Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Děj I. série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie. Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje. (Fary)

(více)

Recenze (250)

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejkultovnějších a nejzábavnějších britcomů, který stvořil britcomovou ikonu - Rowana Atkinsona. Věštba *****. Úžasný počáteční výklad, jedinečná bitva, výtečné rozuzlení. Lepší první díl si snad nemohli přát (Edmunde, že ty tam máš zase ovci...). Zrozen ke kralování ****. Ač se to nezdá, zde spíše než Edmund dělá šou potrhlý Skotský válečník (bezva týpek) a král (ostatně jako v každém díle). Skákající tanečníci rulezz. Arcibiskup ***. Nejslabší díl série. V žádném případě není špatný, ale vtipů není tolik. Kromě obchodu s falešnými kristovými ostatky, honičky v klášteře a rozmluvě jeptišek o svícnech žádná řachanda. Vousy španělské královny *****. Série se přehoupla do druhé poloviny a autoři si dali více záležet. Výtečně vypointovaný díl (Princezna je mladá, krásná, ale je jí 12 let...). Lovec čarodějnic *****. Geniální special guest star Frank Finlay coby ulítlý inkvizitor, co slovo to perla, co vteřina to vtip. Nejlepší díl série. Černá pečeť ****. Začátek je velmi vtipný, Edmundovo shánění vrahounů výtečné (zajímavé tváře :-)). Na závěr se mi málem chtělo brečet. Dodatek: Herecké obsazení je skvostné, především Rowan Atkinson a Brian Blessed válí. Zatím však "pouze" velmi dobrá série, ta největší sranda nás teprv čeká. TV Nova vyrobila už téměř kultovní neuvěřitelně tragický dabing (no, spíše čtený překlad). 85%. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rowan Atkinson znovu dokazuje že je velmi výborný komik. Takže hodnotenie 1 serie je dost vynikajúce a to hned 2 dieli tam som sa rehotal ako o život. Baldrick a Percy do toho skvele pasuju a skvelo hláškuju jednu pitomost za druhou a to je len dobre. Atkins je tentoraz trošku prefíkanejší a vždy vymyslí plán ako sa niekoho zbaví. Takže absolútna špička. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se na počátku 90. let objevila Černá zmije na českých televizních obrazovkách poprvé, považoval jsem ji za svého druhu výjimečný počin, hodně originální, ujetý a navýsost vtipný. České stanice se rozhodly k Černé vrátit po více než 20 letech, a tak jsem mohl konfrontovat své vzpomínky s realitou. První díl mi přinesl velké zklamání, protože ujeté to bylo, ale z mého dnešního pohledu to nebylo zdaleka ani tak vtipné, jak jsem předpokládal. Následující díly série ale rozpačitý dojem napravily, protože v prvním díle evidentně scénárista i Atkinson teprve hledali tu správnou polohu humoru a nadsázky. Stále je to nadstandardní záležitost z pohledu žánru, protože středověký sitcom věru nevidíte na obrazovce každý den. Atkinson poprávu patří mezi komediální špičku a tady to jen potvrzuje, i když příhody pana Beana ze současnosti mi (v té seriálové podobě) přijdou přece jen lepší. Celkový dojem: 75 %. ()

wosho 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vtipné to opravdu místy někdy je. Bohužel zde Rowan Atkinson ještě hledá sám sebe a polohu humoru která mu jde nejlíp- lidově řečeno, jeho postava se mě zdála absolutně nesympatická, až odpudivá a hodně tomu pomohl její představitel. Přemýšlel jsem, jestli se na to nevyprdnu a zbylé díly smažu (naštěstí jsem to neudělal). Jediné za co si tato první série zaslouží potlesk, jsou některé vedlejší posatavy král Richard IV či ten Skot. ()

ladko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Najslabšia séria z Black Addera je táto prvá séria...Málo priestoru dostali Baldrick a Percy a naopak príliš veľa otravný kráľ. Ani Edmund ešte tak nehláškuje ako v ďalších sériach. I jednotlivé príbehy v epizódach nie sú tak geniálne vypointované ako v nasledujúcich troch sezónach. Oplatí sa preto nezatracovať Black Addera a dať mu šancu aj po tomto slabšom rozbehu... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Britský filmový časopis Říše zařadil snímek v žebříčku nejlepších seriálů všech dob na 20. pozici. (Terva)
  • V roce 2004 se seriál umístil na 2. místě v anketě "nejlepší britský sitcom" vedené televizemi BBC, ITV a Channel 4. (M4rkl4r)
  • Edmundowo manželství s princeznou Leiou Uherskou je odkazem na manželství Richarda II. s Isabellou Francouzskou, které bylo v době sňatku pouhých 6 let. Bylo to čistě politické manželství bez sexuálního soužití. Isabella ovdověla v 10 letech. (Kulmon)

Reklama

Reklama