Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Komedie, která mě spolehlivě pobaví i poněkolikáté, patří jasně do zlatého fondu 80tek. Tento situační humor silně můžu a geniální zápletku postavenou na jedné nicotné sázce napříč osudy hlavních aktérů ještě silněji. Pořád dokola mě rozesměje Eddie s jeho šibalským úsměvem a selskorozumovou logikou, zbitý rozcuchaný Dan a ožrala Santa Claus s chlupatým lososem, svůdná a dobrosrdečná Jamie, a taktéž ostatní zúčastnění staříci. Má to grády, úroveň, náboj a vtip, jež mě patrně nikdy neomrzí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Asi jsem měl tuhle komedii vidět dřív, ale nějak mi v televizi kdysi unikla. Dostal jsem se k ní až nyní a musím říct, že jsem se prostě moc nebavil. Pravda, ona stačí ke štěstí i Jamie Lee Curtis sama o sobě, ale přece jen, na dvouhodinový film je to docela málo, hlavně proto, že je zde příliš mnoho hluchých míst. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Volá sa to litera krvi... to preto, že keď to niekomu urobíš, stratí liter krvi.“ Vyrastal som na amerických filmoch 80. rokov 20. storočia, ale nie som žiadny extra fanúšik Eddieho Murphyho, Dana Aykroyda, Jamie Lee Curtisovej či Johna Landisa. Rešpektujem ich však ako výrazné komediálne (v prípade Curtisovej i hororovej) osobnosti toho desaťročia. Snímka trvá takmer dve hodiny, ale nestíha nudiť. Naopak, šikovný scenár nestíha nudiť: len čo sa nabažíme Louisovho života na vysokej nohe, rýchlo prejdeme k Billymu Rayovi a jeho životu na ulici. Len čo to začne nudiť, strany sa drasticky vymenia a zrazu ani nevieme ako a sedíme vo vlaku s jednou skutočnou a jednou maskovanou (James Belushi!) gorilou, Curtisová je prezlečená za Rakúšanku (v skutočnosti je ale samozrejme Švédka) a zábavný komorník Denholm Elliott pije tvrdú írsku whisky. Prepracovaný scenár, plný zvratov, ponúka tiež prekvapivo prepracované postavy (netvrdím, že je to sociálna dráma, ale tým postavám sa dá veriť), výrazne tomu pomáhajú i originálne podporné figúrky, Santa Claus s rezňami v špinavých vreckách, dobre sa dopĺňajúce duo Aykroyd/Murphy („Zrejme je to nejaký primitívny spôsob zdiskreditovať ma...“) a kultové prsia Jamie Lee. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Pánové Mortimer a Randolf Dukovi si vymyslí skvělý experiment. Vezmou bohatého mladíka, ředitele makléřské společnosti (Dan Aykroyd) a černošského zlodějíčka, žebráka a chlápka z ulice (Eddie Murphy) a mezi sebou je vymění. Chtějí zjistit, zda původ je pro budoucnost člověka rozhodující - zda se chlápek z ulice dokáže stát ředitelem společnosti a zda se mladík z dobré rodiny může stát zločincem, i když o všechno přijde. Experiment se vyvíjí na výsost dobře, než se ti dva dají dohromady, a rozhodnou se bratrům Dukovým pomstít ... Jedna z legendárních komedií, které se na začátku devadesátých let minulého století točily. Eddie Murphy patřil k nejvyhledávanějším komikům, a ve svých filmech se nepouštěl do trapných scének, ale svůj humor divákovi předkládal ve snesitelné formě. Dan Aykroyd pro mě nikdy moc komediálním vzorem nebyl, ale tady mu role rozmazleného mladíka perfektně sedla. Když se k nim do trojky přidala mladičká prostitutka, Jamie Lee Curtis byla tato společnost dokonalá. Kdykoliv tento film běží v televizi, nenechám si ujít příležitost se na něj podívat - scéna, kdy bratři Dukové stojí uprostřed ztichlé makléřské síně a žádají znovuotevření trhu je naprosto dokonalá. Super! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dvě hezké kozy Jamie Lee Curtis, dvakrát jsem se zasmál, to máme hezké dvě hvězdy. Jako sorry, ale vykrást Milionovou bankovku a Lízu Doolittleovou, teda Pygmalion, a vykašlat se na scénář, který je děravý jak sviň, to chce odvahu. U komedií člověk některé věci samozřejmě nebere až tak vážně a logicky, ale vážně by bezďák během jednoho dne prozřel a začal mluvit spisovně a dokonce měl dobré nápady na kšefty na burze? A ta prostitutka jak z Pretty Woman (kde vlastně prostitutkou ani skoro nebyla), ta jakou investici viděla v tom otrapovi, když mohla mít za chvíli klid a i tak peněz dost? A Aykroyd co tady jako dělal, když mu zrovna někdo nepomáhal a netahal z bryndy? Opíjel se a máchal revolverem? Vůbec k řešení situace nijak nepřispěl. A vůbec, celá ta finální léčka - já do burzy nedělám, takže možná i takovým jako já měli vysvětlit, jak přesně ti dva chlápci a čím v tom mumraji vydělali? A ty čmáranice místo podpisů na šecích jako že platily? Ale ono mi to nedávalo smysl celou dobu. Tak nějak jsem čekal, že dojde k prozření boháče a dokáže ocenit chudé, nebo že bude rozvinut fór s tím, jak mu sluha drží dveře, jako by si sám nemohl otevřít, nebo že do děje nějak zasáhne ten černošský řidič, ale kde nic, tu nic. Jen vtípky na první signální, co se zrovna na place vymyslelo, a jede se dál. Ten film není konzistentní, vtipy jsou ubohé, a ani se nedivím, že se musela Jamie několikrát svléknout, protože jinak by celý ten film nikdo nedokoukal. Ale kozy měla pěkně, to zas jo. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Postavy Randolph a Mortimer Dukovi se objeví ve filmu Cesta do Ameriky (1988) jako dva homelesáci, kterým daruje postava Eddieho Murphyho peníze. (don corleone)
  • Když Valentine honí Winthorpa z vánoční párty chytne muže v kostýmu Santa Clause. Je to Mike Strug, televizní reportér, který je stále aktivní ve městě Philadelphia. (don corleone)
  • Budoucí švagr Jamie Lee Curtis Nicholas Guest se ve filmu objeví jako Harry. (Kulmon)

Reklama

Reklama