Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kam zákon nemůže, nastrčí ženskou... Americký režisér Barry Levinson se nejvíce proslavil působivým příběhem sourozenců Rain Man (1988). Jeho filmografie ale obsahuje rovněž jiné žánry a najdeme tu i zdařilé veselohry, k nimž se řadí např. kriminální komedie Banditi (2001). Jejími hrdiny jsou dva bankovní lupiči Joe (Bruce Willis) a Terry (Billy Bob Thornton), jejichž pracovní metoda je jednoduchá a účinná. V předvečer naplánované akce proniknou do domácnosti ředitele banky, vezmou ho i s rodinou jako rukojmí a následující den ho ještě před příchodem ostatních zaměstnanců přinutí otevřít sejf. Všechno krásně funguje do doby, než se oba kriminálníci seznámí s přitažlivou, leč frustrovanou Kate (Cate Blanchettová)… Snímek je postaven na hvězdném hereckém obsazení (Thornton a Blanchettová byli za své výkony nominováni na Zlatý glóbus) a na budování paradoxních situací, jež vznikají díky naprosté rozdílnosti obou hlavních protagonistů. V úloze jejich prostoduchého komplice Harveyho se objevuje syn Jane Fondové a bývalého politického radikála Toma Haydena, účinkující pod uměleckým jménem Troy Garity. V rolích vzdorovitých dcer při scéně rodinné večeře se představují Willisovy vlastní ratolesti – Scout LaRue a Tallulah Belle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (358)

fannah 

všechny recenze uživatele

Zase se ukázalo, že Barry Levinson je perfektní režisér. Žádný jeho film se nedá označit jako špatný nebo nepovedený. Jeho filmům ale bohužel nerozumí každý. Jen to je pro mě vysvětlení pouhých 70% u tohoto filmu. Banditi jsou jedním z nejlepších a bohužel nejvíce nedoceněných filmů které kdy vznikly. Je to film tak úžasně nenadsazený, příjemný a dostatečně vtipný. Banditi málo vynikají mezi ostatními filmy svého žánru.. a proč? Jsou úplně o něčem jiném a jsou mnohem lepší. Top Ten. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to stokrát obehraná písnička a to včetně velice příjemného hudebního doprovodu. Jenže Willisův ironický úsměv v mých očích bourá mýty o tom, že opakovaný vtip už není vtipem. Funguje to, pobavit se u tohoto snímku dá. Je příjemně hravý a Willisovi bych odpustila i účinkování v mnohem větších hloupostech. ()

Reklama

jahol 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě střízlivými prostředky vytváří Barry Levinson kouzelnou pohodovou atmosféru série bankovních loupeží naruby a krátkých úseků pohodové flákačky mezi nimi. Film samozřejmě stojí na ústřední trojce, ve které Bruce předvádí svůj standard (ano, viděl jsem ho v mnohem lepších rolích, ale ani tady neurazí), Billy Bob Thorton si urval velmi specifický a jemu parádně sedící part vynalézavého hypochondra a oba skvěle doplňuje zlatá rybka - skvělá Cate Blanchet, ženská krev a mlíko a kila spontánnosti k tomu. A když si ten film promítnete znovu a pomaleji, zjistíte, že toho má dost i pod povrchem a vychutnáte si detaily - třeba sice krátkou, ale perfektně natočenou autobouračku. Možná tu budou mnozí postrádat nějaký velký okamžik ve stylu Thelma a Luise na závěr, ale já jsem moc rád za to, že mi pohoda vydržela dokonce i během titulků. Velmi příjemné překvapení. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Život je sud prachu a tohle zase velmi příjemná komedie. V záplavě rádoby vtipných stupidit se jedná o dobrou zábavu. Předvídatelná, konec se sice dá odhadnout, ale dnes jeden nikdy neví, že... Několikrát jsem se zasmál, což se u dnešních komedií často nestává. Cate Blanchetová řádící v kuchyni a zpívající společně s Bonnie Tylerovou Holding out for hero mě prostě dostala! Vůbec sáhnutí do 80.let nevadilo - Tanita Tikaram, stejně jako třeba pozdější song od U2. Jen jsem se stále nemohl ubránit pocitu, že B.B.Thornton je v některých momentech tak podobný Ivanu Trojanovi, že snad je to Trojan sám.... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Pohodový filmeček, který mohl být vzhledem ke schnopnostem svých tvůrců mnohem, ale mnohem lepší. Chtělo by to především lepší dialogy a trošku pokrátit rozvleklejší první polovinu. Výkonům hlavních představitelů vzhledem k žánru se nedá vytknout prakticky nic. Zvlášť Cate Blanchett mě překvapuje svou schopností ztvárňovat naprosto různé postavy a vždy na jedničku. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • Billy Bob Thornton má ve skutečném životě strach ze starožitného nábytku, a tak byla tato "fóbie" připsána i jeho filmové postavě. (D3VIL)

Reklama

Reklama