Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Děj I. série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie. Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje. (Fary)

(více)

Recenze (250)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

V Česku prakticky neznámá série, která je v Británii naopak pokládána za kultovní dílo. Nemohu si pomoct, ale místy mi to přišlo spíš smutné, než vtipné (zejména závěr první série). Celkově jsem se u toho ani zdaleka nenasmál tolik jako u jiných britských seriálů. Na druhé straně musím uznat, že mladý Rowan Atkinson zde předvádí velmi kvalitní herectví a představí se ve zcela odlišné roli, než jak ho známe ze scének s Mr Beanem. Líbily se mi také povedené narážky a odkazy na skutečné historické události či divadelní hry Williama Shakespeara. Je to tedy takový lepší průměr, který zejména díky výbornému Atkinsonovi určitě stojí za vidění, nějaké bouřlivé salvy smíchu však od Zmije nečekejte. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pane? Mám vychytralý plán..." Jako milovník britcomů to říkám nerad, ale v rámci objektivity - tahle první série je vážně mizerná. Humor je ještě příliš vulgární, Edmund Blackadder příliš degenerovaný a Baldrick příliš inteligentní. Teprve ve druhé sérii, poté, co se k týmu připojil Ben Elton, je všechno tip top. A nenechte se odradit ani opravdu strašlivým dabingem. 60 % ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový satirický pohled na anglický středověk, jak si jej většina Britů představuje podle nejrůznějších klasik, zejm. Shakespearových historických her, na nichž je také postaven trošku příliš spletitý příběh, Blackaddera, který se se svými věrnými služebníky snaží dostat na královský trůn. Další série jsou prý lepší, snad jo. Herci hrozně přehrávají (hlavně Atkinson, který mně nezaujal ani v Beanovi), děj není ani tak nesmyslný, aby byl absurdní, ani tak logický, aby byl smysluplný. Kvalita gagů je dost kolísavá, některé jsou vysloveně trapné (třeba neustálé ovčí narážky), jiné výborné (jmenovitě inkviziční soud), jiné výborné, ale jinak by mi přišly trapné (třeba většina shakespearovských narážek, if you see the hills, go the other way aj.), což je znak dobré komedie. Celkově nic moc a doufám ve zlepšení v dalších sériích. Mimochodem, závěrečná písnička je vážně úžasná, nesmírně chytlavá i vtipná. And what is your name? - Baldrick, my Lord. - Then I will call you... Baldrick, Baldrick. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

na tento seriál jsem slyšel jen a pouze chválu a až teď jsem se dostal k jeho sledování. První díly mne až tak moc nebavily byla zde sem tam výborná hláška, ale jinak spíše nuda. Hrubo od půlky této série se dle mne celý seriál rozjíždí a vše pro mne graduje dílem "Lovec čarodějnic", který byl geniální ve všech ohledech a velmi jsme se u něj pobavil a jistě ještě pobavím. 4z5 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek Atkinsonovi kariéry nemohl odstartovat lépe. Sám si svoji postavu napsal a dokonale se k němu hodí. Sice to chvíli trvá než si člověk zvykne na tento druh humoru ale druhá půlku seriálu (respektive 3 díly) je opravdu výborná. Příběh se odehrává mezi 13-14 století, a je až podivuhodné jak se autorům podařilo do této ponuré doby vměstnat tolik humoru. Jediné co seriálu kazí na genialitě je náš dabing, který jako by dělali na koleně a je to vcelku škoda. Řada vtipů vyzní jakoby do prázdna. 7/10 ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Britský filmový časopis Říše zařadil snímek v žebříčku nejlepších seriálů všech dob na 20. pozici. (Terva)
  • Edmundowo manželství s princeznou Leiou Uherskou je odkazem na manželství Richarda II. s Isabellou Francouzskou, které bylo v době sňatku pouhých 6 let. Bylo to čistě politické manželství bez sexuálního soužití. Isabella ovdověla v 10 letech. (Kulmon)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (SONY_)

Reklama

Reklama