Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství? (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (436)

sud 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že se karty odkryjí příliš brzy a poslední třetinu není de facto co vyprávět. A je to velká škoda, protože atmosféra je jedinečná a Anna Geislerová hraje jak o život (je skutečně po všech stránkách čím dál lepší). Snímek je to spíše pozoruhodný, než nezapomenutelný, ale i tak jsem rád, že jej v naší kinematografii máme. 65%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Hrej si, tu máš kohouta! '' ----- Bylo to jiné a bylo to zajímavé. Nečekejte žádnou Brabcovu Kytici. 2x jsem se dokonce lekl. Osobně bych v tom domě nestrávil ani noc :-). Aňa je stále kus krásný ženský. Vzpomněl jsem si na Želary a musel uznat, že i po těch letech (a i po dětech) je pořád stejná... Navíc herecky zraje a ještě se s ní máme na co těšit! Perfektní byl i Mucha v roli unaveného starosty a samozřejmě Kolářová... Že známé herečky na stará kolena hrají babičky, je celkem běžné, tady ale chudák dostala roli dost mimo tento rámec :-) ! Kdo mi neseděl, byla holčička hrající dcerku. Bylo to zajímavé, zvolený kraj nádherný. Musel jsem znovu uznat jak je naše země krásná se svojí krajinou s poli, vesničkami nichž vyčuhují věže kostelíků, lesy na zvlněném obzoru.... Chválím i hudbu, dotvářela hutnou atmosféru! Přesto jsem od polednice čekal víc, buď více mysteriózna, nebo více reality. Film se zastavil tak v půli cesty... Pánové ale mají potenciál a budu se těšit na další záležitosti! Za mně je to za 3 zatlučená prkna. * * * ()

Reklama

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Na první jarní den, sem si nemohl do kina zajít na vhodnější film, než na tenhle a kupodivu se to vyplatilo. To že ve městech je nebezpečno, ví určitě každý, antifašisté, se srazí s komunisty, ti se zase potkali s nácky a do všeho ještě přijeli busem rasisti, kteří dostali echo, že romové budou na sídlišti, grilovat kuřata a o zábavu je postaráno. Takže každý pátek se unavení a totálně na dně měšťáci, hromadně na necelý víkend (v neděli večer musí být doma) stěhují na vesnici a protože neni nad to posekat metrovou trávu, popřípadě opravit nějaký ten polorozpadlý chlív. Podobný nápad dostala i Eliška, která vezme dceru a že "jedem na vesnici, kde vyrůstal tvůj táta", což o to vesnička je to krásná, ale několik věcí vyloženě zneklidňuje. Takže je to psycho, na jedné straně lány pšenice, na straně druhé lány seschlé trávy, nedostatek vody, do toho všeho vtírávý Štrébl, divná Kolářová a to brutální horko né a né ustoupit. To horko bylo vyloženě až hmatatelné, za to tedy palec na horu, také musím vychválit technickou část filmu, ta nemá chybu. S tím souvisí i vynikající kamera (kameraman by měl dostat nějaké ocenění) a také výborní herci, co se týče hereckých výkonů, nelze nic namítat. Jen Štrébl ve dvou scénách, působil vyloženě legračně, jak se vyvalil na lehátku s těmi ponožkami, které měli fakt pecku, to bylo úžasně vtipný a působilo to spontánně, byť se mi to docela konceptu "psycho horor" moc nehodí. Ale zase v jiné scéně sem si říkal, jestli pak to sním nebude tak trochu jinak, v té hospodě vypadal až tajemně. No nebylo a to je právě chyba, v tomhle filmu, je škoda že film neni delší a že nemá takovou tu auru tajemné vesnice, ve které vesničané divně čumí a kde skutečné zlo číhá, na té cestě od kostela. Docela dlouho sem rozhodoval mezi třemi a čtyřmi, ale nakonec sem si rozhodl to spočítat a napsat to, pro: výborné herecké výkony, vynikající kamera, vynikající technická část filmu a šílená atmosféra, proti : chyběla tajemná stránka filmu, protáhnout víc děj. Navíc to režírovala mladý ucho, takže si myslím, že si to zaslouží tu čtyřku. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"My si mohli, když jsme si chtěli něco vysvětlit, říct: 'Chceme to jako v tom a tom filmu.' Protože myslím, že máme filmy docela nadrcené," řekl o tvůrčí spolupráci za kamerou režisér Jiří Sádek. Kolikrát asi a v jakých všech fázích práce na "Polednici" zaznělo 'Chceme to jako v Babadookovi'? Diváci, kterým tento zásadní hororový titul posledních let neunikl, budou nevyhnutelně z filmu mít pocit permanentního deja vu. Podobnost konkrétních motivů, prvků i formálních postupů je natolik silná, že není možné, aby šlo o náhodu. Zatímco jiní mladí čeští filmaři kopírují formální postupy zahraničních vzorů, Sádek, Chlupáček a Samir se pohybují na hraně plagiátorství. Když to dovedeme do extrému, tak zatímco jiní poučenou formou oslovují především diváky, kteří také mají kinematografii nadrcenou, "Polednice" naopak sází na diváky nepoučené, kterým se může vydávat z originální dílo. Přitom tvůrci dokáží výtečně rozehrát lokální prvky, které byť čerpají z klasického kontrastu města a venkova, působí živě a přirozeně. Navíc základní koncept moderního nedoslovného přepracování kanonické básně, postavený na motivech neveselých stránek mateřství, skýtá velký potenciál. Paradoxně však "Babadook" představuje nejen vytříbenější a stylově sevřenější, ale i nosnější a věrnější adaptaci Erbenova textu. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Spokojenost. Co mě ale vůbec neuspokojilo, je samotný námět Erbenovy povídky/básně. Přesný opak platí o atmosféře filmu. Forma vyprávění díky spolupráci kamery, prostředí a ozvučení téměř dokonalá a po dlouhé době na mě působil nějaký český film světově. Stejně tak se povedlo obsazení. Každá postava působila opravdu věrohodně. 65 % ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Mladou Karolínu Lipowskou objevila castingová režisérka Maja Hamplová při hledání dětské tváře pro reklamu. V té si nakonec Karolína nezahrála, nicméně velmi zaujala producenta Matěje Chlupáčka, díky kterému získala roli ve filmu Polednice. (Zdroj: Falcon)
  • Natáčelo se v okolí Berouna i v Praze. Vesnice, kam se Eliška (Aňa Geislerová) s dcerou vrací, jsou Vinařice na Berounsku. (Terva)

Související novinky

Polednice vchází do dveří

Polednice vchází do dveří

10.08.2015

V červenci řadu lidí potěšil český horor Nenasytná Tiffany a už tu máme další nadějnou domácí žánrovku. Tentokrát nás vyděsí Polednice, film debutujícího režiséra Jiřího Sádka, který se inspiroval… (více)

Reklama

Reklama