Reklama

Reklama

Po návratu z vězení Jake Blues s bratrem Elwoodem navštíví dům, v němž byli kdysi vychováni jeptiškami. Tady stojí před jasným rozhodnutím: na to, aby sehnali 5000 dolarů pro kostel, mají pouhých jedenáct dnů. Jake s bratrem Elwoodem se proto rozhodnou obnovit jejich bývalou bluesovou skupinu. Tím se kolotoč ztřeštěných akcí a honiček s poldy v patách teprve roztáčí. Jejich plány na získání peněz totiž neustále někdo narušuje, dvojice bratrů také na sebe poštve téměř každého… Příběh, který využívá hudební komedie ve spojení s žánrem akčního filmu, proslavily dvě velké honičky aut. V hlavních rolích zaujmou herecké hvězdy Dan Aykroyd, John Belushi a John Candy. Vedle skupiny The Blues Brothers Band tu nalezneme jako hosty známé osobnosti filmového světa (Steven Spielberg, John Lee Hocker, Twiggy, Frank Oz, Steve Lawrence a Paul Reubens). Na tento snímek navazuje volné pokračování Blues Brothers 2000. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (166)

PhoenixSwan 

všechny recenze uživatele

Twist it! Shake it, shake it, shake it, shake it baby! Každý potřebuje milovat film, který je svým způsobem o ničem, ale má svoje vlastní kouzlo jemuž nelze odolat. The Blues Brothers mohli vyznít úplně do prázdna díky své dějové linii, ale chytlavé songy nadzvedávající diváky ze židle a duo hlavních bratří Aykroyd-Belushi, povyšují podívanou o pár desítek procent směrem nahoru. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Jde tady především o písničky, ale spíše než ve "videoklipovém balení" je většina skladeb prezentována v koncertní podobě. A v tom je trochu problém. Být u toho na živo, budu nadšený, protože Akroyd a Belushi předvádějí skvělou show. Pár výtečných fórků (např. nacisti), hodně povedených cameo roliček (kdo si všimne Stevena Spielberga?!), zběsilá destrukce aut, jaká je k vidění snad jenom v Kobře 11 a celkový svéráz a bodrost filmu jsou sice velikými pozitivy, ale na tak dlouhou stopáž jich pro mě nakonec není dost. 7/10. ()

Reklama

Sany33 

všechny recenze uživatele

SPOILER!Bratia Bluesovci (The Blues Brothers, 1980). Bratia Jake (John Belushi) a Elwood (Dan Aykroyd) Bluesovci boli ako siroty vychovávaní rádovou sestrou. Jake sa po podmienečnom prepustení z väzenia spolu s Elwoodom vracajú do sirotinca, kde vyrastali. Tu zistia, že cirkev sirotinec už viac nechce podporovať a plánuje ho predať. Jediným spôsobom ako zachrániť miesto, kde vyrastali pod tvrdou sadistickou rukou matky predstavenej, je do 11 dní zohnať a vyplatiť daň z majetku vo výške 5.000 dolárov. Jake je pri následnej návšteve gospelového kostola, počas kázne reverenda Cleophusa Jamesa (James Brown), osvietený a „bohom poverený“, aby dal znova dokopy svoju starú bluesovú kapelu a vyrazil na koncertné turné. Je to pre bratov jediný legálny spôsob ako získať peniaze potrebné na záchranu sirotinca. Bratia Bluesovci je šialeným hudobným road movie. Plným nezabudnuteľných a nákazlivých hudobných čísel Jamesa Browna, Arethy Franklin, Johna Lee Hookera, Caba Callowaya alebo Raya Charlesa, pri ktorých si mimovoľne budete nohou dupkať to rytmu. Nechýbajú v ňom ani automobilové naháňačky v uliciach mesta alebo nákupných centrách, neonacisti z Illinois alebo rozzúrená country a westernová kapela. Maličké cameo si v ňom vystrihol aj Steven Spielberg. Renomovaný kritik novín Chicago Times, Roger Ebert popísal tento film ako „veľký, dunivý motor, ktorý napriek všetkému dokazuje, že ak ste dostatočne hlučný, vulgárny a máte dostatok surovej energie, dokážete aj z parného valca spraviť muzikál a naopak.“ Touto oslavou hudby, chaosu a afro-americkej kultúry si Landis mohol odčiarknuť vo svojej filmografii už druhý film disponujúci kultovým statusom. 87% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Trošku zeširoka - s Blues Brothers jsem se setkal kupodivu ve formě plošinovky na vietnamských televizních hrách, alias pirátské Nintendo. Kromě podivných hrdinů a pekelné obtížnosti mě zaujala hudba a nějaký rok nato jsem zkoušel sledovat film na ČT. Bylo to pomalé, nic moc se tam nedělo, takže jsem usnul a probudil se až u slavného finále, kdy jsem měl pocit že jsem prospal něco skvělého. No neprospal. Blues Brothers jsou hudební komedie s jednoduchým příběhem - propuštěný vězeň a jeho brácha dávají znovu dohromady kapelu, aby vybrali peníze na sirotčinec. Bratři v černých oblecích a v černých brýlích vypadají jak dementi, moc sympatií nevzbuzují a jejich podání černošské muziky je dost slabé. Je tu pár vtipných scén (vystoupení v country klubu :D) pár výborných hostovaček od skutečných legend (James Brown, Aretha Franklin, Ray Charles) a výborné "main theme. A taky spousta absurdních scén (vražedkyně, nacisti, country zpěváci). Celkem by to šlo, kdyby to bůhví proč nebylo natažené na hrůzostrašné dvě a půl hodiny naprosto řídkého děje. Ovšem finále, kdy hrdiny pronásledují snad stovky (bourajících) policejních aut a poté tisíce policajtů, vojáků atd... je snad jednou z nejabsurdnějších (proč proboha?) a zároveň nejvelkolepějších scén, co jsem v takhle starém filmu viděl. Minimálně to stojí za shlédnutí a za 3*. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pokud vydržíte 60 minut koukat na film naprosto o ničem, přijde i děj. Spousta akce, muzika a desítky zničených aut a vyhozených dolarů do luftu kvůli efektům. Nevím, zda to v tomto případě bylo vůbec třeba, Jarmush by to natočil za pár šupů a líp. Nicméně taková byla doba a jsem rád, že se to v devadesátkách už točilo jinak. 60% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (36)

  • Tvorcovia chceli pre rolu pastora pôvodne Little Richarda, ale ten sa nakoniec vo filme neobjavil, lebo ako pastor v minulosti pracoval. (Ivulo)
  • Elwood sundá svůj klobouk za celý film pouze třikrát: když jde spát ve svém pokoji, aby rozbil okno do Palace Hotelu a ke konci filmu, když se Bluesmobil rozpadne na součástky. (Matty)
  • V čase 1:50:00 se rozjíždí červené auto s nacisty hned po průjezdu bratrů. V následném detailním záběru však vůz stojí a vyráží až na pokyn vůdce. (marcel5)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Reklama

Reklama