Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rasmus a Maria se poznají na party a prvotní flirt nabere rychlé grády. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a po malých krůčcích si podmiňuje jeho životní prostor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cílevědomá, dominantní, Rasmus jako by tápal mezi pubertou a dospělostí. Christian Tafdrup v civilně natočeném dramatu zachycuje všední vztahové situace, z nichž se rýsuje přesný portrét dvou zcela rozdílných lidí, jejichž vzájemná přitažlivost má destruktivní následky. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (116)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sandardní, transparentní film. Otázka proč točit něco takového, co každý zná - pokud ne z vlastní zkušenosti, tak alespoň z doslechu -, je nasnadě. Zvlášť závěr je tak upocený, že sem tam nějaká kapka potu padne i na diváka. Alespoň, že hlavní hrdinové jsou natolik nesympatičtí, že je nám to celkem fuk. Nedávno jsem slyšel větu, která by mohla zahrnout celý tenhle film. Na otázku jak se má pan XY v novém vztahu, jsem slyšel odpověď: "Dobře, žena mu vždycky udělá program..." Ostatně, jakou jinou odpověď bych mohl čekat. Tak je tomu přece u 99% mužů, kteří vychodili základní školu a pak se oženili. Pozn. 1: V takovém případě, má chlap jen jedinou možnost: Nechat všechno být na místě jak je a zmizet. Pokud to nedokáže, pak si to zaslouží. - Téhle rady (přímo od svého právníka) se nepodržel ani Michael Douglas ve filmu Válka růží (či Roseových), a nepřežill to. Pozn. 2: Snad jediné pozitivum vidím v tom, že mi (bezděčně) příšel na mysl Franz Kafka a začal jsem (bezděčně) porovnávat jeho výhrady a zábrany (ve vztahu s Felicí Bauerovou) s prostým až primitivním Rasmusem, který nakonec ve svém ponížení spatřuje naplnění svého osudu. Pozn. 3: Po napsání recenze často jednu hvězdu přidám, tady ji však odeberu. Pozn. po čase: vzhledem k edukační potenci filmu zase jednu hvězdu přidám. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Ďalšia z plejády vydarených dánských drám, ktorá tentoraz až čiernohumorne sleduje nevyrovnaný vzťah skromného dobráka a manipulátorskej čúzy (ešte veľmi slušný výraz). Rasmus je naivný srdcár, ktorý by dal Marii prvé a posledné. Ona naoplátku jeho uráža, zhadzuje a vysmieva sa mu. Lebo je vypočítavá "Potvora" a veľmi dobre vie, že dotyčný je do nej bezhlavo zabuchnutý a urobí čo jej len na očiach uvidí. Ústredné herecké duo je zahrané na výbornú a jednotlivé situácie zažilo asi mnoho mladých či starších mužov. Každý chlap potrebuje svoj osobný priestor a keď ho ženská začne zožierať a organizovať aj najmenšie úkony, je treba od takého vzťahu odísť. Nedávno som veľmi podobným vzťahom prešiel a dokonca som zažil niekoľko podobných situácií aké tu zažil hlavný hrdina, takže je pre mňa film dvojnásob poučný a v niektorých ohľadoch až hrozivo pravdivý. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Prvotní dojem byl, že ona je mrcha a on je blbec, ale pak mi došlo, že takhle snadné to není. Každý chlap musí počítat s tím, že pokud se k němu ženská nastěhuje, začne jeho dosavadní příbytek a nakonec i jeho samého utvářet k obrazu svému. A podle mě je to takhle v pořádku, ale nesmí to překročit únosnou mez. Touto optikou pak pro mě Maria ale není potvorou. To spíš jen Rasmus je submisivním troubou, který nedokázal jasně vytyčit mantinely i když pro to měl prostor a proto dopadl tak, jak dopadl. Díky realistickému pojetí a civilně vystupujícím hercům pak celek působil hodně nepříjemně, myšleno v dobrém. Možná se to dalo trochu víc vyšponovat, ale zase člověk nesmí být nenažraný. 75% ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Možno by sa zišla faktická poznámka na rádio Jerevan. Bola Mária naozaj potvora? Bol Razmus naozaj lúzer? Alebo sa proste sem hodí veta zo známej pesničky Není to láska, neni to zlo, jenom se nám to nepovedlo. Nebudem vôbec Máriu obhajovať.Bola potvora! Hlavne útok na jeho správanie sa k mame a ich skvelým rodinným vzťahom bol úder pod pás. No a on bol tak neskutočne zamilovaný, že mu prerástla cez hlavu. Ale ako nič v zlom, mať takú partnerku ako bol on, ktorá by bola neskutočne submisívna tak by to nebolo ono. (Mária, koho, že si mi to neskutočne pripomínala?) Nuž, vo vzťahu je vždy dakto dominantný, no a Máša túto úlohu zobrala na seba, Razmus jej to dovolil.(šak mala rajcovnú prdelku) Občas mu dala zamrdať ... a žili šťastne až kým nepomreli... Amen. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Dominantní potvora vystupňovaná až do úplně nechutných rozměrů. Nechci tím říkat, že je to naprosto nereálné, ale v té podobě, která byla ukázaná ve filmu to bylo podle mě trochu černobílé.Což může mít i své výhody, ukáže to extrém celého problému, což asi člověka zasáhne hlouběji, než nějaká "umírněnější verze".Vzhledem k tomu hodně vygradovanému pojetí mi ale přišlo trochu nesmyslné, že by to opravdu takhle mohlo dopadnout, ale každý jsme jiný a do hlavy nikomu nevidím :) Na druhou stranu, to co film prezentuje je silné téma, naprosto reálné a hodně děsivé. Mrzí mě, že postavy byly charakterizovány několika rysy a že se o nich člověk nedozvěděl víc, možná by to pomohlo vysvětlit víc jejich chování, takhle se z nich staly trochu jen postavičky "sobecká, dominantní, namyšlená mrcha" a "zmatený, hodný, submisivní týpek". Taky tedy rozhovory byly někdy trochu přihlouplé, ale film jsem viděla s titulkami, tak možná byla chyba někde v překladu :) (Tím nechci znehodnocovat titulky, jsem za ně samozřejmě moc vděčná.) Líbil se mi hudební doprovod, který byl jen v opravdu vypjatých scénách, kde jim dával vyniknout kdežto jinde ve filmu hudba chyběla. A severská studená bezvýchodná atmosféra byla taky fajn. Za vidění film stojí, ale znovu se na něj asi spíš nepodívám. Za mě to jsou tři hvězdičky. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. října 2017 na filmovém festivalu CPH:PIX v Kodani v Dánsku. (ČSFD)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Reklama

Reklama