Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slušně odvedená práce bez jakéhokoliv hlubšího záměru. Napodruhé však potvrzení prvních dojmů ohledně skvěle formovaného napětí, britských herců a pevné režie Richarda Lestera. Ta nedostatečná hloubka příběhu ve výsledku nehraje takovou roli. Takže spokojenost se skvěle zvládnutým pyrotechnickým dramatem, kde se zapotíte nervy a všichni zúčastnění si mohou potřást po ramenou za dobře odvedenou práci. ()

eva1984 

všechny recenze uživatele

Bohužel mě to uspalo před lety i teď,se Skleněným peklem,Dobrodružstvím Poseidonu nebo přejezdem Kassandra se to určitě nedá srovnat.No ale potěšily herecké výkony Anthonyho Hopkinse a Iana Holma.Na to že to má být aspoň trochu akční se to neuvěřitelně vleče.Aspoň, že tam byl červený a modrý drát a matka roku,která celou plavbu nevěděla kde má děti,až jí jedno málem vybuchlo.... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu veľmi vydarené a napínavé dodnes. Lenže film bohužiaľ trpí nedostatkami, ktoré vo svojej diváci asi neriešili. Člen pyrotechnikov umiera pri páde z rebríku pri naloďovaní počas vynikajúcej sekvencie, pričom táto skutočnosť nie je vôbec komentovaná a v nasledujúcej scéne nás čaká hneď Harrisova suchá hláška. Cestujúci vedia o bombách, takže sa na párty nebavia, lenže predtým sú schopní sa vyparádiť do masiek na karneval. Po výbuchu nálože sa koná tenisový turnaj. Extrémne nenápadná polícia pri sledovaní kufríkov, tu spomínaný laxný prístup k teroristovi, naivná politická arogancia, keď vláda nie je z princípu ochotná zaplatiť absolútne smiešnu čiastku. Všetko ostatné ale funguje a ťažko povedať, či je možné tieto pripomienky pri katastrofickom filme zo sedemdesiatych rokov brať ako nedostatky a sú navyše vyvažované tým, že sa tvorcovia nebáli strát na životoch a občasným suchým humorom. "Je tá voda studená? Je, ale našťastie nevidím žiadne ľadovce. Ja áno" (záber na Sharifa). 70%. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Lester v expozici skvěle pracuje s filmovou zkratkou, stačí mu za sebe nastříhat sled krátkých epizod z paluby lodi, aby bez dlouhého okecávání představil všechny postavy a vystihl jejich charakter. Poté se jede podle řemeslné rutiny, kterou ozvláštňuje hlavně Richard Harris, jenž by bombu dokázal deaktivovat jenom díky svému charismatu. Není to perla žánru, ale ta typicky britská odměřenost dává filmu správnou porci napětí. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Podobně jako PŘEJEZD KASANDRA se jedná o vyvážený snímek a ač stejné pojetí (uvězněná skupina lidí, které hrozí záhuba), nesklouzla do klišovité podoby. Především mistrně vypjaté scény - když vyděrač diktuje své požadavky a obrazem vidíme, jak posádka dělá preventivní kroky, scéna prvního cvakání drátků (ne ono závěrečné, ale vlastně rozběh, který však dokáže stejně naponout) i onen emotivní konflikt mezi Fallonem (R. Harris) a kapitánem (O. Sharif), který končí hozenou lahví a památnou větou: "Všude, kam přijdu, zanechávám za sebou stopy". Sluší se poznamenat, že vedle Harrise a Sharifa si tu skvěle zahrál i "zvětšeninový" David Hemmings, a roli Anthony Hopkinse bych rozhodně neviděl jako menší. Za zmínku stojí i fakt, že právě Hopkinsův inspektor McCleod měl důvod ke spěchu, protože na lodi měl svou manželku Susan (Caroline Mortimer) a dvě děti. A proč měl film originální titul Juggernaut? Takovým jménem se vyděrač představoval rejdaři. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Jméno Britannic se objevilo na několika britských lodích, nejslavnější ale určitě byl Britannic, postavený jako sesterská loď slavného Titanicu a Olympicu. Patřil rejdařství White Star Line a byl dokončen v době, kdy vypukla I. světová válka. Byl změněn na lazaretní parník a potopil se při své páté plavbě roku 1916 najela na německou minu. Spekulovalo se ale i o jiné verzi, podle níž byl natočen televizní film Britannic. (Robbi)
  • Ve scéně, kdy se na palubě Britannicu pořádá karneval, tak kapela hraje skladbu „Škoda lásky“ („Beer Barrel Polka“ od českého skladatele Jaromíra Vejvody. (majky19)
  • Film byl inspirován skutečnou událostí z roku 1972. Rejdařství Cunard Line kontaktoval neznámý muž s tím, že na loď Queen Elizabeth 2 rozmístil bomby. Cunard hodlal vyděrači zaplatit, ale britská vláda to nedovolila a poslala na loď speciální jednotku. Na lodi žádné bomby nebyly a ve spolupráci s FBI byl vyděrač později zatčen. (Robbi)

Reklama

Reklama