Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Záměnu jsem měl hrozně rád už od mala, nejen tedy pro tu záplavu nahých prsou (v pozdějších devadesátých a nultých letech v podobně laděné komedii už na něco podobného prostě nenarazíte). Nikdy předtím mi ale nepřišlo, že je tak procentuálně půlku ten film hrozně nudný. Trochu se to rozjede nástupem výborné Jamie Lee a to nejzábavnější se odehraje až v závěrečné půlhodince ve vlaku. Možná škoda, ale některé film věkem (svým nebo diváků) prostě ztrácejí. Tohle je jeden z nich. Musím ale uznat, že jako sociální kritika (byť idealistická) je to fajn a z těch namyšlených šulinů, včetně Arkroyda, se mi fakt zvedal kufr. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tak od tohoto kousku jsem čekal výbornou komedii, ale bohužel jsem se jí nedočkal. Nějak mě to nezaujalo. Pár momentů rozhodně pobaví, nápad pro komedii je to určitě dobrý, ale prostě jsem se nijak zvlášť nebavil a ani dějově mě to moc nechytlo. Taky mi to přišlo trochu zdlouhavé. Možná špatný rozpoložení při sledování, možná prostě jen trochu vyčpělá starší komedie, která se jistojistě nezařadí mezi mé oblíbené. 60% ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Slušná americká komedie z osmdesátých let, která mě dokáže spolehlivě pobavit i nyní. Jednoduchá zápletka, záměna žebráka a milionáře, je rozhodně plusem tohoto filmu. Občas v podobném typu filmů dochází k překombinování a tady se to naštěstí nestalo. Místo toho je čas na fajn postavy, kdy se velmi povedlo i obsazení. Pro Eddieho Murphyho je to vůbec jedna z jeho nejpovedenějších rolí v komediích, je tady totiž vtipný a neupadá do trapnosti, jako v mnohých pozdějších filmech. Ve filmu jsou i dobré dialogy a spousta vtipných scén. Záměna sice nepřesahuje rámec komedie a nic jiného než zábavu v ní hledat nelze, ale to mně tentokrát nevadí, protože i dobrých komedií zase tak moc není. ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nej nej nej oblíbenějších komedií, která si dělala zálusk na post v mé desítce nej filmů a jelikož se tam nedostala (přez velkou konkurenci) vévodí desítce druhé:-)! Filosoficky velmi poutavé, herecky výše než na úrovni, atmosféra podmanivá, dílko nevtíravé a přec svým jemným humorem podmanivé! PS: viděl jsem jej asi tak 350 krát:) ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Záměna se dá v rámci retro výletu a sociologického pobavení přežít. Eddie Murphy a Jamie Lee Curtisová jsou prostě dobří herci, příběh a prostředí je zajímavé, je tam pár pár dobrých vtipů (znásilňující zvíře prostě nikdy nezklame). Ale je to komedie pro pamětníky. Režisér má docela zajímavé vidění žen, protože každá ženská postava v tomhle filmu je v podstatě šlapka, ať luxusní nebo laciná a velmi jednoduchá (s vyjímkou prostitutky Curtisové, která má obchodní plán šlapání) jsou poměrně duté. Jejich existence spočívá v nabídnutí fyzické potěšení mužům za pohodlný život a to i v citové rovině (když je Dan Aykroyd nastydlý, projeví mu Curtisová útěchu tím, že se obětavě svlékne a lehne si za něj). A scény několika "spontánně" odhalených koz je velmi zábavné pozorovat, takhle se to asi dělalo v Hollywoodu, když ještě neexistoval PornHub. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Ve scéně, kdy si jde Louis do klubu půjčit peníze, objeví se na scéně postava Muffy, kterou hraje Kelly Curtis, sestra Jamie Lee Curtis. (don corleone)
  • Když Valentine honí Winthorpa z vánoční párty chytne muže v kostýmu Santa Clause. Je to Mike Strug, televizní reportér, který je stále aktivní ve městě Philadelphia. (don corleone)
  • Úvodní titulky jsou doprovázeny hudbou z Mozartovy opery Figarova svatba. (Kulmon)

Reklama

Reklama