Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sňatek princezny Verunky (Eliška Jansová) má zachránit království zchudlé kvůli bláznivým nápadům svého panovníka (Boleslav Polívka). A nápadníků má hned několik! Básník Alexandr Alexandrovič (Martin Myšička), ze kterého by i Puškin bledl závistí, dvouhlavý baron, vojevůdce a hudební skladatel v jednom Wajsman (Jaroslav Plesl), tajemný Markýz (Pavel Liška), vládnoucí kouzlem své matky, panovnice smrti Morany a podivínský vynálezce sir Klevr (Marek Taclík). Může být Ondra (Jiří Mádl), kluk toužící po tom stát se plavcem na divoké vodě, jejich důstojným soupeřem? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (363)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na pohádce je hrozně znát, že jí točil Jirka Strach. Je z ní cítit určitá kvalita. Horší už to je s příběhem, který v podstatě neexistuje a pokud ano, tak nepřináší vůůůbec nic nového. Také by mohly být spory o tom, na kolik jsou některé postavy v pohádce pohádkové, protože Italovi Trojanovi, Amíkovi Taclíkovi a Němcovi Pleslovi jsem místy jejich zkomolené češtině vůbec nerozuměl. Dokonce jsem měl podezření, že Ivan Trojan asi dvakrát zaklel slovo "kurva", což mě docela překvapilo. Celkově vzato jsem se ale nenudil. Prostředí nádherné, legrace byla...takže nač víc tápat? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nevidím důvod, proč házet Strachův věneček do svatojánských ohňů. I přes dramaturgické přešlapy a celkovou neucelenost jsem se bavil a po dlouhé době jsem u pohádky v primetimu na Boží hod nemusel přikládat linecké na oči, jako se to dělá s mincemi pro Chárona. Jako by se ve zdejším hodnocení zrcadlil komplex malosti markýze Sparrowa či přehnaně velký důraz na inteligenci v místech, kde to není zas až tak potřeba.. Jedna půlka hvězdy navíc na truc odborné veřejnosti a druhá per taliánské maestro a jeho grande umorismo. Trojan si na začátku sebral film a už jej nikomu nepůjčil.. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobnost, že věneček vyloví hezký profesor, je možná větší než nula, ale pravděpodobnost, že tato autorská dvojice někdy vytvoří obstojnou pohádku, nikoli. Hvězdičku ještě dám, ale fakt naposled. Šmíru z dávno vyvařených motivů, kterou Epstein napsal, Strach realizuje pokud možno kýčovitě a nezáživně. Proč např. jedinou charakteristikou neschopného krále je, že pořád vynalézá nějaké hovadiny? Máte kluci pocit, že jsme něco podobného viděli v posledních letech málokrát? Jenomže ještě horší je, když se epstein snaží být originální. Konstrukce s Morenou a Živěnou překonává veškerá wtf se Štěstěnou ve Šťastném smolaři. Tehdy jsem napsal, že by si Epstein měl dát za každý nový nápad facku a pak teprve se nad ním zamyslet. Evidentně můj komentář četl a řekl si, že mi to pořádně nandá, což se mu tedy povedlo. Moje nová rada je, podívat se s psychoterapeutem důkladně na vztah s matkou, protože už to opravdu začíná smrdět. Ale ještě k dílu: Závěr pohádky je peklo, ale v průběhu aspoň něco sem tam potěšilo, některé dílčí spoje nejsou špatné, takže se to dalo sledovat bez větší morální újmy. Princezna šprtka, netradičně poctivý komoří a samozřejmě démonický markýz Liška byli fajn, částečně i Trojanův Pastelini (až na tu nevkusnou přestylizovanost; pořád ale ještě dobrý ve srovnání s Liškovými konkurenty nápadníky - prostě Epstein má nápady, ale nedává si ty facky). Mádl vypadá, že točení pohádek mu už opravdu nestojí za nějakou námahu a tu trosku Polívku mohli z piety za jeho dřívější zásluhy aspoň oholit a vykoupat. ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Trojan a Mádl nezklamali, zbytek celkem nudná pohádka. Vadí mi, že jsou nápadníci a stráže vždy naprostí idioti. Doufala jsem, že se u mého oblíbeného režiséra nebudu za herce stydět, ale bohužel, styděla jsem se. A že já pohádky ráda a nemusí být extra výpravné. Stačí mi, když se v nich nikdo nepitvoří a když pohádka sama neztrácí na kouzle... ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Příběh jako celek ještě docela v pohodě, obsazení sice zbytečně okoukané, ale budiž. Výprava a lokace odpovídající popisovaným chudobným podmínkám. Ovšem ty dialogy, to bylo jako práce z chráněné dílny, a pokud vidím scény s priceznou, co počítá derivace aby pak přehodila jedno lano v balonu, tak prostě očekávám k takové nadsázce nějakou minimální dávku humoru. Tady ale nic vtipného není, kromě pokusů na úrovni ala TV Nova.. Občas jsem taky měl pocit, že do některých záběrů se štáb zamiloval, a snaží se je nacpat všude, přestože jsou technicky naprosto nezvládnuté - třeba ten sjezd vodopádu na trikové úrovni naprostých amatérů, když se tam před koncem objevil podruhé... jako, vážně? ()

Galerie (214)

Zajímavosti (8)

  • Na mostě u zámku stojí socha sv. Jana Nepomuckého. (Winster)
  • Ve scénách, kdy princezna Verunka počítá, uplatnila její představitelka Eliška Jansová své zkušenosti ze studia Gymnázia Christiana Dopplera zaměřeného na matematiku a fyziku. Sama ve scénáři upravila několik vzorečků, aby vše bylo správně. (peetriss)
  • Natáčelo se na moravském zámku Uherčice a na Rabštejně nad Střelou. Natáčelo se také na řece Nežárce kousek od Veselí nad Lužnicí. Mezi filmové lokace patřily i vodopády Černá Desná, Křemže a Vlkov (mlýn Krkavec). (SimpanzJi)

Reklama

Reklama