Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Návrat do minulosti se vyplatilo v hororovém žánru už několikrát. Summer of 84 není výjimkou a skvělá atmosféra s dokonalou hudbou nasazuje laťku hodně vysoko. Brutální scény na konci snímku neměly chybu, ale na horor toho bylo dost málo. Spíše bych to řadil k thrilleru a ač hlavní herecká sestava je dětská, tak to film moc nelimituje. 8/10 = 80% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Ani mi to moc nepřipadalo jako horor. Film se nese na vlně 80tek, jako spousta dalších v poslední době. Opět jsou v hlavní roli děti. Tentokrát kromě svých pubertálních problémů hledají i sériového vraha, který zabíjí děti v jejich okolí. Celou dobu mají jednoho podezřelého. Je to ale vážně on? Všechno do sebe až moc zapadá. Ke konci se situace trochu vyhrotí a naší hrdinové se ocitnou v situaci, kdy musí bojovat o holý život. Film je dost prošpikovaný různými popkulturními narážkami na 80. léta, hlavně pokud jde o filmy. Jako oddechovka v pohodě. "Máš do odvolání domácí vězení." ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Skoro se to podobá hororu TO, má to ale reálnější půdorys. Jedno retro léto s detektivní zápletkou. Pojďte tedy se sympatickou čtyřčlennou klučičí partou rozplést vražednou záhadu jednoho horkého osmdesátkového léta a odhalit identitu sériového vraha. Film je dost pečlivý v přístupu k hercům, ději i postupnému gradování a vyvrcholení. A je dost neobvyklé, že se k jeho realizaci sešlo hned trio režisérů, přičemž je znát, že každý z nich do něj vnesl to své, aniž by to narušilo společný koncept. Klučina se domnívá, že za mizením a fyzickou likvidací chlapců je jeho soused, který je policista, jehož okolí ho vnímá jako dobrého člověka. Jeho podezřelé chování i aktivity postupně přiživují jeho domněnky a následné indicie mění jeho podezření v přesvědčení. Dobrodružné angažmá klučičí party pak postupně přerůstá v hazard s jejich životy. Ale pozor, není jasné, zda soused-policista je oním úchylným zabijákem. A do toho nás čeká i porce pubertálního hláškování, skvělá atmosféra osmdesátek i nějaké to lechtivé pokoukání na lepou sousedku (sympatická Tiera Skovbye). Celé se to obešlo bez známých hereckých jmen, ovšem za přítomnosti talentované omladiny - Graham Verchere dominuje v roli mladého "detektiva", ovšem i osazenstvo, které ho obklopuje, má punc nezapomenutelnosti. Film udrží diváka v dokonalé nejistotě. Nevyžívá se v drastičnosti, v závěrečném zúčtování přesto přitvrdí a překvapí i nečekanou potřebou zlikvidovat důležitého náctiletého aktéra dějství. Skvěle natočená, zahraná a poutavě vymyšlená i promyšlená hra se sadistickým vrahem. 10/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takovej fajn osmdesatkovej thriller, kterej skouknete a za tejden zapomenete, coz ale tentokrat nemyslim jako nejakou vytku, kouka se na to dobre, jen po odhaleni, kdo je vrahem, uz neni duvod na film znovu koukat. Zacatek je fajnove atmosferickej a skutecne pripomene Stand by me nebo Stranger things. Detsky hrdinove jsou veskrze sympataci, fajn vizual a rozbihajici se zahada. Bohuzel postupem casu se atmosfera trochu vytrati a film zacne bejt lehce stereotypni, kdy se hlavni particka proste jen mota po mestecku a prudi souseda, o atmosferu to krapet prijde a zacne to pripominat Disturbii. Zaver je sice ocekavanej, ale docela napinavej a brutalni, ale zaverecnou akci v lese si tvurci mohli odpustit, uz pusobi lehce navic, ale zase na druhou stranu to je alespon krapet originalni. Takze ve vysledku docela fajn zabava na jeden vecer, ale nic vic necekejte. Slabsi 4*. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Stranger Things" v odlišne poňatej variante, s hereckým obsadením, nápadne podobajúcemu sa "originálu", avšak ani z ďaleka s takou osobnostnou charizmou. Na jedno vzhliadnutie, popri prehĺtaní detskej výživy to ujde, no k poháru "červeného vína", si predstavuje trošku dospelejší nádych. Je to solídne natočené, soundtrack a dobové zaradenie taktiež zvládnuté na výbornú, no tak či onak, 70% filmu možno smelo považovať za extrémne pomalú drámu, plnú dialógov k veci, no bez akéhokoľvek náporu na emocionálnu strunu diváka. Skrátka, povedal by som to takto: "Summer of '84" je ideálnou voľbou na sledovanie pre začínajúcich fanúšikov "horor / thriller" žánru vo veku "násť ročných". Medzi dva-3 a možno aj menej. P.S.: Horor to nie je .. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Mackeyovo (Rich Sommer) policajné auto sa v záberoch mení z modelu Chevrolet Impala (1981-1985) na Chevrolet Caprice (1986). (beso74)

Reklama

Reklama