Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (319)

_Berunka_ 

všechny recenze uživatele

Moje vůbec první setkání s Vlastou Burianem a hned slaví úspěchy. Legendární komik opět nezklamal a představuje zde své herecké umění, coby ředitel advokátní kanceláře pana Faulknera. Celý snímek položen na pilířích jeho herectví, který by bez jeho maličkosti byl sotva průměrný. Burianova postava představující poněkud svérázného člověka, který si ví se vším ihned rady, dokáže si poradi a získat tak potřebné.… Ve filmu se objevuje smetánka hereckého řemesla z první poloviny 20. století, zazáří zde hvězdy jako Adina Mandlová a další. Vtípky malé i velké, vás pobaví a vytvoří úsměv na tváři Lehce naivní, roztomilé, v popředí s nezaměnitelným Burianovým hlasem a humorem pro vás, stejně jako pro mne, zůstane nezapomenutelným filmovým zážitkem. ()

Qasa 

všechny recenze uživatele

Obsah včetně závěru: Vlasta Burian – Ducháček pracuje v advokátní kanceláři, která mimo jiné spravuje majetek starého šlechtického rodu. Majitel kanceláře je zamilován do jejich dcery a zatajuje jim, že již nemají žádné peníze, sponzoruje je ze svého. Oni jsou pyšní a berou ho jako póvl, protože pochází z chudých poměrů. Dcera, ač se jí celkem líbí, odmítá z tohoto důvodu jeho žádost o ruku. On jim to již dále netají a tak konečně všichni poznají jeho velkorysost. Rozprodávají majetek a chystají se na chudobu. Ducháček však odhalí, že se na jejich bankrotu podílela i falešná směnka a tak se vše v dobré obrátí. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Starý český filmy jsou pro mne prostě TABU. Vadí mi na nich jejich neúplnost, teatrálnost. Prostě mi přijde, že ty filmy jsou o ničem. Málokterý z nich mne prostě zaujme tím, že je super nebo má skvělou pointu a tak. Ducháček mezi ně nepatří. Tomuhle filmu jsem se před lety během mé Pouti 300 vyhnul, protože mne to už nebavilo. O moc jsem nepřišel. Bonusový body za místní v celku vtipné scénky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slizkí snobi z českej high society majú finančné/milostné problémy a je tu Ducháček, ktorého úlohou ich bude vyriešiť. Problémy ironizuje, komplikuje, alebo zjednodušuje, podľa uhla pohľadu každej postavy. Občas je to vtipné, ale skôr je to neprehľadné a nijak extra zábavné. V dobovom kontexte bude asi film zaujímavejší a hovorí niečo o vtedajších pomeroch medzi smotánkou a ich skutočnej situácii. Hollywoodske komédie z 30. rokov sú stále vtipné vďaka romantickej línii, ktorá vždy prináša množstvo vtipu, tu je upozadená a do popredia sa dostávajú právnické kľučky. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Není to sice úplně to nejlepší, co kdy Vlasta Burian natočil, ale i tak je Ducháček nadčasová záležitost a důkaz, jak skvělým komikem Burian byl. V tomhle filmu je to přeci stejné jako většinou - gagy a scény s Burianem 90%, scény bez Buriana 10% ... Geniální komik táhne celý snímek jako dobře promazaný osmiválec jeho oblíbeného sportovního kabrioletu Praga a ono to jako vždy bezvadně funguje... Všichni, včetně všude opěvovaného Čeňka Šlégla či Adiny Mandlové jenom přihrávají, jelikož hlavní hvězda je tu jen jedna - Jan Ducháček alias Mistr Burian, král českých komiků... Tohle nestárne a nezestárne... ,,To je ptáček, pan Ducháček..." ()

Galerie (26)

Zajímavosti (13)

  • Na premiéře filmu byl i tehdejší ministr národní obrany František Machník, po kterém Vlasta Burian (Ducháček) chtěl, aby jej přijal do důstojnického sboru. Pan ministr souhlasil a jmenoval jej poručíkem kavalérie. (kosticka7)
  • Film byl v roce 2022 digitálně restaurován za spolupráce Národního filmového archivu a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ve studiích Universal Production Partners a Soundsquare v Praze. (sator)
  • Originálne je na tú dobu úvod filmu, namiesto obvyklých titulkov vidíme tváre autorov a hercov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama