Reklama

Reklama

Černočerná komedie Já, Tonya přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (447)

Fr 

všechny recenze uživatele

„CELEJ MŮJ ŽIVOT MI ŘÍKALI, ŽE ZA NIC NESTOJÍM…“ /// Z Olympijskejch her rovnou na stránky bulvárních deníků…Tonya Harding a příběh jejího života – a vono teda je vo čem vyprávět! A ten zvolenej způsob je parádní! Tonya totiž nebyla žádná princeznička (tak nějak jsem to vo krasobruslařkách předpokládal…). Dokumentárně hranej hranej životopis o tom, co bylo před a po tom co „gilloolylovali“ Nancy Kerrigan. Fakt jsem byl překvapenej, jak je to působivý… ovšem takovejhle příběh nevymyslíš. To se kurva muselo fakt stát, protože tolik kreténů v jednom příběhu… prostě Fargo podle skutečnosti! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) (Ne)rozumím: Jedu pozadu, pak dopředu po levý noze a pak se nějak vymrštím a udělám tři a půl otoček… 2.) Zjistím, proč si blbý holky nemaj brát idioty. 3.) Thx za titule „JustMeeKatie“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * (ale černej!) AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že som veľmi spokojný s výsledným efektom. "I, Tonya" je veľmi dobre napísané, veľmi dobre zahrané a zrežírované štýlom, ktorý je vcelku zaujímavý. Dokonca miestami tu máme aj nejaké to búranie štvrtej steny. A funguje to dobre. Vo filme sú veľmi dobré myšlienky a to už od začiatku. Nenašiel by som moment v tomto filme, ktorý ma nudil a celkovo ma dokázal držať v atmosfére, ktorú si zvolil a udržal tempo až do konca. Margot Robbie bola excelentná v tomto filme a veľmi dobre zvládla všetky svoje scénky. Dokonca som ju miestami až absolútne obdivoval. Rovnako musím vyzdvihnúť aj výkon Allison Janney. Ak si ju niekto niekedy zapamätá v nejakom filme, tak podľa mňa to bude práve táto rola. A čo je na filme najlepšie je fakt, že keď sa už dostávame k finišu a pomaly nám všetko do seba zapadáva, uvedomil som si, že je mi Tonye skutočne úprimne ľúto. A že celý ten incident skutočne zlikvidoval celú jej kariéru. To, čo bolo pre ňu v tom momente absolútne najdôležitejšie odrazu nebolo. A bolo mi jej úprimne ľúto. Napriek všetkému čo sa stalo. Možno som mal občas pocit, že nemuselo byť toho búrania štvrtej steny toľko a možno by som rád videli niektoré postavy viac, ale zase je pravda, že sa to sústredí na Tonyu. A to je správne. Takže film vysoko oceňujem, odporúčam a rozhodne si myslím, že stojí za to vidieť. Hodnotenie: A ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se dlouho těšil. Byla to chyba, po těšení přichází zklamání, to se u Tonyi bohužel dostavilo. Rozhodně ne z herců: Allison Janney je jako bezcitná mrcha dokonalá a Oscara má jistého, Margot Robbie zdatně sekunduje a coby držkatá buranka taky válí. Ve scéně, kdy sama krasobruslařskou soupeřku tluče holí a pak se podívá do kamery, nejde si nevzpomenout na její úchvatnou Harley Quinn. Ani slabošsky idiotský manžel Sebastian Stan nebo tlučhuba Paul Walter Hauser nezaostávají. Už vůbec nemluvím o kameře a střihu, zvlášť scén na ledě, namaskování přelomu osmdesátek a devadesátek taky nemá chybu. Tak v čem je problém? Ve scénáři. Při vší úctě k Tonye Hardingové, její příběh na dvě hodiny prostě není, není tak moc zajímavý. Minimálně půlhodinu ubrat, to by byl dobrý první krok. Scénář totiž psal Steven Rogers, co se podepsal pod romanťárny Kate a Leopold nebo P.S. Miluji tě. A co bylo jejich hlavním problémem? Ano, utahanost. Změny z pseudodokumentu do hraných sekvencí by mi nevadily, promluvy do kamery v rámci hraných pasáží už trochu jo. Škoda, no. Já, Tonya není špatný film. Jen měl mít jiného režiséra a scenáristu, aby byl opravdu dobrý. Dvě hodiny redneckských exhibic a vzájemné svalování viny na druhé je příliš mnoho. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jakkoli herci excelují, hlavní hvězdou je režisér Gillespie - ten dokázal poskládat bujarý příběh, v němž některé motivace nelze úplně pochopit a v závěru není pro morální ošklivost všech aktérů moc komu fandit, tak energickým a soudržným způsobem, jak to uměl ve svých nejlepších dílech třeba i Martin Scorsese. Nevzpomínám si na jiný snímek, kde by mě retrospektivní schéma doplněné zúčastněnými vypravěči tak bavilo, navíc doplněno "soderberghovskými" vsuvkami v podobě výrazného soundtracku, na němž je inscenace mnoha scén závislá, nebo náhlými časovými úskoky ve prospěch údernějšího vypointování. Pod přívalem skvělých nápadů a zajímavých (byť většinou svinských) postav nakonec opravdu skoro nevadí, že by to sneslo kratší stopáž a silněji vygradované vedlejší linie. Vítané provětrání stereotypních akademických vitrín, škoda že i na Margot se nedostalo.. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, co všechno ještě nevíme. Jediné co jsem o jméně Tonya Harding věděl je zmínka ve filmu Bláznivá střela 3, kde Papšmír řekne Roccovi, ''že to Amerikou otřese víc'', než celá Tonya Hardingová''. Slyšel jsem tuhle hlášku asi stokrát a nikdy mě nenapadlo vzít mobil a zjistit si kdo to kurva vůbec je. Od filmu může člověka odradit krasobruslení, které je mému zájmu blízké asi jako třicetiletá ženská recidivnímu pedofilovi. Hardingová byla naštěstí solidně dementní redneck obklopený naprostými kretény a režisér nám servíruje naprosto nahláškovanou a ujetou zábavu v parádním retro stylu a jako bonus je to celé podle skutečný události. Osobně si myslím, že doživotní trest si určitě nezasloužila a když sem viděl po filmu pár videií na youtube tak i bez znalostí z tohohle sportu můžu říct, že to byla naprosto nejlepší bruslařka na světě a její osud člověku ve finále přivodí spíš vrásky. V každým případě povedený životopisný film, který se velikým písmem do historie nezapíše, ale řemeslo je to nadprůměrný stejně jako herci a scénář.75%. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (27)

  • Allison Janney natočila svoju rolu, za ktorú mimochodom dostala Oscara, len za 8 dní. Celý film bol dokonca natočený za 30 dní. (Astonko)
  • Margot Robbie je členkou amatérského hokejového týmu, i tak ale trénovala bruslení více než čtvrt roku před začátkem natáčení, na ledě byla až pětkrát týdně, klidně i několik hodin denně, ale sama prohlásila, že i kdyby trénovala deset let, trojitý axel by nikdy neudělala. Zbytek scén bylo dotočeno pomocí vizuálních efektů. (factoryBrick)

Související novinky

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

24.09.2017

Na internetu se často řeší, že je málo filmů s ženskými hrdinkami. Určitě vás tedy potěší, že se blíží hned dva ambiciózní projekty, které budou stát na slavných dámách a právě dostaly datum premiéry… (více)

Reklama

Reklama