Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Knedlíky! Medvěd vaří ve škole knedlíky?"
Cirkusový klaun Cibulka, který slaví úspěchy se svým číslem s ochočenými medvědy, dostal výpověď z cirkusu. Medvědy totiž ředitel cirkusu vyměnil za cvičené vepře. Cibulka tedy na popud dětí nastupuje v ženském převleku jako kuchařka do školní jídelny. Problémy nastanou v okamžiku, kdy za Cibulkou do školy přicházejí uprchlí cirkusoví medvědi... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (275)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Do "krasokorčuliarskej" scény trpké sklamanie, detský film pre deti s otravnými postavami. Potom sa ale niečo zlomilo, postavy zrazu začali byť vtipné a situácie rovnako. Lipský sa akoby spamätal a Medvede začali byť tým, čím mali byť od začiatku. Samozrejme ide o konštatovanie späté s mojim zmyslom pre humor, takže napríklad u detí to bude skôr naopak. Hodnotenie je tak čisto suché spriemerovanie týchto dvoch polovíc, tá prvá za dve a tá druhá za štyri hviezdy. Každopádne Lipský mal v kariére neporovnateľne svetlejšie okamžiky. To, že školníci každej školy by mali ísť povinne na vyšetrenie, je snáď každému, kto dokončil minimálne základnú školu, zrejmé. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Filmy, které si zamilujete jako dítě, můžou být třeba blbé, ale Vy k nim až do smrti budete mít náklonnost. Já to takhle mám hlavně se dvěma "medvědími filmy" - hraným "Cibulkou" a animovaným USA celovečerákem "Méďa Béďa" (z r. 1964!). Jsem ráda, že i po X shlédnutích napřed s dětmi a nyní s vnoučaty mohu zodpovědně prohlásit, že blbý není ani jeden! ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

ZLATÝ VĚK GROTESKY, filmová antologie toho nejlepšího, co kdy bylo natočeno během vrcholné fáze němého film a jeho rozverné periody, se u nás promítala, uváděna Horníčkem a později v upravené verzi Nedělou, během šedesátých a v aktualizované verzi v sedmdesátých letech měla mimořádný úspěch. Zdá se, jakoby vedla také ruku scénáristů i druhého z bratří Lipských. Cíl - bláznivě rozverná komedie pro děti všeho věku, byl vrchovatě naplněn mj. i mimořádně skvělým hereckým obsazením, v němž mimořádně vynikl v jedné ze svých životních kreací Lubomír Lipský. Udržet až zběsilé tempo pádícího děje, zachovávat alespoň dekórum věrohodnosti,provětráním hned několika hodnostářských důstojností najednou nebo báječná "kufrová scéna" trestající impertinentního padoucha v Srstkově podání jsou jen jedny z mnoha třpytů celého gejzíru gagů, na nichž je tato komedie postavena. Vytýkat filmu pro děti důsledné respektování dětského vidění světa považuji za zpozdilé; to, co se dospělému poprávu jeví jako řemeslné nedodělky, se v alternativním pohledu přetváří do neopakovatelné, vlastně až geniální imaginace. MEDVĚDI navazují na to nejlepší z tradice české filmové veselohry a dále ji rozvíjejí a posouvají. Jsou silní tím, že nic nepředstírají a jsou bytostně sví ve svém nezakrývaném dětinském blaženství. Před šestřiceti lety stejně úspěšně - chtělo by se říci až geniálně - jako dnes. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo chce být brzy stár, zabíjí to, co prožíval v dětství. Tisíckrát mohou být medvědi a Cibulka naivní, jsou a budou vždycky filmem pro děti. Byl jsem jedním z těch, kteří byli na slavnostní premiéře a seděl pár metrů vedle Oty Hofmana. A nikdy by mě nenapadlo se dívat na něj očima dospělého. Tenhle film si to nezaslouží. Takhle můžeme za pár let odsuzovat všechno, co vidíme dnes, protože to bude technicky náročnější a scénáristicky propracovanější. Jasně, ale duše zůstane někde bokem. Proto si tenhle film i se všemi rádoby chybami a pochybným tvrzením, že šlo o kamufláž normalizace vzít nenechám. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem se v mládí oddával Pokémonům, jako každé správné moderní dítě, tak nemám na tento film žádné nostalgické vzpomínky. Viděl jsem ho vůbec poprvé v mém dosti pokročilém věku, čemuž jistě odpovídá i moje nízké hodnocení. Úvod filmu ne totálně odpadový a absolutně nestravitelný. Kdybych chtěl vidět šaškovat týrané medvědy, tak si zajdu do cirkusu. Musel bych si ovšem pospíšit, protože je zřejmé, že tato "zábava" míří do záhuby. Naštěstí těmto chlupáčům chybí mimika, a tak nemohou dát najevo svoji nekonečnou "radost", že mohou svými kousky bavit lidi. Už samotný nápad se mi nelíbí. Ve filmu je hromada scének, které připomínají čistě cirkusové vystoupení a nemají s plnohodnotným filmem pranic společného. Další věcí, na kterou jsem bytostně alergický, jsou muži převlečení za ženy. Z toho se mi naprosto zvedá žaludek. Film zachraňuje několik málo vtipných momentů přímo ve škole. Jakmile se tam děj přehoupl, tak jsem přestal u filmu trpět. Takže pár vtipných momentů se mi napočítat podařilo. Celkově mě ovšem film nijak závratně neoslovil. Pokud vám není 8 let a méně, doporučuji film spíše vynechat. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (27)

  • Původní scénář k filmu napsal spisovatel František Kožík. Protože se ale řežisérovi příliš nezamlouval, nechal ho přepracovat Milošem Macourkem. Z původní verze nebylo zachováno téměř nic. (rakovnik)
  • Natáčalo sa v škole na pražských Vinohradoch na Lužické ulici. (Raccoon.city)
  • Když se probudí pravý školník, vejde do ředitelny v brýlích. Ty má přitom Cibulka (Lubomír Lipský st.) jako falešný školník, což potvrzuje následující záběr. (Skladatel)

Reklama

Reklama