Reklama

Reklama

Strach a touha

  • USA Fear and Desire (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři vojáci přežijí havárii letadla a ocitnou se v lese 6 mil za nepřátelskou linií. Vymyslí plán: Dojdou k nejbližší řece, postaví vor a v noci vyrazí do nejbližší přátelské zóny. Jejich plán vychází do té doby, než cestou narazí na mladou ženu... (Revolver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film dlouho ztracený, samotným Kubrickem označovaný za neplnohodnotné dílo. V roce 2010 se našla téměř kompletní kopie, která byla restaurována a kterou jsem měl to štěstí vidět. Film má svoje zajímavé prvky. Například zvuková stránka vás nenechá vydechnout a vy pořád máte pocit, že jste skutečně ve válce. Jenže herecké výkony jsou takové trochu umírněné, až příliš poklidné. Překvapilo mě pár celkem zábavných scén, které vycházejí z tíživé situace čtyř vojáků na nepřátelském území. Vzhledem k tomu, že předtím měl Kubrick na svědomí jen krátké dokumenty, je tohle skok kupředu. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Fear and desire ještě není tak zralým filmem jako pozdější Kubrickovy počiny, ale přesto už je v něm autorův rukopis čitelný. "There is war in this forest. Not a war that has been fought, or one that will be, but any war. And the enemies who struggle here do not exist, unless we call them into being. This forest, then, and all that happens now is outside history. Only the unchanging shapes of fear - and doubt - and death - are from our world. These soldiers that you see keep our language and our time, but have no other country but the mind." ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Film je zasezen do fiktivní války, ve fiktivním čase a světě. Jak je řečeno v úvodu filmu, jediné, co je z našeho světa a času je smrt. Film je moc dobrý. Nese se ve stejném psychologickém duchu, jako ostatní Kubrickovi válečné filmy. V této prvotině, snad nehraje více, než 15 herců, film byl pořízen za minimální prostředky, ale je natočen tak dobře, že to nevadí. Jsou zde některé opravdu silné scény, například když skupina vojínů zvraždí civilisty, nebo zešílení jednoho z vojínů. Škoda, že jsem film shlédnul v tak otřesné kopii, ale podle toho, co jsem viděl v Life in Pictures, snad ani lepší kopie není. Škoda. Někdo by mohl film remasterovat a vydat, myslím, že pár zájemců by se našlo. PS: Tak jsem zjistil, že sám Kubrick vlastnil práva na film a sám stál za tím, aby byl film stažen z distribuce. Škoda, film sice není absolutně dokonalý, jako jeho ostatní filmy, ale je dobrý. Prý mu také vadilo, že nedosahoval ani minimálních technických parametrů. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Kubrick natočil v dozvucích Korejské války svou reflexi válečného běsnění - ne jako film válečný, je to měřítkem studentský film víc než co jiného, ale psychologický. Temnota a šílenství lidských duší prýštící na povrch pod tlakem nepředstavitelných okolností. The Horror. Měl to v sobě vždycky, už v pětadvaceti, pětadvacet let před Apokalypsou. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tímto snímkem jsem si zkompletoval filmovou četbu z dílny mistra Kubricka. Trošku atypicky jsem si na závěr schoval jeho první pokus o film, o kterém se sám autor vyjadřuje velice negativně. Rozhodně to není největší filmový průser, jaké kdy moje oko zahlédlo. Rozhodně však film kvalitou vůbec nekoresponduje s novějšímu Kubrickovými kousky. Ať vyberete náhodně kterýkoli, tak jeho kvalita je ve zcela jiné dimenzi. Tento film je špatný především po vizuální stránce, která je opravdu velice žalostná. Obsahově to také určitě není žádný klenot, ale jakási myšlenka zde přeci jen je. Také musím zmínit scénku se ženou, která dle obsahu měla změnit veškeré dění. Tak dramatické to nebylo. Čekal jsem nějakou tu prasárničku, když partička zelených hlav narazí v lese po kdovíjak dlouhé době na něco, co vlastní frndulínu, tak se to přímo nabízí. Tím spíše, když to něco pobralo i dost krásy. Kdybych podobným filmem začal svoji kariéru, tak bych ho určitě likvidovat nechtěl. Dle očekávání, se nejedná o žádný filmový skvost, ale dokoukat se to bez obtíží dá. Pěkné dvě hvězdy. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • Kubrick začal na filmu pracovat již v roce 1950. Samotné natáčení pak probíhalo v letech 1951 a 1952 v Kalifornii. Herci poté museli ještě ve studiu dodabovat své repliky a celkový rozpočet snímku se tak vyšplhal až na 33 000 amerických dolarů. Premiéru měl film 31. března 1953 v New Yorku. (gogos)
  • Stanley Kubrick velmi těžko sháněl peníze k uskutečnění svého prvního filmového projektu. Nakonec mu přispěchal na pomoc mj. i jeho otec Jack Kubrick, který vybral celou svou životní pojistku a dal mu ji k dispozici. (dukeman)
  • Původní název filmu byl The Trap, později The Shape of Fear a až poté Fear and Desire. (raffspIn)

Související novinky

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

08.08.2012

Psal se rok 1953 a čtyřiadvacetiletý začínající filmař jménem Stanley Kubrick natočil za 50 000 dolarů vojenské drama Fear and Desire. Bylo o čtyřech vojácích, jejichž letadlo havaruje za… (více)

Reklama

Reklama