Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Kubrickova Lolita ma nenadchla a dokonca ani príliš nezaujala. Možno je to obmedzeniami v dobe vzniku, možno tým, ako sa za 40 rokov posunuli hranice škandálneho, poburujúceho a šokujúceho. Určite je to film, ktorý je potrebné vidieť, už kvôli kompletnosti Kubrickovej filmografie, nenachádzam však ani jeden dôvod, pre ktorý by som ho chcel vidieť opakovane. To, že Peter Sellers hrá v tomto filme geniálne, je nepopierateľné. Ale vo filme Lolita mali takto hrať predovšetkým Sue Lyon a James Mason. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Strašně bych toužil zhlédnout tu Kubrickovu verzi legendární Lolity, která nemusela ustupovat přehnaně úzkostné iniciativě cenzorů a plně by odrážela Stanleyho obrazovou genialitu. Ovšem i tak, sestřiháno k nepoznání, nabízí toto zpracování Nabokovova mistrovského postmoderního románu tolik filmové krásy, hutné erotické atmosféry, úchvatně stylizovaných záběrů a chytře napsaných dialogů, že nelze ani náznakem mluvit o "slabém" Kubrickovi. Scény, které se zdají býti vleklými a nadbytečnými, jsou ve skutečnosti nesmírně rafinovaně promyšlené a obsahově i atmosféricky dokonale zapadají do unikátní filmové skládačky, která postupně, tu tragicky, tu s nevinným ironickým úšklebkem, odkrývá společensky nepřípustné motivy a která také zcela přirozeně stmeluje několik různých žánrů, kriminálním filmem-noir počínaje a dobrodružnou road-movie konče. Nad vším pak zcela vyčnívají excelentní James Mason, jehož vyčerpávající kreace citově posedlého pedofila je zcela určující pro emocionální stránku filmu, a veledůležitá postava hereckého velikána Petera Sellerse, jehož svérázné řečnické výstupy patří k absolutním vrcholům příběhu. Kubrickova Lolita je ve výsledku spíše velmi komorní odyseou do útrob prapodivného, duševní chorobou rozpolceného charakteru, která nemá takový myšlenkový rozsah jako obsáhlá kniha a nesleduje se vždy úplně jednoduše, ale její uměleckou hodnotu a formální vytříbenost už jí nikdo neodpáře.. 85% ()

Reklama

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Kubrick natočil na svoju dobu celkom kontroverzný film o láske a sexuálnom napätí medzi Lolitou a jej nevlastným, o dosť starším otcom - vzdelaným pánom v podaní Jamesa Masona, hľadajúceho pôvodne podnájom v novom meste, kde by si mohol oddýchnuť a v kľude sa venovať svojej práci. Lenže osud to chcel inak. ### Film získal oprávnene ocenenie a je označovaný ako najlepšia verzia knihy Vladimira Nabokova. Vynikajúci Kubrick, jeho réžia, vypointované dialógy, príjemná hudba a výborné herecké výkony. Ale to by nebol Kubrick ak by to nebolo dokonalé vo všetkých smeroch. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Skoro dve desaťročia som ten film odkladal (prvého Kubricka som videl, keď som mal 14), pretože som sa obával, ako sa dá z jednej z mojich najobľúbenejších kníh spraviť komédia, aby som sa presvedčil, že nedá. Spokojný som s výberom hercov, hereckými výkonmi, kamerou a záverečnou scénou. Ale necítil som z toho Lolitu, necítil som z toho Nabokova. A väčšinu času ani Kubricka. Jedno z najväčších filmových sklamaní v mojom živote. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Můj nejslabší Kubrick. Kdyby film měl o 60 minut méně, tak se vůbec, ale vůbec nic nestane, protože mi celý děj přišel natahovaný a nudný. Potěšil výkon Petera Sellerse, kterého mám v hlavě zabudovanáho jako Růžového pantera. Takže jen jeden film se mi od Kubricka nelíbí. To není špatná bilance mistře. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Kubrick původně chtěl, aby Lolitu hrála Joey Heatherton, ale její otec nesouhlasil s tím, aby na plátně představovala promiskuitní dívku. (Kulmon)
  • Shelley Winters (Charlotte) vzpomínala, že "v jedné scéně jsem tančila s Jamesem Masonem cosi jihoamerického. Během zkoušek tam Stanley Kubrick skoro nebyl, možná se schovával a pozoroval nás tajně. když jsem pak vložila do svých pohybů víc erotiky, stál najednou vedle mě, jako by se vynořil odnikud, a řekl: 'To je ono.' Později jsem byla sama ohromená, jak přesvědčivě a sexy ta scéna vyšla." (NIRO)
  • Legie slušnosti před uvedením klasifikovala C (zamítnuté). Začalo tak soukromé jednání mezi producentem a Legií, aby známku snížila, protože takové omezení by se projevilo na nízkých tržbách při bojkotu katolických diváků. Správa produkčního kodexu podle čerstvě předělaných klauzulí, mezi které spadal i bod o „sexuální zvrácenosti“, nakonec dala hodnocení „R“ – osoby mladší 18 let mohou vidět jen v doprovodu dospělého. (Zetwenka)

Reklama

Reklama