Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Přepis divadelní hry E. A. Longena V tlamě velryby (z repertoáru Divadla V. Buriana). Fraška plná zápletek, převleků a všelijakých taškařic včetně jazykových parodií, to vše jen pro to, aby se Burian před kamerou vyřádil stejně jako na jevišti. Vlasta Burian zde vytvořil postavu Emana Pípy, kterého z finanční tísně má zachránit příjezd strýčka Jonáše z Ameriky. Eman měl rád Lidušku (A. Mandlová), ta si však vzala jeho bratrance Adolfa (Č. Šlégl). Eman se opije a tropí výtržnost – je odveden na psychiatrii, kde potkal dalšího svého příbuzného strýce Hanibala (T. Pištěk). Ten se zase souží pro tetu Matyldu, která však čeká na příjezd Jonáše, aby si ho vzala. Adolf si potřebuje vyřídit záležitost s bývalou milenkou (L. Hermanová), proto přemluví Emana, aby se přestrojil za strýčka Jonáše a tím odlákal pozornost jeho ženy. A tak začíná bláznivá komedie – vše končí příjezdem pravého strýčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (141)

topi 

všechny recenze uživatele

"Víš, co si dají dva Amerikáni, když se potkaj?" "Pusinku!!" "Nou, koňak!!" Vlasta Burian v trojroli řádí jak neuvěřitelný tornádo, je absolutně k nezastavení a jeho spoluhráči se s ním snaží držet krok, ale mají to sakra těžké! On když se zjeví na plátně, to je doslova uragán a záplavu geniálních hlášek chrlí jednu za druhou a lakýruje ještě víc, než ve filmu Když Burian prášil. "V Americe teď hodně řádí ty gangy." "No to bych se tam bála!" "No, takový voni vracej." Co věta, to perla. "Co dělá Anton?" "Kterej anton, zelenej?" :D :D D: Miluju tenhle film!! ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Skvělá, převleková role Vlasty Buriana, která obsahuje opravdu velké množství situačních komických promluv, ale ve finále působí tak nějak prázdně. Scéna, kdy popisuje strýček Jonáš smrt veškerého příbuzenstva je opravdu legendární a patří k tomu nejlepšímu, co jsem pod taktovkou Karla Lamače slyšela, ale jinak bych scénaristické výtky asi měla. U pokladny stál pro mě pořád drží první lajnu. ()

Reklama

ZorkaJ 

všechny recenze uživatele

Skvělá režie Karla Lamače se scénáristou Longenem vytvořila s mnoha filmovými herci užasnou komedii, která i po letech neomrzí, a nadále skvěle baví. Mám rád herce, kteří ze sebe umí vydat to nejlepší, co v nich je. Vlasta Burian byl v každém záběru, a to v mnoha ztřeštěných podobách a zběsilých situacích. Bravo mistře! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian opět v plné polní, a to dokonce třikrát. No, svým způsobem. Příběh na základě divadelní hry Emila Artura Longena, vlastním jménem Emil Artur, jinak křtěný jako Emil Václav František. Hra jako obvykle pochází z repertoáru Divadla V. Buriana, takže Vlasta Burian jakoby zůstal doma. A také jako obvykle je to hra plná groteskních situací, zmatků, a nyní i převleků, kde se Burian vyřádil ve všem možném a snad i nemožném. Očekávané tedy dominuje jeho prostořekost, kdy opět použil své umění parodování cizích jazyků, v tomto případě angličtiny. Charakter role také není neznámý. Vydávání se za někoho jiného je součást většiny Burianových snímků. Tentokrát tedy za strýčka z Ameriky, což ho přivede zatím do největších lapálií, jaké kdy u něj byly k vidění. Vlasta Burian v nejlepší formě a víc k tomu není potřeba dodávat. ()

Andrew1987 

všechny recenze uživatele

Jedna z tých skutočne najvydarenejších Burianových komédií. Fakt som sa pri mnohých scénkach skutočne schuti zasmial. Tá Burianova angličtina, najmä jeho telefonát s americkým konzulátom, a jeho vynaliezavosť v snahe neprezradiť vlastnú identitu stáli naozaj za to. Okrem Buriana veľmi dobré výkony podali ďalší herci, najmä Theodor Pištěk st. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Jonáš/Eman (Vlasta Burian) říká, že bydlí v Hopfenštokově ulici. Tak se skutečně jmenovala v Praze od poloviny 19. století do roku 1952 dnešní ulice Navrátilova na Novém Městě. (rakovnik)

Reklama

Reklama