Reklama

Reklama

Tři zločinci z planety Krypton (Terence Stamp, Sarah Douglas a Jack O'Halloran), nevědomky propuštěni z vězení Phantom Zone, plánují zotročit Zemi, právě když se Superman (Christopher Reeve) rozhodne ukázat Lois Laneové (Margot Kidder) svou romantičtější stránku. Gene Hackman (jako Lex Luthor) se také vrací z prvního filmu a se špičkovým vedlejším obsazením, vtipnou režií Richarda Lestera a vizuálem, který ohromí a potěší, Superman II vám zachrání den, kdykoli se na něj podíváte! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

numi 

všechny recenze uživatele

Zoufale špatné herecké výkony (až na Hackmana), ještě zoufaleji ubozí protivníci a tentokráte (oproti jedničce) navíc absence lehké nadsázky, která by zmírňovala fakt, že je scénář neuvěřitelně stupidní. Zase na druhou stranu je druhý Superman kratší než jeho předchůdce a začne tak nudit až v poslední čtvrthodince, kdy dojde na rozpačitý a nezáživný závěrečný souboj. Jinak je to stále jedna a ta samá naivní pohádka bez špetky napětí, bez zápletky a bez jakéhokoli děje. Prostě kultovní nuda s kultovním superhrdinou. Nebýt geniální comixové předlohy, pak by tenhle snímek brázdil absolutní filmové dno. Takhle mě chytá mrška nostalgie a za tu dvojici;) Lois, Clarka a Superman musím dát alespoň dvě hvězdičky. [říjen 2006] ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pokračování filmového praotce DC univerza přišlo o 2 roky a jak už tu někdo předtím poznamenal, jedná se v podstatě o totéž s prá vtipnými okamžiky. Co dodat. Je sranda se na to i dneska podívat, protože Clark Kent je nadpozemskej slušňák a celkově se film nebere moc vážně. A pak je tu samozřejmě ta absurdnost Clarka s brejlema a bez...70% ()

Reklama

panMartin 

všechny recenze uživatele

Pro mě srdcovka z dětství. Pro mě lepší a zajímavější než pěkný první díl. Stejně dobrá režie, hudba, herci. Gene Hackman je stále příjemně potrhlý, Terence Stamp je na Zoda správně zlý a nebezpečný, ale hvězdou zůstává Christopher Reeve, který je naprosto přesný. Právem nestárnoucí klasika, která jistě zaujme i milovníky současné kinematografie. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhý díl, který se mě jako dítěti moc líbil, bohužel přináší menší zklamání. Tam kde jednička dle mého uspěla na celé čáře (promyšlený příběh, cit režiséra), tam dvojka naráží. Náhrada Donnera Lesterem se neukázala jako zrovna šťastné řešení. Některé souboje vyznívají až komicky. Také mě docela nadzvedává nepovedený závěr filmu, kdy Superman vrací zpátky na místo střechu Bílého domu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pevně stáhni půlky v tom svém travesti kostýmku generále Zode, protože:„There is one man on this planet, who will never kneel before you!“ Christopher Reeve znovu ve slušivém přiléhavém oblečku - tentokrát proti trojce desperátů z planety Krypton, kteří zjevem nápadně připomínají jednu nejmenovanou německou nihilistickou kapelu.. Jednoznačně slabší než první díl, ať už vinou méně nápaditého scénáře či ztrátou glancu Lexe Luthora. Když už nic, tak se člověk alespoň dozví, jak se v žurnalistice tvoří novinové titulky (Paris destroyed / saved). ()

Galerie (155)

Zajímavosti (28)

  • Původní režisér Richard Donner má ve snímku Superman 2 cameo (epizodní výstup) roli jdoucího muže ve světlehnědém saku, kterého je možné vidět ve scéně, kdy se Clark (zbavený svých supermanovských schopností) a Lois přibližují k restauraci u silnice v autě. (Rominator)
  • Scéna, ve které Trio z Kryptonu použije svůj superdech na Metropolis, se natáčela během tří mrazivých listopadových nocí v anglických Pinewood Studios. (novoten)
  • V tomto, rovnako ako aj v predchádzajúcom filme, môžeme sledovať určitú kresťanskú symboliku. Superman (Christopher Reeve) bol podobne ako Ježiš poslaný svojím otcom na Zem. Loď, v ktorej priletí, má tvar hviezdy, takže pripomína Betlehemskú hviezdu. Vykázanie Zoda a jeho spoločníkov z planéty Krypton sa potom podobá vyhnaniu Diabla a démonov z neba. Mladý Superman je zase školený svojím otcom v odľahlej polárnej oblasti, čo môže poukazovať na Kristov pobyt na púšti predtým, než nastúpil na cestu Učiteľa. Keď sa traja zločinci z Kryptonu dostanú na Zem, generál Zod (Terence Stamp) chodí po vode, rovnako ako Ježiš. Ursa (Sarah Douglas) je zase pohryznutá hadom, no ona ho len zahodí a spáli, čo zase urobil apoštol Pavol. Ďalší zaujímavý detail je Supermanovo rodné meno Kal-El. To v hebrejčine znamená Hlas Boží. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama