Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lidé zde chodí pozpátku, koně skáčou přes překážky pozpátku, smrt se stává zrozením a naopak, při jídle vycházejí potraviny lidem z úst na talíř… Jen tak se může stát, že po dopadu se ostří gilotiny zvedne, odsouzencova hlava opět sedí na krku a odsouzenec – řezník Bedřich Frydrych obživne, neboli podle jeho vlastního komentáře „se za poněkud zvláštních okolností narodí“. Pozoruhodná na Happy endu ovšem zůstává hlavně základní myšlenka pracující s tím, že zpětným chodem se divák dopracuje ke zcela protikladnému vnímání původního významu: rozřezávaná manželka je „složena“, smrt se jeví jako zrození, pohřeb tchána jako „doručení“ v rakvi… Především se však tragický – a banální – příběh podváděného manžela-vraha mění v nevšední komedii s dobrým koncem. (KVIFF.TV)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (443)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Za sebe dávám slabší 4*, protože si je tento film zkrátka zaslouží. Několik minut mi trvalo než jsem se zorientoval, že se věci pozpátku odehrávají pouze ve filmu, ale možná je to spíš tím horkem, které venku panuje. Na závěr musím dodat, že jsem se po filmu cítil podobně jako po nějaké droze. Celý film doprovází rovněž mluvený komentář Vladimíra Menšíka, který už se chronologicky odehrává, ale Vladimír Menšík hraje takového idiota a rovněž z jeho komentáře cítím takovou lehkou satiru. Film je propracovaný do posledního detailu. Film není dlouhý, takže se to dá. Já si tu práci dal, takže mohu prohlásit, že zde ani malá chybička nebyla. Je tomu zkrátka potřeba věnovat maximální možnou pozornost, aby vám žádný detail neunikl. Dokonce bych ani hlasitý smích k filmu nedoporučoval, protože by mohl přehlušit následující věty, které nejsou vtipné o nic méně. Jedná se o takový jemný inteligentní humor, který vás nějak zásadně nerozesměje, ale stálý úsměv máte na tváři pořád. Nejedná o žádný druh kanálního humoru, u kterého by se snad někdo celou dobu řezal smíchy. Krom toho, že dávají jiný smysl jsou pozpátku i docela vtipné. Pozpátku navíc dialogy dávají naprosto unikátní a naprosto jiný smysl, takže tady musí člověk skutečně ocenit neskutečnou propracovanost a vymazlení všech dialogů. Pozpátku jsou samozřejmě i samotné dialogy, ve kterých si musíte nějakou chvíli počkat než dostanete k odpovědi požadovanou otázku. Ovšem on je prezentován od konce do začátku. Příběh by asi sám o sobě příliš zajímavý nebyl. Za zmínku stojí, že je české produkce. Moc pěkný a velmi netradiční film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jeden smutný život pozpátku. Snímek nestojí pouze na tom, že ukazuje normální situace pozpátku ve stylizaci klasických grotesek. To by samo o sobě rychle omrzelo. On si vytvořil svůj svět, plný vlastních pravidel a humoru, kde vizuální komika běžných situací puštěná naruby, je opravdu jen jeden z aspektů. Právě to Happy End odlišuje od mnoha jiných s podobným nápadem. Vše podtrhuje komentář "právě zrozeného" Menšíka. yrěmop éksmezut an (nejen) ničop ínčidarten uktuksV. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skutečně originální nápad, který se ve filmu hned tak nevidí. Celý film puštěný pozpátku - kdo by to byl čekal? A příběh je přitom vyprávěn klasickým způsobem, takže se vlastně film tváří, že děj má probíhat právě takto. Díky této zvláštní kombinaci se divák baví i u scének, které by mu (puštěny normálně) přišly jako úplně obyčejné. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Bedřich se narodil, když jeho krk opustila gilotina. Pak si hrál s kamarády v pruhovaných dresech na dvorku, rozlepoval sáčky a i u soudu nějaký čas strávil. "Věděli, že budu potřebovat ženu. Dali mi ji i skufrem." , takže si ve volných chvílích mohl složit manželku a aby toho nebylo málo, tak mu hned po složení začala provádět podivné věci: "Julie byla v noční košili. Aby mi ji ten hejsek nezačal oblékat!" Málokdy se vidí taková šílenost, kde v důsledku obráceného běhu času dostávají opačně vyslovené věty jiný význam, vycucává se mléko z miminka či se radostně ukládá čerstvě narozený tchán do černého inkubátoru. Drobná logická pochybení musím velkoryse přehlédnout, protože jsem se bavil vskutku královsky. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je do posledního detailu doladěné mistrovské dílo československé kinematografie, které by měl každý vyznavač kvalitního filmu vidět. Co mě hlava nebere je fakt, že jsem ho nikdy neviděl v žádné z českých televizních stanic. Tenhle skvost s plejádou elitních herců nám z nějakého důvodu odepírají a krmí nás zahraničníma romantickýma sračkama nebo stupidními komediemi. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • Celý film má sépiovú farbu obrazu pripomínajúcu staré fotografie na začiatku 20. storočia. (Raccoon.city)
  • Poslednú klapku snímky si Jaroslava Obermaierová (Júlie) zobrala domov ako pamiatku na jej prvý film a dodnes ju má ako dekoráciu na stene svojho bytu. (Raccoon.city)
  • Film sa točil v lokalitách Praha-Nebušice, Břve a Hamr na Jezeře. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama