Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sňatek princezny Verunky (Eliška Jansová) má zachránit království zchudlé kvůli bláznivým nápadům svého panovníka (Boleslav Polívka). A nápadníků má hned několik! Básník Alexandr Alexandrovič (Martin Myšička), ze kterého by i Puškin bledl závistí, dvouhlavý baron, vojevůdce a hudební skladatel v jednom Wajsman (Jaroslav Plesl), tajemný Markýz (Pavel Liška), vládnoucí kouzlem své matky, panovnice smrti Morany a podivínský vynálezce sir Klevr (Marek Taclík). Může být Ondra (Jiří Mádl), kluk toužící po tom stát se plavcem na divoké vodě, jejich důstojným soupeřem? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (361)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Super pohádková komedie, která mě dostala svým obsazením, kostýmy, kamerou, lokacemi a humorem. Eliška Jansová mě strašně bavila a spolu s Jirkou Mádlem, který je standardně výborný, jim to moc slušelo. Pavel Liška je až nečekaně démonický a vyloženě mi z něj běhal mráz po zádech (mj. i zásluhou perfektního kostýmu - celkově jsou kostýmy v tomto filmu velmi podařené). Ivan Trojan jako vždy naprosto fantastický a vposledku skoro až strhává celou pozornost jen na sebe. Bolek Polívka v roli zchudlého krále skoro jako by hrál sám sebe - jeho filmový rozpadlý zámek musí snad každému připomenout osud jeho zkrachovalé farmy na Vyškově. Pokud mi zde něco vadilo, byla to dějová linka s tím, že se Ondra setká s Verunkou, aniž by věděl, že je princezna, a přeskočí mezi nimi první jiskra. To je podle mě minimálně už od časů Šíleně smutné princezny strašně ohrané a už mě to nebaví sledovat ve stopadesáté variaci. Jinak ale za mě celkově velká spokojenost z herecky i režijně skvělé zvládnutého filmu, který nabourává mou odvěkou skepsi k české porevoluční pohádkové produkci - podle všeho svítá na lepší časy. A věřím, že si k tomuto filmu při jeho dalších televizních reprízách najde cestu více lidí - aktuálních 48% se mi zatím zdá jako krutě podhodnocených. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pohádka,která mě potěšila obsazením,ale zklamala scénářem,ten trochu příliš sází na to,že bude Jiří Mádl děsně roztomilý,ale ono to vůbec nefunguje,princezna mi byla protivná jako pověstná osina v ... a král vynálezce,který řídí království stejným způsobem jako nejmenovaný ranč.Tři hvězdičky uděluji ze dvou důvodů:1)ze tří českých pohádek,které jsem letos o Vánocích viděl,byla tahle nejlepší 2)Ivan Trojan. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Svatojánský věneček mě nasral už v létě, když jsem se chtěl vydat na výlet do Uherčic a zámek byl celý léto zavřenej kvůli natáčení. S povděkem ale kvituju výběr téhle málo známé památky. Jestli měla tristní podoba uherčického zámku korespondovat s podobou krále, smysl to dává, ale uvědomil jsem si, že v posledních letech v pohádkách král jen výjimečně bývá autoritou. Většinou ale za A) vypadá jako dement nebo se za B) chová jako dement, v případě Bolka Polívky platí A i B. Zajímavým překvapením tu je Pavel Liška, který sice hraje jako vždycky, přesto v rámci celku působí démonicky. Excelentní Jaroslav Plesl v nevšední dvojroli. Sympaticky funkční dvojice Mádl-Jansová. Má to ovšem docela složitej děj, dost historicko-politických odkazů a lingvistických vtípků zabíhajících do ruštiny a italštiny, takže pro děti je to podle mě prakticky nepoužitelný. Ale mně se to líbilo. Dávám tři z pěti. Čtvrtou přihazuju za Uherčice, kde se příští léto doufám nebude nic točit. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Trochu nešťastně pojatá pohádka o chudém království. Popravdě ... popisovanou nezáviděníhodnou finanční situaci dost dobře nechápu, neboť panovníkovo permanentní vynalézání prostě nemohlo být její hlavní příčinou. Podle toho, co jsem měla možnost vidět na vlastní oči, nejednalo se v žádném případě o činnost jakkoli nákladnou, která by vyžadovala kupříkladu specializované výzkumné pracoviště s týmem dobře placených odborníků, drahé speciální materiály nebo snad náročné technologické postupy (vše na dobové úrovni ... pochopitelně). Králova tvůrčí práce víc než co jiného připomínala spíše jakési domácké amatérské kutilství, které se spokojí s tím, co dům (či hrad) dá. Tudíž by možná bylo dobré zaměřit se na hledání nelegálního tunelu, kterým odtékala aktiva z královské pokladnice. Leč abych se vrátila k věci: Zdá se, že nevytunelovaný zůstal jen humor, což by nebylo tak docela marné, kdyby se nejednalo o odrůdu humoru poněkud zmateného a cílové skupině diváctva povětšinou zcela nesrozumitelného. A pokud se v pohádce o chudém království sejdou chudé kostýmy + chudé nápady, nemůže být výsledek kdovíjak bohatý. Bídné 2* ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Je to skoro až smutný pohled. Na co? Na tu snahu udělat pěknou českou pohádku, kterou by si lidi zapamatovali, znali z ní hlášky a našla by si každý rok o Vánocích svůj vysílací čas, klidně i proti na konkurenčním programu vysílané klasice, jako je: S čerty nejsou žerty, Šíleně smutná princezna, Jak se budí princezny... . Ne a ne se to povést a to ani když se sejde J. Strach, M. Epstein, B. Polívka, P. Liška, I. Trojan... . Teoreticky by i takto silnou sestavu neměla ohrozit přítomnost J. Mádla, který mě sice vysloveně neiritoval, ale kdyby tam byl nějaký i zcela neznámý, ale sympatik...mohlo to být o dost lepší. Zápletka pohádky nic moc. Postavy od debilních(schizofrenní debil), přes zbytečné(rusák), po vcelku vtipné(italoTrojan), se propotácely přesně nalajnovanými dialogy k očekávanému závěru bez chuti i bez zápachu... . Další neškodná, takže vcelku zbytečná pohádka, kterou snad ČT prodá do Bulharska, nebo Maďarska, aby si na sebe aspoň vydělala. Pokud byly ambice větší...je mi líto, ale bude potřeba jít na to úplně jinak. Nenadál bych se, že to někdy napíšu...ale z žijících režisérů, umí pohádky už nejspíš jen Troška. ()

Galerie (214)

Zajímavosti (8)

  • Herci trávili před nástupem na plac 1,5 hodiny v maskérně. Nejnáročnější přípravy vyžadovala postava barona Wajsmana (Jaroslav Plesl), která představuje dvě osoby v jednom těle. (SONY_)
  • Ve scénách, kdy princezna Verunka počítá, uplatnila její představitelka Eliška Jansová své zkušenosti ze studia Gymnázia Christiana Dopplera zaměřeného na matematiku a fyziku. Sama ve scénáři upravila několik vzorečků, aby vše bylo správně. (peetriss)

Reklama

Reklama