Reklama

Reklama

Yojimbo

  • Česko Ochránce (více)
Trailer

Bezmenný ronin, samuraj bez pána, sa v roku 1860, na konci éry dynastie Tokugawa, túla krajinou, až dorazí do mesta, ktoré je rozdelené medzi dva zločinecké gangy. Keď predvedie svoju šikovnosť s mečom, vodcovia oboch znepriatelených skupín si ho chcú najať za yojimba - osobného strážcu. On sa však rozhodne poštvať ich proti sebe a oslobodiť tak mestečko spod ich nadvlády. V roku 1964 nakrútil Sergio Leone remake s názvom Pre hrsť dolárov s Clintom Eastwoodom v úlohe bezmenného pištoľníka. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No popravde receno, od tohohle legendarniho kousku jsem cekal vic. Navic uz jsem predtim videl Pro par dolaru a Posledni zustava a Yojimbo mi z nich prisel nejslabsi. Dej je vcelku jednoduchej, zvlast kdyz jsem vlastne to samy videl uz dvakrat a navic tu je motivace hlavniho hrdiny krapet nejasna. Taky mi vadilo, ze je tu Toshiro jako strasnej master a pritom toho zas tak moc nepredved a vetsina ostatnich tu je vyobrazena jak parta blbecku. A ty souboje, co to jako melo bejt, Mifune poskakuje jak s prujmem a mava mecem tak pul metru od kazdyho, kterej pak s revem padne na zem. A hudba byla taky dost priserna. Ale precejen nemuzu rict, ze bych se nejak vyrazne nudil, Mifune urcity charisma ma a zrezirovany to je taky slusne, takze lepsi 3*. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. Zatial som videl od Kurosawu 3 filmy, okrem tohto filmu i SEDM SAMURAJU (1954). Z nich sa mi najviac pacil RUDOVOUS (1965). Ochrance bol tiez dobry, avsak v strede filmu som sa zacal nejako stracat v deji, ale to asi bola moja a nie reziserova chyba, lebo som mozno v tej chvili nemal chut na takyto typ filmu ale nastastie netrval az 3 hodiny. Opät je tu skvely scenar, ako by mohol jeden samuraj zvitazit nad dvomi znepriatelenymi bandami, pricom som nedavno videl i vsetky 3 casti PRO HRST DOLARU (1964) a viac sa priklanam prave k tymto westernom s C. Eastwoodom... 12.03.2009 ____ Toshiro Mifune - (Sanjuro Kuwabatake / Samuraj) +++ Seizaburo Kawazu - (Seibei) +++ Shoichi Hirose - (Ushitora) +++ Tatsuya Nakadai - (Unosuke) +++ Produkcia: Akira Kurosawa +++ Hudba: Masaru Sato +++ ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tak teď si, přátelé, svorně zachrochtejme blahem. Obecně mám problém s asijskými filmy i s Kurosavou jako takovým - uznávám ho jako überzdatného filmaře, ale některé podivnosti ve scénářích a hlavně japonská herecká škola mi často kazí zážitek z jinak velmi povedených snímků. "Ochránce" je první film, u kterého odhazuji všechna "ale" - ukázkově napsaný scénář, mistrně rozehraná zápletka, Toshiro Mifune v roli mlčenlivého bohatýra a mstitele, širokoúhlé záběry soubojů na prašných ulicích zametaných větrem. Napínavý útěk pochroumaného samuraje a závěrečný souboj si budu v myšlenkách přehrávat ještě hodně dlouho. Chro. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Nie je to Kurosawov najinteligentnejší film, ale je naozaj pútavo a brilantne natočený. Sanjuro vlastne ničí darebákov tým, že im dáva to, čo chcú. Zlosynov zabíja bez zľutovania. Ak môže, radšej ich však nechá, aby sa pobili navzájom. Ak vidí, že už muž dostal svoju príučku, tak ho nechá žiť. Nebojuje pre peniaze, tie buď vrátil, alebo dal tým, ktorí to potrebovali. Pre tých, ktorí nemajú radi japonské filmy jedna rada: Vymeňte meče za revolvery a japonské oblečenie za jeansy, čižmy a košele a dostanete špičkový western. Rozdiel medzi westernami a samurajskými filmami je však ten, že strieľať z revolveru dokáže takmer každý, meč si vyžaduje veľkú dávku zručnosti. „A Fist Full Of Dollars“ je takmer presná kópia tohoto filmu, okrem jednej veci. „Jodžimbo“ má zmysel pre humor. Typický príklad suchého humoru vo filme je, keď na Sandžurovu otázku „Nebude vám vadiť, keď vás všetkých zabijem?“ jeden z hazardérov odpovie „Čo? Zabi ma, ak to dokážeš.“. Ronin len sucho prenesie „Bude to bolieť.“ Upozornenie pre tých, ktorý by si film radi pozreli na DVD: Pri širokouhlých filmoch nie je vždy dôležité, aby bola skopírovaná všetka informácia na plátne, ale Kurosawa využíva každý kúsoček obrazu na to, aby posilnil dianie v strede. Takže i časti, ktoré by normálne prekrývala opona alebo sa do obrazu nezmestia sú dôležité. Preto je potrebné, aby aj pri prepise na video, či DVD zostala celá šírka kompozície. Mimochodom, pamätáte si scénu s letiacim pierkom z FORRESTa GUMPa? Pozrite si lístok v Jodžimbovi. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Kurosawa kdysi po shlédnutí filmu Pro hrst dolarů od Sergia Leoneho přišel za Leonem a prohlásil, je to dobrý film, ale je můj! Na to konto musím konstatovat, že Yojimbo je minimálně ještě o třídu lepší. Toshirovi prostě tyhle role nenápadných samurajských mistrů sedly jak mucha na hovno a podle toho ty filmy taky vypadají. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (26)

  • V jedné scéně předvádí samuraj neuvěřitelnou zručnost ve vrhání nožem, to když padající list nožem připíchne k dřevěné podlaze. Scéna se ve skutečnosti točila obráceně. “Předtím“ můžeme na listu vidět zářez v tom samém místě, kde jím “později“ projede nůž. (džanik)
  • Akira Kurosawa vyzval své asistenty režie, aby přišli s nějakým symbolem, díky kterému by se Sanjuro (Toširó Mifune) dozvěděl, že přichází do zkaženého města. Všechny jejich nápady pak zavrhl a vytvořil scénu se psem nesoucím lidskou ruku. (džanik)

Související novinky

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

Pro hrst dolarů se dočká seriálové verze

30.09.2020

Slavný western Sergia Leoneho Pro hrst dolarů, jenž je sám o sobě remakem samurajské klasiky Yojimbo Akiry Kurosawy, se dočká seriálového zpracování. Příběhu o potulném cizinci, který svým důvtipem… (více)

Reklama

Reklama