Reklama

Reklama

Ran

Trailer 1

Obsahy(1)

Zámožný pan Hidetora se na oslavě svých 70. narozenin rozhodne rozdělit panství mezi tři syny. Nejmladší Saburo se ho pokouší odradit od ukvapeného rozhodnutí, ale pyšný a tvrdohlavý vládce se ho zřekne. Když se starší synové ujmou vlády, rychle se obrátí proti svému vlastnímu otci a začnou usilovat o úplnou kontrolu nad celým uzemím. Hidetora musí nakonec v krvavé bitvě opustit své vlastní království a vyrovnat se s důsledky násilné a kruté minulosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (198)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První polovina naprosto perfektní ukázka gradace a variace na známý motiv "sůl nad zlato". Po starcově zešílení se to ale mění ve zmatenou nikam nemířící změť. Ke žluté a červené armádě přibývá modrá, bílá, černá. Nevím, kdo stojí na čí straně a proč, jakou moc má vlastně intrikující "švagrová" a co se děje. Stejně tak je podivné, že Akirův film z osmdesátých let vypadá úplně stejně jako ten ze čtyřicátých - proběhl u něj nějaký posun? Nevím - jsem zatím na začátku jeho filmografie a jsem zvědavý, co dál. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Ne,ne,ne,tak toto se japoncům nepovedlo. Kde se proboha zapomněl střihač? Kdybych film hodnotil po 90ti minutách, kdy už jsem měl chuť to vypnout bylo by to,alespoň za průměrné 3*. Ale,že jsem si nedal říci a chtěl jsem to za každou cenu dokoukat (protrápit se k závěrečným titulkům) tak dávám hodnocení jaké dávám. Příšerná nuda a snad ještě u žádného filmu jsem si nedal snad 20krát pauzu. Chvílemi to spíš připomínalo parodii a ne drama o rozpadu rodinného klanu. A podle zdejšího hodnocení se mi zdá,že opravdu to většina hodnotících vypla po hoďce a půl,jinak si tak vysoké hodnocení nedokážu představit... ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Celkem pozdní Kurosawův počin jasně dokazuje, že i v pětasedmdesáti byl tento MISTR stále na vrcholu svých sil, neboť Ran se může směle zařadit mezi jeho mnohem starší samurajské filmy, mezi ty nejlepší z nich. Úžasný zážitek a velmi mě hřeje pocit, že mám ještě několik DVD s Kurisawovými filmy, které jsem ještě neviděl!....Barva dává již tak nesmírně působivé vizualitě zcela nový rozměr! ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Vizuálně moc krásný film. Nádherná výprava, překrásné scenerie, úžasná kamera. Na druhé straně dlouhá stopáž. Kurosawa měl film o hodinku zkrátit a nebylo by co řešit. Některé dlouhé pasáže se zdají být snad ještě delšími. Čili střihače střihnout za uši a všechny ostatní chválíme ;-) Jinak taky škoda, že se do zbroje postavilo tolik vojáků a přitom jsme neviděli žádnou pořádnou bitku ... ()

stub 

všechny recenze uživatele

Nejlépe zpracované Shakespearovské téma (Král Lear) od Kurosawy. Vizuálně o trochu méně působivé než Kagemusha, ale jinak ještě silnější. Smutný snímek, ve kterém je jen málo naděje, což zdůrazňuje její cenu (téma naděje se řeší hned v několika variacích, od její pošetile energické podoby až po její naprostou absenci - slepec). Tatsuya Nakadai je ve výborné formě a v zásadě filmu nemám co vytknout. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (11)

  • Příběh byl inspirován jak samurajskými legendami, tak i Williamem Shakespearem - Král Lear. (Kulmon)
  • Akira Kurosawa o filme Ran:
    "Mali by ste sa vystríhať priveľmi intenzívneho analyzovania filmového diela. Predstavte si že pred vami je krásna váza. Môžete ju rozbiť, aby ste zistile z akého materiálu je vyrobená. Zničíte tým však jej krásu. Preto vázu radšej postavte a jednoducho sa na ňu dívajte." (ČSFD)
  • Ve filmu se objevuje přibližně 1 400 komparzistů a 200 koní. (Kulmon)

Reklama

Reklama