Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„276 a kolik je 50? 276 a nic…nic je padesát. A nic je padesát…tak to on by nedostal nic.“ Copak Lelíček, to je počtář z nejlepších. A když už hrozí, že si na tohoto věčného studenta (který je také věčně švorc) došlápnou věřitelé, zjeví se před ním legendární Sherlock Holmes („ten co měl vobchod se psema“) s nabídkou, která se neodmítá…Burian je ve dvojroli perfektní. Neustále „jakoby mimochodem“ trousí nějaké poznámky a většina z nich pobaví, podobně jako jeho pohybové kreace. Škoda jen, že je v tom poněkud osamocen. S Fričovým Holmesem jsem se trochu pral (a vlastně do teď nevím, zda se mi jeho ztvárnění spíš líbilo či ne), ale jako nahrávač docela obstál, ostatní postavy už byly poměrně jalové. Převážně jsem se ale bavil, takže ty slušné 4* dám. „Oběd u dvora sestává z…“ - „To je na dvoře? Vobědvá se na dvoře?!“ - „Ale ne, u dvora se… - „U dvora…“ - „…oběd u dvora sestává z několika chodů. - „To jako psohlavci tam seděj u stolu nebo?“ - „Ne…chodů s malým ch. - „S malým…ale vy ste řek s velkým Ch!“ ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian jako milovník a král je zábavný. Přerod z moravského podvodníčka a dlužníka v elegantního a rozhodného krále, který si získá národ, vyžene atentátníky a konspiranty a okouzlí samotnou královnu, zvládl Burian s bravurou sobě vlastní. Jeho druhá role, zbabělý král trpící stihomamem (..."tuhle jsem měl dokonce pumu v kartáčku na zuby"!), je tak jinace zahraná, až se vnucuje pocit, že jsou herci snad skutečně dva. Skvěle jim k tomu sekunduje Sherlock Frič ve své zřejmě nejslavnější herecké roli. Scénář je napsán natolik dobře, že Burianovi nezbývá přehršel času na obvyklé šaškárny a předvádění svého komického talentu, ale skutečně hraje. I když jeho výuka jazyků je naprosto nezapomenutelná. Film pokládám ze všech s Vlastou Burianem za nejlepší. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Až do poslední čtvrtiny je tento film průměrný - do množství humoru, děje a originality, zatímco poslední čtvrtina je tak svižná a vtipná, že dávám nakonec 4*. Vlasta Burian je tu v neobvyklé roli "milovníka" a Lída Baarová sice zpočátku hodně deklamuje, ale zrovna v této roli je to pochopitelné. Martin Frič jako Holmes je velmi originální a nijak dojem nekazí, i když je akčnější, než je obvyklé. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

K tomuto snímku sa už podľa môjho názoru nedá zaujať objektívne stanovisko, pretože si tu v tomto prípade vzal čas za svoje. Určite inak vnímal film dobový divák a inak ho vníma divák dnes. Predtým to bola určite humoresková pecka, teraz už len taký ošumelý humor s náznakom trápnosti, ktorý ale ešte stále dokáže trochu pobaviť, resp. dejová linka príliš nenudí aj keď je väčšinou banálna. Takže zaujímam neutrálne stanovisko, myslím, že tak to bude najspravodlivejšie. Priemer. 60/100 ()

honz 

všechny recenze uživatele

Televizní repríza této báječné veselohry byla opravdu příjemná. Král komiků Vlasta Burian v dvojroli - jako zadlužený Lelíček z moravského maloměsta se stává dvojníkem bázlivého portorického krále a jako takový rozproudí jednotvárný a nudný život panovnického dvora. Film je zajímavý i tím, že roli slavného anglického detektiva ztvárnil známý režisér oblíbených filmů Martin Frič a v roli partnerky Vasty Buriana se blýskla mladičká Lída Baarová. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Keď detektív Sherlock Holmes (Martin Frič) príde k dverám Františka Lemlíčka (Vlasta Burian), môžeme si všimnúť, že ten má na dverách nad menovkou titul J.U.C., čo znamená Juris Utriusque Candidatus. Znamená to kandidát oboch práv. Titul, ktorý až do roku 1953 používali pred svojim menom študenti právnických fakúlt po zložení prvej rigoróznej skúšky. (Raccoon.city)
  • Autor románu sa zozačiatku obával protestov Španielska, ktoré mohlo považovať vymysleného portorického kráľa za karikatúru toho svojho. Až keď sa španielsky kráľ uchýlil do exilu a následne sa vzdal nároku na trón, súhlasil s javiskovým uvedením a tiež s filmovou adaptáciou. (Raccoon.city)
  • Úvodná scéna, kde Sherlock Holmes (Martin Frič) hovorí po anglicky, nebola ešte v 90. rokoch súčasťou kópie filmu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama