Reklama

Reklama

Film Vymazaný kluk vypráví odvážný příběh Jareda Eamonse (Lucas Hedges), syna baptistického pastora v malém americkém městě, který musí překonat následky přiznání své homosexuality rodičům (Nicole Kidman a Russell Crowe). Ti bojují s tím, jak uvést v soulad svou víru s láskou k synovi. Ze strachu ze ztráty rodiny, přátel, komunity se Jared nechá dotlačit k návštěvě terapeutického programu přeměny. Během pobytu se dostane do konfliktu s jejím lídrem (Joel Edgerton) a začíná jeho cesta k nalezení vlastního názoru a akceptování sama sebe. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (85)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nápravné zařízení pro křesťany homosexuály je povedená instituce, kde toho démona z vás zkrátka vyženou. Víra je holt dobrý sluha, ale špatný pán, ti lidé mají velmi svérázný přístup k psychoterapii. Je dobré, že film vznikl, je to zajímavá informace. Překvapili i Russel Crowe a Kidman ve velmi civilních rolích. 70% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Na tenhle náboženský fanatismus o homosexuálech jsem se celkem těšila. Herecké obsazení je více než dobré, nicméně hlavní postava mladého gaye moc nevyšla. Lucas Hedges není můj šálek kávy a je takový příliš uťáplý. Šedá myška. Kdyby jeho postavu hrál například účinkující Troye Sivan nebo Xavier Dolan bylo by to naprosto o něčem jiném. A řekla bych, mnohem lepší. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na Boy Erased jsem se dost těšil, a proto jsem měl možná až příliš vysoká očekávání - hlavně kvůli hereckému obsazení a samotnému námětu konverzních táborů. Co se hereckých výkonů týká, tak jsem byl spokojený, protože všichni - Hedges, Kidman, Crowe, Edgerton, ale i ostatní (Sivan, Dolan) - to zahráli solidně a uvěřitelně. Někteří zdejší uživatelé měli výtky k nelineárnímu vyprávění, které mně osobně vůbec nevadilo. Nevyčerpaný potenciál jsem však viděl ve scénách z tábora a v množství skutečně silných a hlubokých sekvencí, kterých bylo bohužel pomálu. Kdyby byl film o čtvrt hodiny kratší a kdyby Edgerton v některých scénách trochu víc přitlačil, tak bych neváhal s vyšším hodnocením. Jinak titulní píseň "Revelation" od Troye Sivana nesmírně povedená. Poselství snímku je nad slunce jasné a doufám, že bude mít i kýžený dopad, ale i tak se nemohu ubránit pocitu, že se Garrardův příběh dal natočit úderněji. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Necitlivá převýchova (normalizace) mladého homosexuála ve jménu Boha a rodiny (a viny za iluzorní hříchy) se v první polovině svou subtilní výpovědí skutečně zarývá do srdce a svědomí. Mnohem úspěšněji, než závěrečné doslovné melodrama sklouzávající ke kýči, které právě tak moc chce poukázat na onu nesprávnost a omezenost. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Téma převýchovy je velmi důležité. Je důležité mluvit o omezenosti, která se pořád děje, o omezenosti, která ničí životy mnoha rodin ještě v 21. století. Způsob myšlení lidí, kteří dodnes věří, že homosexualitu je nutné zvládnout jako nemoc, je problém. A netýká se jen USA a tamních náboženských směrů. Přesto si úplně nemyslím, že se film Boy Erased vyloženě povedl, pouze herecky je silný. Nicole Kidman rutině zvládá roli matky v nelehké situaci, ale není to poprvé, co si vybrala roli z příběhu podle palčivé skutečné události. Russell Crowe dozrál do otcovské psychologické polohy, která mu velmi svědčí a jen díky němu se dočkáváme očistné katarze porozumění. Boy Erased není filmovým zážitkem, je filmovým manifestem za moderní chápání rodiny. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 1. září 2018 na filmovém festivalu Telluride. (ČSFD)

Reklama

Reklama