Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak cca po 2 letech jsem se dostal k této verzi a již mohu porovnávat s remakem. Kubrickův originál u mě zvítězil (i když ne zas o tolik). Hlavní trojice dopadá vyrovnaně; Lolita dobrá zhruba stejně jako ta v remaku, Hubert se mi líbil více v Ironsově podání, Charlotte zase tady, ale kdo jednoznačně převážil misky hereckých vah, byl Sellersův Quilty, se kterým si jeho představitel opravdu vyhrál, a proto mě už úvodní pasáž velmi chytla a vždy jsem se těšil na to, kdy a v jaké roli se objeví. Hodnocení na slabší 4* sráží fakt, že byl film až přespříliš korektní a i naznačování mohlo být uděláno důmyslněji, smyslněji a ne tak suše. V každém případě můžu konstatovat, že v obou verzích chybí ta Nabokova správně perverzní a dráždivá atmosféra z knihy, otázkou je, jestli vůbec šla do filmu přenést. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl... A teď už ani nemusím. Nedokážu si představit, že by mohla být v něčem lepší než tenhle po všech stránkách výborný film (k němuž si Nabokov ostatně scénář napsal sám). Do jednoho výteční herci, velmi těžko popsatelná atmosféra (na knize by mě zajímalo vlastně jen to, jestli je i ona místy tak trpce vtipná) a Kubrickova ohromující schopnost natočit dvouapůlhodinový film tak, že uteče jako devadesátiminutový. Dokonalé. Úvodní scéna Jamese Masona a Petera Sellerse je jedna z nejlepších, které lze v Kubrickových dílech vidět. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to cele divne. Ruku majstra tam citit. Niektore pasaze su majstrocke. Sellers je ako vzdy uzasny. Aj casting titulnej hrdinky sa vydaril. Ale uplne to nefunguje. Vyborny film ale cakal som nieco drazdivejsie, sviznejsie a strhujucejsie. Aj ked si to v dobe vzniku samozrejme nemohli dovolit. 8/10 ()

francis 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když se objevil Peter Sellers, trochu jsem znervózněl. Je totiž v tomhle filmu naprosto smrtelně geniální, každou vteřinu, a já musel pořád myslet na to, jaká je ostuda, že ho teprve teď poprvé vidím v nějakým filmu nedabovanýho. To, jakým způsobem mluvil, jak měnil hlasy a jak se u toho tvářil, chacha, neuvěřitelný. Stávám se jeho velkým fanouškem. Jinak se mi Lolita líbila, i když jsem měl dojem, že málem všechny scény, který mám v knížce nejradši a na který jsem čekal, Kubrick pominul nebo natočil úplně jinak, než bych chtěl. Ale když o tom zpětně přemějšlím, řek bych, že to nevadilo, protože režisér si vybral z knížky jen tolik, kolik se mu hodilo do filmu, aby fungoval tak, jak má. I když z toho vyplynulo, že na konci jsem měl úplně jinej pocit, než po přečtení Nabokovova románu. A proč nedávám pět hvězdiček? Odpověď je v traileru: "Jak mohli natočit Lolitu?!" (prostě to nejde) ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Majster špekulatívnych filmových klenotov ma znovu usadil do kresla a pripravil mi žánrovú lahôdku. Nie je to také pulzujúce ako remake, pretože vzhľadom na dobu, v ktorej vládlo tabu, si Kubrick žiadne vášnivé kreácie nemohol dovoliť, no i tak je to príbeh odvážny, kontroverzný a v neposlednom rade diskutabilný. Lolita je nádherným stvárnením detskej nevinnosti, ktorá postupne dozrieva v dospelú plnohodnotnú ženu, s čím sa zatrpknutý otec-žiarlivec nedokáže zmieriť. Úchvatný film, ktorý napriek dĺžke vôbec nenudí. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • V knižnej predlohe je Lolita brunetka, avšak Kubrick chcel, aby v jeho filme bola Lolita (Sue Lyon) blondínka. (Germanotta)
  • Ohledně role zvráceného Humberta byla oslovena řada hvězd, mezi nimiž byli James Mason, kterému natáčení nevycházelo termínově, Errol FlynnLaurence Olivier a Marlon Brando, kteří odmítli, David Niven, který původně souhlasil, avšak poté odmítl, a Cary Grant, který uvedl: „Příliš si vážím filmového průmyslu, než abych točil takový film.“ Nakonec byl James Mason přece jen k dispozici. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama