Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 3

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (478)

Eawy 

všechny recenze uživatele

Trhlina je solídne natočený film/miniséria, ktorý v sebe skrýva mnoho pozitívnych vecí. V prvom rade určite úžasnú hudbu a ozvučenie, ktoré som si nie istá, či rovnako solídne vyznie i v TV ako v kine. Ďalej, ponúka atraktívny príbeh odohrávajúci sa vo viacerých rovinách a neuveriteľnú kameru. Niektoré zábery priam vyrážajú dych, pochmúrne farebné tóny, ktoré sa striedajú so sépiovou dotvárajú nepokojnú atmosféru filmu. Dialógy síce nepôsobia veľmi prirodzene, avšak keď ich divák začne akceptovať, vôbec príbeh nerušia. Výber hercov i herecké výkony by sme síce určite vedeli skritizovať, ale prečo to robiť? Hlavní hrdinovia predsa nemusia pôsobiť za každých okolností sympaticky, napríklad pre mňa veľmi sympatickí neboli. Ale vzťah medzi Miou a Igorom bol funkčný a tvoril základ príbehu, a toto som hercom celkom odovzane uverila. Občas sa však z dalo, že v príbehu sme preskočili nejakú časť, nastalo akési plató, kde sa divák musel zorientovať v akej časti príbehu sa vlastne nachádza. Pre mňa, určite 75%. Filmom som veľmi milo prekvapená, ale nemilo ma prekvapili recenzie. Toto má menej percent ako Blair Witch? Ale ľudia!!! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na snímku jsou znát televizní kořeny (původně byl jako třídílný natočen pro televizi). Je také znát, že byl laciný.První třetina celovečerního filmu je seznamování s postavami a jejich rozdílným postojům k záhadě Tríbečského bermudského trojúhelníku. Vyloženě se plýtvá filmovým časem. Zbylé dvě třetiny postavy bloudí po tríbečských lesích. Já v pohoří Tríbeč byl na turistice po turistických značkách v létě před pěti lety a ničeho podezřelého na potvrzení této konspirační teorie jsem si nevšiml. V závěru nejde rozeznat co je halucinace a co zkutečnost. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsem se chystal, že si přečtu knihu, až vyšel film a tak jsem se jako fanda do Tríbečské záhady pustil rovnou do něj, takže nemůžu srovnávat. Film vystihuje pak jedno slovo a to rozporuplný. Ta první půlka převážně v tom blázinci mě nebavila ani nijak nevtáhla do děje, takže první půlku jsem přetrpěl, ale jak se konečně vyrazí na výlet tak je to jiný kafe. Bál jsem se další kopírky Blair Witch, ale trhlina si jede svou cestou. Uznávám, že herci jsou vesměs nezajímaví s výjimkou Maštalíře jehož přerod z velkýho suveréna do borce kterýmu z toho jebne mě hodně bavil navíc je tu i zajímavá pointa ohledně jeho postavy. Atmoška na výletě je precizní jak málo stačí perfektní kamerový nájezdy na sychravý podzimní les prostá hra světel v tmavé noci potkávání osob které tam prokazatelně nemůžou být atd. Fakt škoda tý nezaživný první půle jinak bych hodnotil výš.50% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Při scénách ze cvokhausu to vypadalo, že Bebjak atmosféru umí, takže jsem se začal těšit, až s postupem času začne atmosféra dále houstnout. Jenže kupodivu k ničemu takovému nedošlo a čekalo na mě jen nekonečné bloudění čtyř ňoumů lesem. Ke konci už jsem jen čekal, jestli aspoň přijde nějaká pointa. Přišla, ale dojem nezachránila. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Slovenský Blair Witch Project z prostredia Tribeču neponúka žiadne žánrové vychytávky, a tak sa bude musieť divák uspokojiť iba s klasickým príbehom dobrodruhov, ktorých pohltí neznáme zlo z lesa. Postava Andreja (Dávid Hartl) mi so svojimi rečami liezla na nervy rovnako Dávidovi (Tomáš Maštalír) a chémia medzi postavami vôbec nefungovala. Ako samostatné jednotky však dobre fungovali najmä Maštalír a Bartálos. Atmosféra nebola najhoršia, ale celkovo ma Trhlina v žiadnom smere nijak veľmi neuchvátila. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • O výrobu filmu sa postarala spoločnosť D.N.A. Production, ktorá má na svedomí napr. seriály Za sklom (od r. 2016) a Rex (od r. 2017). (emdvojka)
  • Ve filmu zazní píseň „Hýkal“ od české kapely Zrní, kterou hlavní hrdna Igor (Matej Marušín) v jednom filmovém momentu poslouchá. [Zdroj: filmovamista.cz] (pornogrind)
  • Mária Bartalos (Mia) pôvodne na kasting ani nechcela ísť. "Vôbec som vtedy nevedela, kto tam bude účinkovať, kto to bude natáčať ani nič. Požiadavka prišla k nám do triedy do školy, že máme poslať životopisy a údaje a máme jednoducho prísť. Vtedy som toho mala veľmi veľa a hovorím si, nech to idú skúsiť iní spolužiaci. No o niekoľko týždňov mi zavolali priamo z DNA production, že chcú mňa. Prišla som tam a oni si ma vlastne už vybrali." Po natáčaní sa vyjadrila, že takéto filmy nemá rada a druhýkrát by už takýto žáner točiť nešla. (Raccoon.city)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama