracovaním tragédie, pri ktorej si uvedomíte že aj keď oficiálne na Slovensku žijeme v právnom štáte, tak skutočnosť je niekde inde a vymáhateľnosť práva, resp. spravodlivosť sú niekedy pre naše súdy úplne cudzie pojmy. 55% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,... V ČOM SPOČÍVALO TO VYHRÁŽANIE?" ,,NO VEĎ SEDEL U NÁS A POSIELAL NÁS DO CHORVÁTSKA." __ Viac-menej som spokojný s Luknárom prítomným okrem zopár Dávidových retrospektív v každej scéne, s Krobotom hovoriacim po slovensky (alebo bol predabovaný?), s výberom štyroch neonacistov, so zachytením chladnej atmosféry aj s celkovou dramaturgickou výstavbou. Narozdiel od značne doslovného ,,Únosu" sa ,,Ostrým nožom" skôr inšpiruje prípadom známej vraždy, hoci poznať, že sa u diváka predpokladá aká-taká znalosť daných udalostí, čo je najlepšie vidieť v trocha nedotiahnutom závere. Danými skutočnosťami nezasiahnutí (zahraniční) diváci v ňom môžu zostať tápať a preto ambície filmu nikdy neprekročia náš (česko-slovenský) región. Navodenie danej doby skrze ,,Superstar 2005" alebo využívanie starých mobilov či počítačov považujem za úplne zbytočné, keďže príbeh je pre svoju univerzálnosť stále aktuálny. Takisto za zvláštny nešvár pozorovaný aj v iných slovenských filmoch považujem zámenu známych bratislavských prostredí za iné, kedy sa z budovy SRo stane Ministerstvo spravodlivosti, z MatFyz fakulty policajné oddelenie, zo Slovenského národného archívu budova súdu, alebo z polikliniky na Tehelnej nemocnica. Bolo ozaj také ťažké nakrúcať na skutočných miestach? Aspoňže sa v 56. minúte objaví panelák v ktorom bývam. V oknách sa nesvietilo takže sme spali... alebo neboli doma... (1011. hodnotenie, 65. komentár k filmu) _ P.S. môj komentár č. 1100. ()

Reklama

Majkak 

všechny recenze uživatele

Ta rodina fungovala docela rozumně. Otec měl sice vyhraněnou představu o synově budoucnosti a dokázal ostře zkritizovat jeho nekvalitní práci, ale nevybočoval z mezí přísného táty. Nebyl to magor a syn taky konflikty nehrotil. Vražda dítěte je drsná pecka i pro funkční rodinu, a zvláště když se objeví jedna epizodní událost. Kromě solidně fungující psychologie rodinných vztahů nabízí film i svíravou obžalobu formalizovaného soudního systému. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nechajme to celé tak. Ľudo, to sú nebezpeční ľudia...“ - „A behajú len tak po vonku!“ Jenže někdo si prostě nemůže pomoct a neumí přestat…Nečekaná ztráta a nesnesitelná prázdnota. Při čekání na spravedlnost ovšem přichází na řadu byrokratická mašinérie, která naději na odsouzení viníků zašlape do země. Ne však otcovu touhu po spravedlnosti, která se začne stávat destrukční pro něj i jeho rodinu. Ostrým nožom je dost depresivní film. Obsahuje tolik zmaru, arogance a hlouposti, které se postaví do cesty hlavnímu hrdinovi a jeho rodině, že se mu nedá nefandit, tím spíš, že se zoufalá snaha změnit stav věcí obrací proti němu. Zhruba hodinu jsem s výjimkou až zaslepeného chování zničeného otce a drhnoucí Krobotovy slovenštiny (postavě samotné to naštěstí tolik neublížilo) byl velmi spokojený, a to i s atmosférou filmu (Kirschner a její hudební příspěvek se sem také moc hodil). Jenže pak ta uvěřitelnost pozvolna vadla a soud ji už málem pohřbil, což je škoda. Kladný dojem však převládá, takže Kuhnův celovečerní debut odměním slušnými 4*. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Toto je druh filmu, který naprosto nesnáším. Je tu jasný zločin a pachatel, který je zachycen na kameře, ale spravedlnosti se tu pozůstalým nedostane. Proto nesnáším právníky, protože dokáží přetočit úplně všechno, když máte prachy. A takových případů u nás i na Slovensku musí být hafo. Ta bezmoc je naprosto šílená. Za mě 85% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (12)

  • Tvorcovia pracovali s rozpočtom 500 000 €. (kacer4)
  • Tvorcovia spolupracovali s rodičmi zavraždeného Daniela Tupého. (cingi.t)
  • Na špeciálnej predpremiére filmu sa objavil aj slovenský prezident Andrej Kiska a rodina zavraždeného Daniela Tupého. (Maarty von B)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama