Reklama

Reklama

Zabíjení

  • Česko Velká kořist (více)
Trailer

Johnny Clay sa po piatich rokoch dostal z väzenia a chystá sa oženiť so snúbenicou Fay. Je pevne rozhodnutý, že do ďalších kšeftov sa pustí až keď sa presvedčí, že riziko ozaj stojí za potenciálny zisk. Spolu so štyrmi ďalšími mužmi chystá prepadnutie dostihovej pokladne. V hre sú dva milióny dolárov. Lúpež je naplánovaná do najmenších detailov. Zapojený je do nej aj George Peatty, plachý pokladník z dostihovej dráhy. Je ochotný riskovať krk len preto, aby zapôsobil na chladnú a panovačnú manželku Sherry. Sherry mu je neverná s Valom a všetky informácie o plánovanej lúpeži posúva svojmu milencovi. Tak dokáže aj dokonale naplánovaný zločin stroskotať na príliš dokonalej zhode náhod... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Ještě, že jsem seděla, vám řeknu - díky komentářům, které jsem si prozřetelně četla před projekcí, což běžně nedělám... Termín komentář bych v těchto případech změnila na ódu, už jen pro abúzus slůvka geniální, které mě v panice donutilo pátrat v záhlaví, zda se proboha nejedná o žánr! Takže já se teď podělím o své dojmy, kde na "g" budou začínat jen výkony herců - tedy gumové... ani plán loupeže mně nepřišel nijak perfektní, ale zato celkem odpovídající skutečnosti, proto taky většina lumpů končí za mřížemi, ještě v tom lepším případě, že. Lineární neuspořádanosti nechci upírat prvenství, sofistikovanost však ano. Po nějakém tom odlehčení vtipem ani stopy, pokud k němu neměla posloužit krása pokladníkovo sviňské ženy nebo úsměv čarostřelce Nikkiho. Největším krachem se ale ukázalo být soupeření vypravěče a hudby o to, kdo je rušivější - a nemůžu se rozhodnout. Nezklamala noir atmosféra a stylizace padouchů (prostě padouši ze starých časů mně přijdou mnohem víc padouchovitější, než ti současní), jakož i staré dobré propriety typu futrál na hudební nástroj a nakonec i vcelku napínavý průběh loupeže. Můj verdikt beztak nemůže znít jinak, než - dalo se. I s přihlédnutím k době vzniku. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Cakal som nieco slabsie, ale nenasiel som v tomto filme ziadnu chybu, jedine mi v niektorych scenach nesadla hudba, ale to vobec nebolo podstatne. Kratka minutaz mi vobec nevadila, pretoze Kubrick ukazal vo filme vsetko, co som chcel vidiet bez toho, aby som sa co i len chvilku nudil a casove sceny do seba tiez zapadali ako puzzle. Cela lupez bola perfektne organizovana a nacasovana, takze ja ako divak som uz len ocakaval nejaku chvilu, kedy nieco nevyjde. Podobnu lupez s odputanim pozornosti som videl vo filme UTEK DO MEXIKA (1994) s Alecom Baldwinom a s Kim Basinger a podla mna boli obe perfektne natocene... (26.05.2009) ___ Sterling Hayden - (Johnny Clay) +++ Coleen Gray - (Fay) +++ Vince Edwards - (Val Cannon) +++ Jay C. Flippen - (Marvin Unger) +++ Elisha Cook jr. - (George Peatty) +++ Marie Windsor - (Sherry Peatty) +++ Joe Sawyer - (Mike O´Reilly) +++ Hudba: Gerald Fried +++ ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Kubrick je genius. Myslel jsem si, že po všech těch filmech mě už nemá čím překvapit, ale tenhle film mě teda pěkně vyvedl z omylu. Noirová atmosféra mu očividně sedí. Počáteční rychlé vykreslení děje bylo trochu zmatené, takže jsem se trošku ztrácel, ale časem jsem se dostal do proudu děje a bylo to OK. A na scénu zakončující film nikdy nezapomenu. 10/10 ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Aj keď dnes je už žáner film-noir prakticky mŕtvy, vždy ma poteší nejaký krásny návrat do rokov (obdobia), keď sa takéto filmy točili ako na bežiacom páse. Zabíjanie je dokonalý filmík z ranej Kubrickovej tvorby. Pred ním mal na konte len dva (vojnový Strach a túžba, film-noir Bozk vraha). Zabíjanie mám však o veľa radšej ako Bozk vraha, hlavne pre majstrovskú atmosféru a dialógy. Stanley to ešte z časti prešpikoval čiernym humorom, ale tu klady filmu zďaleka nekončia. Film má aj slušné herecké obsadenie a hlavne poriadny scenár. Bravo, Mr. Kubrick!!! ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Stávkovacia vykrádačka, ktorej záver ma vždy tak silno zabolí na srdci, až ma prinúti trochu si obúchať hlavu o drevený stôl. The Killing má toho viac. Legendárnu gumenú masku klauna, efektívnu brokovnicu, dvojicu sexuálne vznešených, "pin-up"-vyzerajúcich, povahovo diametrálne odlišných žien, no a takisto aj môjho obľúbeného narátora, ktorého božský Kubrick nikdy nemiloval a preto mu podhadzoval klátiky pod kolená. Vyzerá to tak, že nebol jediný s polenami pod nohami, pretože dialógy boli urputne mizerné. Miestami som mal pocit, akoby dané osoby ešte navštevovali ročníky pre školopovinných. Okrem toho ale nemám čo viac vytknúť. Doteraz si užívam ten sladký pocit toho, ako veľmi dobre Stanley pozná efekt hrajúcej jazzovej hudby počas prehliadky mŕtvol. To jednoducho nikdy nesklame! (15.2.2018) (9.10.2023) ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Natáčení zabralo 24 dní. (Matty)
  • Z rozpočtu 320 tisíc amerických dolarů poskytlo 200 tisíc studio United Artists, zbytek producent James B. Harris. Ačkoliv Stanley Kubrick považuje film za svůj první profesionální, rozpočet byl i na 50. léta v Hollywoodu celkem mizerný. (gogos)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama