Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Pánové Mortimer a Randolf Dukovi si vymyslí skvělý experiment. Vezmou bohatého mladíka, ředitele makléřské společnosti (Dan Aykroyd) a černošského zlodějíčka, žebráka a chlápka z ulice (Eddie Murphy) a mezi sebou je vymění. Chtějí zjistit, zda původ je pro budoucnost člověka rozhodující - zda se chlápek z ulice dokáže stát ředitelem společnosti a zda se mladík z dobré rodiny může stát zločincem, i když o všechno přijde. Experiment se vyvíjí na výsost dobře, než se ti dva dají dohromady, a rozhodnou se bratrům Dukovým pomstít ... Jedna z legendárních komedií, které se na začátku devadesátých let minulého století točily. Eddie Murphy patřil k nejvyhledávanějším komikům, a ve svých filmech se nepouštěl do trapných scének, ale svůj humor divákovi předkládal ve snesitelné formě. Dan Aykroyd pro mě nikdy moc komediálním vzorem nebyl, ale tady mu role rozmazleného mladíka perfektně sedla. Když se k nim do trojky přidala mladičká prostitutka, Jamie Lee Curtis byla tato společnost dokonalá. Kdykoliv tento film běží v televizi, nenechám si ujít příležitost se na něj podívat - scéna, kdy bratři Dukové stojí uprostřed ztichlé makléřské síně a žádají znovuotevření trhu je naprosto dokonalá. Super! ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších zahraničních komedií. Murphy je ve formě a skvěle mu sekunduje zbylá trojce budoucích milionářů. Především komorník je nezapomenutelný, trošku mi jej připomíná v Chůvě k pohledání Neiles, ale nesahá mu ani po kotníky. Spousta fórků se snažila být využita i v jiných filmech, avšak u mě nezaznamenala takový úspěch. ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Záměna se dá v rámci retro výletu a sociologického pobavení přežít. Eddie Murphy a Jamie Lee Curtisová jsou prostě dobří herci, příběh a prostředí je zajímavé, je tam pár pár dobrých vtipů (znásilňující zvíře prostě nikdy nezklame). Ale je to komedie pro pamětníky. Režisér má docela zajímavé vidění žen, protože každá ženská postava v tomhle filmu je v podstatě šlapka, ať luxusní nebo laciná a velmi jednoduchá (s vyjímkou prostitutky Curtisové, která má obchodní plán šlapání) jsou poměrně duté. Jejich existence spočívá v nabídnutí fyzické potěšení mužům za pohodlný život a to i v citové rovině (když je Dan Aykroyd nastydlý, projeví mu Curtisová útěchu tím, že se obětavě svlékne a lehne si za něj). A scény několika "spontánně" odhalených koz je velmi zábavné pozorovat, takhle se to asi dělalo v Hollywoodu, když ještě neexistoval PornHub. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie staršího data a její neobvyklé téma zásadní záměny lidských osudů pouze z rozmaru dvou samolibých a sobeckých boháčů. Rozmazlený a zároveň lehce nafoukaný Louis přijde v jednom okamžiku kvůli triviální sázce starých pracháčů o své postavení, peníze, snobskou přítelkyni i své 'přátele'. Černošský flákač Valentine se naopak stane váženým makléřem na burze. Touto záměnou začíná kolotoč neuvěřitelných situací, kdy naštěstí Louisovi pomůže hodná a sympatická prostituka a věrný komorník. A tak i bohatý makléř Louis zjišťuje, že každý může spadnout až na dno a stejně i černoch Valentine si ověří, že vrtochy bohatých jsou nevypočitatelné. Nakonec ale oba cyničtí senioři sklidí, co zaseli. Celá sázka o pouhý dolar se obrátí proti nim a oni tak přijdou úplně o všechno. Film jsem viděla až nedávno a lituji, že jsem ho neviděla dříve. - "When I was growing up, if we wanted a jacuzzi, we had to fart in the tub." ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Bohužel nemužu dát plnou palbu, protože Eddie ačkoliv je vynikající komik, hraje všude stejně. Naopak Dan Aykroyd toho namyšleného zmrda hrál fantasticky. Jamie Lee se moc snažit nemusela, stačilo si sundat vršek a mužská část diváků jistě slintala blahem. Jako komedie fakt super a na vánoce se dokonale hodí. 80tky byli opravdu produktivní. 4* ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Pánský klub je ve skutečnosti Curtisův institut hudby. (don corleone)
  • Úvodní titulky jsou doprovázeny hudbou z Mozartovy opery Figarova svatba. (Kulmon)
  • První volbou na roli Mortimera Duka byl Ray Milland. (don corleone)

Reklama

Reklama