Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Několik společných let, strávených po boku zkušeného přítele, připravilo tehdy třicetiletého Martina Friče, Lamačova oddaného žáka, k prvním samostatným režijním výkonům. A i když se zpočátku zdálo, že uchopit neovladatelný gejzír improvizace a poťouchlosti v osobě Vlasty Buriana nebude jednoduché, dokázal si Frič záhy získat nejen výsadní postavení mezi domácími tvůrci, ale zejména navázat úzké osobní přátelství s králem komiků. Výměna stráží, kdy se před kameru postavil Frič a za ní naopak opět usedl Lamač, nebyla nijak častá, oběma režisérům ovšem poskytovala určitý pocit sounáležitosti. Fričova holmesovská etuda, prosta nepostradatelného Watsona, je navíc výrazně satirickým výjevem, utahujícím si tak trochu z obecně formulovaných představ o tomto světoznámém detektivovi. Burianova triumfální cesta napříč falešnými identitami a nevyčerpatelným fondem filmových kostýmů zde ovšem našla stoprocentního uplatnění jak v postavách energického portorického krále a jeho ustrašeného předchůdce, tak v roli dluhy pronásledovaného moravského občánka s poněkud komickým příjmením. Obsazení Lídy Baarové bylo jakousi mediální vějičkou, na niž se ostatně nachytal jak Lamač, tak Burian. Začínající herečka, tehdy sotva osmnáctiletá, okouzlila svým půvabem jindy sebejistého krále komiků a i když z tohoto chvilkového poblouznění dnes zbylo jen několik hezkých vzpomínek a nevinných polibků, erotický náboj ve společných scénách z královské ložnice má až magickou sílu. Jistý formální přesah lze ve filmu vnímat také prostřednictvím neustále připravovaného odstranění fiktivního španělského panovníka, souvisejícího až příliš s reálnou situací ve Španělsku o šest let později, kdy se k moci dostal diktátor Franco. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tato komedie s Vlastou Burianem má oproti většině ostatních velké plus v dosti originálním námětu a scénáři. Opět tu máme téma záměny charakterů, ovšem inteligentní a bez dějových nesmyslností. Po komediální stránce však film ničím příliš nepřekvapí ani nenadchne, takže 3 hvězdičky jsou logickým výsledkem mého hodnocení. ()

Reklama

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Jsem šťastná, že Burian a Frič se ukázali nejen ve spojení herec/režisér, nýbrž sobě rovným a pod taktovkou koho jiného než Karla Lamače. Děj sází na jistotu, vydávání se za jiné postavy už se stává otřepané, nicméně je to výborný podklad pro množství situačních gagů, kterých ovšem Lelíček ve službách Sherlocka Holmese nabízí překvapivě málo, vemu-li v úvahu již zmiňovanou spolupráci tří mistrů. Martin Frič působí jako herec velice klidně a vyrovnaně a Holmes seriózním dojmem. Buriana jsem zažila i v lepší formě, ale některé scény mě upřímně pobavily. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Slavný detektiv Holmes je pověřen portorickým králem, který se z obav o atentát uchyluje do exilu, aby zajistil jeho dvojníka. Toho nachází v Lelíčkovi, kterému se jeho role natolik zalíbí, že ji odmítne opustit i po smrti krále v exilu...Skvělé, ale možná až příliš exhibicionalistické představení Vlasty Buriana, kde se střídají vtipné a nápadité situace se slabšími a někdy až trapnými. Jeden ze slabších filmů legendárního komika. 60%. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Portorický král Fernando XXIII. má příliš velkou spotřebu svých dvojníků a tak je potřeba, aby ten další chvíli vydržel. Holmesem objevený Lelíček je se svým novým povoláním značně spokojený, pohodlně se usadí na trůnu a nehodlá si takové posezeníčko odpírat jenom kvůli takové drobnosti, jakou je úmrtí dublovaného objektu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Keď detektív Sherlock Holmes (Martin Frič) príde k dverám Františka Lemlíčka (Vlasta Burian), môžeme si všimnúť, že ten má na dverách nad menovkou titul J.U.C., čo znamená Juris Utriusque Candidatus. Znamená to kandidát oboch práv. Titul, ktorý až do roku 1953 používali pred svojim menom študenti právnických fakúlt po zložení prvej rigoróznej skúšky. (Raccoon.city)
  • Autor románu sa zozačiatku obával protestov Španielska, ktoré mohlo považovať vymysleného portorického kráľa za karikatúru toho svojho. Až keď sa španielsky kráľ uchýlil do exilu a následne sa vzdal nároku na trón, súhlasil s javiskovým uvedením a tiež s filmovou adaptáciou. (Raccoon.city)
  • Na začiatku filmu číta telegram detektív Sherlock Holmes (Martin Frič), na ktorom je uvedená jeho adresa iba stroho: "Sherlock Holmes London" a následne po preklade textu sa adresa zmení na: "Sherlock Holmes London Bakerstreet 7". Ale Sherlock Holmes, z ktorého tento príbeh vychádzal podľa Arthura Conana Doylea, býval na adrese London Baker Street 221B. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama