Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (319)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak buď jsem důsledný, anebo nedůsledný, ale když je někdo důsledně nedůsledný, tak prosím jaké z toho jsou důsledky!“ Nepostradatelný Ducháček, který nakonec opravdu všechno zařídí, patří k dalším velmi vydařeným Burianovým postavám a hereckým exhibicím par excellence. A jakmile je na scéně, film moc baví. Ale v tom je právě i ten největší problém snímku. Filmy s Burianem mají obecně ten neduh, že jakmile komik není na scéně, příliš srandy si publikum neužije. A v tomto případě to bohužel platí dvojnásob, protože jakmile Ducháček zmizí ze záběru, jde o poměrně nevtipnou věc, tím spíš, že jediné 2 další zábavné postavy (nerozvedený pár Trégla a Blažkové) se vyskytují právě jen ve scénách s Burianem. Ten spolu s podařenými frky, hrátky s češtinou a dialogovými výměnami naštěstí film navzdory slabším místům táhne a hlavně díky němu hodnotím slušnými 4*. „Že byste šla do šatny nějak…?“ - „Věšet kabáty?! To se raději pověsím sama!“ - „To je dobrej nápad! A my vám řekneme kde. A máme vo ni postaráno.“ ()

anli 

všechny recenze uživatele

Klasika ceskeho cernobileho filmu s kralem komiku v hlavni roli.Myslim,ze patri mezi nejlepsi kousky Vlasty Buriana a ackoliv na stare kousky moc nejsem,tohle je opravdu povedena komedie,Wassermanem dobre napsana a Lamacem dobre zrezirovana.Ostatni herci jen prihravaji a jakmile Burian zmizi z platna,film ztrati tempo a nema co nabidnout.To je ale u Burianovych filmu vlastne normalni.Davam jasne cernobilych 90%. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Stará česká klasika postavená na neuveriteľnom hereckom talente Vlasty Buriana. Ide o humor slovný, situačný, ale niekedy stačí aj jeho mimika. V tomto filme na jeho výkon nestačí príbeh JUDr. Fauknera a jeho snahy zachrániť skrachovanú rodinku aristokratov (všetko kvôli láske k Júlii) a ani výkon ostatných hercov. Napriek tomu sa na film dá pozerať x-krát a aj keď len kvôli samotnému Burianovi... "Tohle, to je bůžek? (soška Budhu) To není milostpaní?" a množstvo, veľké množstvo ďalších gagov... ()

pjotr76 

všechny recenze uživatele

Mooc dobrý, jenom mě tam strašně iritoval ten pan doktorrrr. Před válkou bylo jen pár herců s civilním projevem, a tak byli Burian, Marvan, Nový, Plachta, Rašilov, Gollová, Baldová, Pištěk, Haas, Werich, Voskovec...a zbytek jim obvykle jen velmi trapně sekundoval. Zapoměl jsem na Trégla, Kohouta, Zitu Kabátovou, a Vojtu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slizkí snobi z českej high society majú finančné/milostné problémy a je tu Ducháček, ktorého úlohou ich bude vyriešiť. Problémy ironizuje, komplikuje, alebo zjednodušuje, podľa uhla pohľadu každej postavy. Občas je to vtipné, ale skôr je to neprehľadné a nijak extra zábavné. V dobovom kontexte bude asi film zaujímavejší a hovorí niečo o vtedajších pomeroch medzi smotánkou a ich skutočnej situácii. Hollywoodske komédie z 30. rokov sú stále vtipné vďaka romantickej línii, ktorá vždy prináša množstvo vtipu, tu je upozadená a do popredia sa dostávajú právnické kľučky. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (13)

  • V jednej sekvencii filmu si skočili Ladislav Hemmer (advokát JUDr. Jiří Faukner) a Adina Mandlová (Julie z Rispaldiců) vzájomne do reči, pretože zrejme buď Mandlová povedala niečo navyše, čo nemala, alebo začal Hemmer hovoriť príliš skoro, ale režisér si to buď nevšimol, alebo proste to tak nechal tak. (Raccoon.city)
  • Filmová produkčná a distribučná spoločnosť Metropolitan, ktorá film natáčala a distribuovala, fungovala iba dva roky a po natočení filmu Ducháček to zařídí prakticky zanikla. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama