Reklama

Reklama

Epizody(3)

"Tut" odhaluje životní příběh egyptského faraona Tutanchámona (Avan Jogia), jednoho z nejproslulejších vládců v historii lidstva, a jeho nejbližšího rádce (Ben Kingsley). Tento ambiciózní a mimořádně napínavý seriál líčí cestu, po níž Tut kráčí k moci, a jeho zápas o to, aby Egypt dovedl ke slávě, zatímco je obklopen rádci, přáteli a milenkami, kterým nejde o nic jiného, než aby uhájili své vlastní sobecké zájmy. "Tut" otvírá okno do fascinujícího světa plného srdceryvných romancí, tuhých bitev, politických intrik, konspirace, žárlivosti a četných vražd, čímž nám dokazuje, že doba slavného faraona se od našich časů příliš nelišila a že vláda tohoto nejmladšího egyptského panovníka bude navěky vyznívat jako skutečné životní drama. (Film+)

(více)

Recenze (48)

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Uživatel misterz řekl vše co jsem měla na srdci a skoro nemám co dodat. Podle jednoho výzkumu byl Tutanchámon tělesně znetvořený muž, s předkusem, rozštěpem, vadným tělem a měl koňskou nohu, takže musel chodit o holi. Zde ho hraje krasavec plný zdravého života. Některé studie dokonce zpochybňují existenci samotného faraona. Historie se zase překrucuje, ano,moc se toho o tomto faraonovi neví, ale mnohé postavy se chovají tak hloupě, že by sotva přežili pár minut (útěky faraona z nestřeženého paláce, chodí si dovnitř i ven nechráněným vchodem před davem ostatních lidí, dále třeba vysvobození spojence z otroctví -jeden muž a žena stojí proti armádě vojáků, neuvěřitelně naivní a nepochopitelné chování jeho nepoučitelné milenky...). Film má ovšem také spád a dokáže zaujmout. Jako smyšlená báchorka dobrý, životopisné na tom asi není vůbec nic, snad jen to zranění nohy těsně před smrtí. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jako jo, ono to nemá úplně špatnou výpravu co se exteriérů týče a má to super herce, ale úplně tomu chybí takový ten správný historický vibe. Ten Egypt totiž absolutně nepůsobí jako Egypt. Kulisy vypadají hodně papundeklově, postavy jsou celkem ploché, scénář dost nezáživný a celé je to neúměrně dlouhé. Minimum akce a hromada kecání o ničem. Chybí tomu tempo a dobová hloubka. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemné melodrama s historickou příchutí. 1) Díky objevené téměř neporušené hrobce zná egyptologie Tutanchamona asi nejlépe ze všech faraonů. Proto něco víme i o jeho rodičích (byli to sourozenci), manželce (nevlastní sestra), jeho politice (návratu k bohu Amonovi) i třeba o příčině smrti (poranění nohy při lovu nebo pádu z vozu). Tvůrci filmu vyrobili přijatelné kulisy, oblečení i příběh. Až potud je vše v pořádku._____ 2) Jasně neodpovídá vzhled Mitannců, mitannský Tušratta s Tutanchamonem nebojoval, Horemheb jako černoch...abych jmenoval, co mě první napadne. Hlavní vadu vidím v tom, že se tu projevuje běžný problém většiny historických i "historických" děl - osoby přemýšlejí, jednají i mluví jako lidé dneška. Ostatně stejná společnost Muse Entertainment produkovala i quasihistorický tříhvězdičkový seriál Pilíře Země._____ 3) Z pěkných herců si zaslouží jmenovat představitel Tutanchamona, 23letý Kanaďan Avan Tudor Jogia (jeho otec je Ind z Gujarati), 29letý Peter Gadiot (faraónův přítel a učitel boje s mečem z dětství Ka, který se nechal korunovat), 40letý Iddo Goldberg (velitel strážní hlídky Lagus) nebo třeba Alister Toovey (vezírův syn Nahkt). ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Avan se pro tuhle roli prostě narodil, Ben Kingsley tradičně exceluje (tenhle typ rolí mu vážně jde, viz Ranhojič). Něco mi na tom nesedělo, možná to občas nesplňovalo moje požadavky na takový ten dobový vibe, ale i přes to hodnotím tenhle počin velmi kladně. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hrozné prznenie histórie vo veľkom štýle. Jasne, o Tutanchamónovi sa toho veľa nevie, ale aj z toho mála čo je známe je isté, že išlo narozdiel od tu prezentovanej vybájenej presladenej romantickej predstavy o totálne nevýznamného panovníka, dieťa, ktorému stačili ku šťastiu detské zábavky, pričom dosť pochybujem, či vlastne za svoj život videl aspoň jedného Mitančana. V skutočnosti v tom čase vládol Egyptu regent Aje. Nuž čo, tvorcovia tu teda popustili uzdu svojej fantázii na plné obrátky. Preto keby som mal film hodnotiť iba z toho uhla pohľadu musel by som dať odpad. Keď to ale zoberiem ako fiktívny príbeh zasadený do historického prostredia tak to nebolo až tak strašné. Možno presladené, miestami trochu naivné a trápne, ale vôbec nie nudné. Predovšetkým musím pochváliť peknú výpravu, slušne zvládnuté akčné scény a tiež Bena Kingsleyho, ktorému toto prostredie náramne svedčí. Tiež výber ostatných hercov nebol zlý, typovo celkom tých starých Egypťanov aj pripomínali, samozrejme okrem Haremheba, ktorý tu ako černoch pôsobil horšie ako drôt do oka, ale asi bolo treba naplniť nejakú tú povinnú kvótu takže chápem. Suma sumárum slabší priemer. 55/100 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (14)

  • Najväčší nepriatelia Egypta z ríše Mitanni sú tu ukázaní historicky nepresne, ako subsaharskí ľudia, tmavší ako samotní Egypťania. Mitanni však sídlilo v dnešnej Sýrii a Iraku a jej obyvatelia nemali africkí pôvod. (Arsenal83)
  • Skutočný Tutanchamon (Avan Jogia) nebol bezdetný, ale mal tri dcéry, z ktorých žiadna sa nedožila dospelosti. (Arsenal83)
  • Vo filme je Tutanchamon (Avan Jogia) plne zdravý, avšak okrem krívania trpel aj chronickou maláriou. Analýza DNA tiež ukazuje, že opakovane trpel najťažším typom malárie. V jeho hrobke bol koriander, korenie, ktoré sa za jeho čias používalo na liečbu horúčky. (Arsenal83)

Reklama

Reklama