Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nízkorozpočtový snímek z produkce stanice Netlix byl natočen podle skutečných událostí. Ukazuje příběh jednotky irských vojenských "paniců" v čele s Patem Quinlanem (Jamie Dornan), kteří jsou v době studené války vysláni pod záštitou OSN do Afriky a mají po místním vojenském převratu jediný úkol, udržet mír v místě zvaném Jadotville. Z mírové mise se ve finále vyklube boj o holý život, když se vlivem zákulisních taktik, boje o moc a další tajné zpackané operace OSN na místě, stanou obětními beránky, od kterých všichni dají ruce pryč a nechají je napospas osudu. Skupinka 150 nováčků, kteří nikdy nezažili skutečnou válku a vyděsí je i had v trávě, je tak postavena před rozhodnutí, jestli tváří v tvář obrovské přesile najatých žoldáků budou kapitulovat, nebo bojovat do poslední vystřelené kulky a zemřou jako hrdinové. Paradoxně tato událost byla zametena pod koberec, jako by se nikdy nestala, a o jednotce se dlouho mluvilo jako o zbabělcích irské armády. Uznání se dočkali až po letech v roce 2005, kdy byli irskou vládou konečně oceněni. (pavcas)

(více)

Recenze (98)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Solidní válečný film se skvělým Jamiem Dornanem. Jsem ráda, že se dostal ze stínu pana Graye, trochu jsem se o jeho kariéru bála, ale jak je vidět snaží se objevovat i v jiných žánrech a filmech a jsem si jistá, že se romantickým žánrům bude vyhýbat opravdu dlouho. Film je dobrý, přiměřeně dlouhý, spousta střílení a akce, která je skvěle natočená. Já bych tam brala ale více vysvětlení, proč se to všechno děje. Ano, ze začátku máme několik vysvětlivek, stejně tak na konci, ale v průběhu filmu skoro nic, takže jsem si z toho vzala jen, že Irové bránili jakousi základnu před zlým francouzem a to vše v Africe. Nebylo to tam dostatečně vysvětleno a také mi tam chybělo trochu emocí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Až na ten úvod a pár záverečných minút veľmi intenzívny akčný zážitok, pri ktorom lietajú guľky a granáty vzduchom ako splašené. Z tohto pohľadu naozaj nie je čo snímku vytknúť. Jediné čo je trocha na škodu je mierne opomenutie drámy a málo dramatických situácií, vyplývajúcich zo samotných postáv a vzťahov medzi nimi. Skrátka mohlo sa trocha viac pritlačiť na emócie a pocitovú stránku. Ale inak veľká spokojnosť. 80/100 ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Možno obsahuje spoilery. Prvých 30 minút je strašných, ale akonáhle dôjde k prvému pokusu o dobytie základne, chytá netflixovská snímka dych a ponúka nenápaditú, ale zručne nakrútenú akciu. Potešila ma zápletka o skupinke vojakov, čeliacich niekoľkonásobnej presile, ale tak zas nejaký veľký zázrak to nebol. Hoci sa kasting plus mínus vydaril, ku koncu už to iba vyčerpane dychčí a čaká na vyslobodzujúce titulky. Nepomohol ani scenár, ktorý je alebo blbý alebo len mal tú smolu, že sa aj v skutočnosti také blbosti stali. Keď im mohli poslať vrtuľník na odvoz ranených, prečo ho poslali prázdny? Prečo ho nenapratali muníciou a posilami? Prečo nepriatelia muničák neodpálili hneď? Prečo keď mali takú gigantickú presilu, tam proste rovno nevleteli, ale radšej to tam komplikovane desiatky a desiatky hodín dobíjali a pri prvej príležitosti sa sťahovali? Tiež som nepochopil, koľko ich tam vlastne bolo. Mužný Jamie Dornan čosi hláškuje o 150. chlapoch, ale ja som ich tam videl 20. Plus ma výrazne otravovali všetky scény bez vojakov (politické a kvázi diplomatické riešenia). „Nemáte právo prijať moju kapituláciu. Nič-menej ja tu vašu prijmem rád.“ ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem viděl vtip od Renčína, kde se filmový režisér na place válečného filmu naklání k asistentce a ptá: "Maruško, skočte se zeptat poradců, jak dlouho asi tak mohla německá tanková divize odolávat soustředěnému útoku dvou partyzánů." Tady je to stejné. Parta veselých Irů, co nikdy nebyla v ostrém střetu, brání strategicky nevýhodnou pozici na rovině proti lépe vyzbrojené přesile 1:20 vedené elitními žoldáky z Cizinecké legie -- jsem v půlce filmu a už legionáři dostali od Irčanů potřetí naklepáno. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tento film je ako blesk s čistého neba. Nečakane prekvapenie s výbornou akciou. Jamie Dornan našťastie potvrdzuje, že ma naviac ako len hrať v nejakých odtieňoch. O tomto konflikte som veľa toho nevedel, ako sa ukázalo vo filme, nikto moc o ňom nevedel, o to viac ma to zaujalo. Napätie a atmosféra sa tu zlieva v jeden výborný celok a samotné prekvapenie je aj výborná akcia ako som už spomínal, ktorá vás dokáže posadiť na zadok. 85% - 4* ()

Galerie (55)

Zajímavosti (5)

  • Napriek tomu, že ide o televízny film, v obmedzenom rozsahu bol premietaný v írskych kinách. (Jello Biafra)
  • Natáčelo se v Jihoafrické republice. (BMW12)
  • Režisér Richie Smyth, pre ktorého šlo o režijný debut, od hercov požadoval, aby sa zúčastnili náročného vojenského tréningu v Južnej Afrike. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama