Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zaměstnanec pohřebního ústavu Pleticha telefonuje svému nadřízenému. Přeslechne, že má koupit svatební dar a dopravit jej šéfově příbuzné. Na udanou adresu se proto vypraví zorganizovat pohřeb. Když se omyl vysvětlí, Pleticha na oplátku za pohoštění předvede svatebním hostům tance a písně různých národů. Jeden z hostů, dědeček Boleslav Hnipírdo, zažil při cestě do Prahy srážku vlaků u Vrňan. Protože se mu nic nestalo, nechce ani žádat bolestné. Pleticha toho využije a se zavázanou nohou se vypraví na ředitelství drah. Vydává se za Hnipírda a je ohledně své cesty podrobně vyslýchán. Díky své užvaněnosti na sebe mimo jiné prozradí, že naskočil do jedoucího vlaku, jel na černo, plival na okno a utrhl záchrannou brzdu... (ČSFD)

(více)

Recenze (102)

SkyCaptain 

všechny recenze uživatele

Pokud vezmete v podtaz že tento film v podstatě nemá scénář a skládá se ze dvou divadelních představení budete se určitě skvěle bavit, tento film považuji za jeden z nejlepších s Burianem, například scéna kde předvádí rozličné národnosti nebo ta ve které se dohaduje na úřadě dráhy jsou naprosto skovostné, jasných 5* ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Není moc filmů s panem Burianem, které jsem viděl. Některé jen "kousek", protože mě nebavily. Tento snímek je výjimka. Komedie Funebrák mě v některých pasážích dokázala pobavit. Pamatuju si na dobu, kdy jsem film viděl. Problémy ve studiu na škole mě doslova "padaly" na hlavu a já nevěděl co mám dělat. Byla neděle a zrovna tento film vysílali. Jsem rád, že mě alespoň na chvíli zabavil a já si ze snímku "odnes" i nějaké to ponaučení:) Tento snímek chci v budoucnu vidět ještě jednou. ()

Reklama

maarr 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se jedná o velice kvalitní veselohru, spojili se zde dvě zcela jiné hry, ale myslím, že to film příliš nepoškozuje. Kvalitnější je určitě druhá část, kdy Burian coby stěžovatěl chce vymoci podporu od dráhy za zranění způsobené srážkou vlaků v kterých nikdy necestoval. Ale první část je kvalitní osobně se mi líbil dialog s fousatým Marvanem v budce, pak samozřejmě Burianovo představení všech národností, kde opět uplatnil svou pohybovou kreaci, mimiku a především geniální napodobování všemožných zvuků. ()

S_M_Lomoz 

všechny recenze uživatele

Není to klasický film, i když podle nosiče (filmový pás) by se to možná mohlo zdát. Jsou to dvě delší scénky ze dvou divadelních her a jako takové je nutno je brát. Zbytek filmu je tam čistě jako vata. Za zaznamenání kromě Vlasty Buriana tam stojí snad jenom režisér smrtelně vážných filmů Josef Rovenský jako skutečný Boleslav Hnipírdo a Růžena Šlemrová jako nevěsta(!). ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jeden z nej filmů slavného komika. Nevím, proč se mu nedostalo takové popularity jako jiným. Legrace až na půdu. Sice je vidět, že scénáristu tlačila desetidenní lhůta a ještě musel spojit dvě komikovy hry. Totiž "Už mou milou" a "Srážka vlaků", ale já se domnívám, že se mu to podařilo velmi dobře. Děj při tom sice kapánek trpí, má špatnou návaznost, ale přesto jde o super dílko. Doporučuji. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (17)

  • Námetom filmu boli dve divadelné hry "Už mou milou" a "Srážka vlaků". (Raccoon.city)
  • Keď sa Plaetichu (Vlasta Burian) spýtajú, na akej ulici býva, ten povie, že podľa mena francúzskeho generála. Inšpektor dráh Jahn (Jan Richter) povie, že ulica sa volá Hoche stokova. Lazare Hoche bol francúzsky général de division z obdobia Veľkej francúzskej revolúcie, ktorý sa stal známym svojou účasťou na potlačení povstania vo Vendée v roku 1795. Ulica s týmto menom v Čechách nikdy neexistovala. (Raccoon.city)
  • Vlasta Burian (Pleticha) povie inšpektorovi dráh pre zrážky Jahnovi (Jan Richter), že sa narodil na parníku Ferdinand I. Dobrotivý. Tento parník v skutočnosti existoval. Bol vyrobený v roku 1891, presne v tom roku, keď sa narodil Vlasta Burian. Ferdinand I. Dobrotivý musel byť premenovaný po vzniku Československa na Štěchovice, ale vzhľadom na to, že ho stále sprevádzali najrôznejšie problémy, bol v roku 1937 zošrotovaný. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama